Рік роботи Кропивницької міськради: 7 депутатів можуть втратити мандат

Фото: Рік роботи Кропивницької міськради: 7 депутатів можуть втратити мандат

Третина депутатів Кропивницької міської ради відвідує засідання комісій і сесій несумлінно. Деркаченко з "БПП" запевняє, що повноцінно працювати в раді йому заважає адвокатська діяльність, питання ж про складання мандата вважає некоректним. Рафаел Санасарян ходить до ради "при змозі", а Бєлов переконаний, що, попри прогули, виконує свої функціональні обов'язки.

Згідно зі ст. 37 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесій і/або постійних комісій протягом року, його можна позбавити мандата. Причому поважних причин для пропускання засідань законом не передбачено.

2018 року в Кропивницькій міськраді відбулося 15 пленарних засідань. Депутати ухвалили загалом 866 рішень. Однак аж ніяк не всі місцеві обранці брали участь у розгляді цих питань.

Рух ЧЕСНО проаналізував відвідуваність депутатів міської ради й виявив сім кандидатів на відкликання. Найбільше їх виявилось у фракціях "БПП" та ВО "Батьківщина" – по троє депутатів.

Дмитро Терзов з "Батьківщини" та представник "БПП" Сергій Кріпак відвідали лише по одному засіданню своїх профільних комісій. Ще один депутат від пропрезидентської партії Сергій Калапа ("БПП") 2018 року був присутній тільки на двох засіданнях комісії з питань промисловості.

Кандидат на відкликання Богдан Товстоган на 31 січня 2019 року, як свідчить документ на сайті ради, був безпартійним і позафракційним, хоча балотувався до ради за списком "БПП".

Помічниця депутата від "Радикальної партії" Рафаела Санасаряна каже, що той відвідує засідання "при змозі" та "в силу можливостей":

"Рафаел Рафаелович має дуже багато роботи. І його відвідуваність не впливає на його роботу на окрузі та на роботу з виборцями".

Зазначимо, що ходити на засідання сесій і комісій — це не право, а обов'язок депутата. Відповідно до ст. 37 ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад", працювати місцеві обранці повинні й на сесіях, де ухвалюють рішення, і на профільних комісіях, де готують відповідні проекти рішень. Вони мають представницький мандат від своїх виборців, тому на засіданнях повинні представляти їхні інтереси.

Законом передбачено, що в тому разі, якщо депутат пропустив понад половину засідань сесій і/або постійних комісій протягом року, виборці можуть ініціювати його відкликання. Однак перед місцевими виборами 2015 року депутати Верховної Ради України ускладнили процедуру відкликання. Навіть якщо громада виконає всі умови, остаточне рішення ухвалюватиме партія.

Якщо виборці відкличуть депутатів або вони самі складуть мандат, то замінити їх можуть перші непрохідні кандидати у списку партії. Для цього перевибори не потрібні.

Якщо кандидати на відкликання від "БПП" Кріпак, Калапа та Товстоган вибувають з ради, на їхнє місце можуть прийти Ірина Коваленко (директорка ТОВ "Центрмедіаком"), Дмитро Хох (заступник голови ГО "Здоровий соціум") і Сергій Варакін (за даними ЦВК, тимчасово безробітний).

Депутатів-прогульників від "Батьківщини" Терзова, Колісніченка та Розгачова можуть замінити екс-секретар Кіровоградської міської ради Іван Марковський, військовослужбовець В'ячеслав Ізотов і директор ТОВ "Кіровоград-Евро-Транс" Віталій Дробот.

У разі відкликання Санасаряна депутатом від "Радикальної партії" може стати Андрій Кадук (за інформацією ЦВК, тимчасово не працював).

Кожен п'ятий депутат – прогульник

Прогульниками, згідно з методологією Громадського руху ЧЕСНО, вважаються ті, хто пропустив від 25% до 50% засідань сесій і/або комісій.До списку прогульників потрапили представники 6 фракцій: "Батьківщина", "БПП", "Наш край", "Опозиційний блок", "Самопоміч", "УКРОП".

Якби депутат від "УКРОПу" Віталій Бєлов пропустив ще хоча б одне засідання комісії або сесії, виборці могли б ініціювати його відкликання. Проблем у тому, що він порушує чинне законодавство й не виконує своїх представницьких функцій, Бєлов не вбачає.

"Ну, так получилося. Может, были какие-то обстоятельства. Я так не могу вам конкретно по каждому сказать. Значит, были на то причины, якщо я не відвідував. Я відвідував относительно того, как я мог відвідувати. Я исполняю свои функциональные обязательства как депутат и переизбираюсь уже четыре созыва. Независимо от того, сколько я посетил заседаний, оценку мне может поставить только избиратель. У меня такое мнение".

Депутат від "Солідарності" Юрій Деркаченко каже, що не може повноцінно відвідувати засідання через основну роботу:

"Що заважало? Офіційно повідомляв секретаря й апарат ради. У зв'язку із судовими засіданнями, оскільки я веду адвокатську діяльність у кримінальних провадженнях, які я не міг просто не посіщать".

Питання, чи не має він наміру скласти мандат і дати можливість зайти до ради однопартійцю, який зможе повноцінно відвідувати засідання, Деркаченко вважає некоректним.

До речі, за його словами, фракція "БПП" у міській раді не має очільника. Раніше ці функції виконував координатор, але наразі він склав повноваження. Тож отримати коментар від голови пропрезидентської фракції в раді щодо того, як вони реагують на те, що 6 з 8 депутатів несумлінно відвідують засідання, не вийшло.

Громадський рух ЧЕСНО під час моніторингу відвідуваності депутатів місцевих рад 2015 року попереджав політичні партії, щоб вони не кандидували тих, хто не відвідує засідань сесій чи комісій належним чином.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]