Боротьба за Волинь: як "БПП" планує охопити всі округи й залишити "УКРОП" ні з чим

Фото: Боротьба за Волинь: як "БПП" планує охопити всі округи й залишити "УКРОП" ні з чим

Волинь у парламенті представляють п'ятеро нардепів, троє з яких – фігуранти антикорупційних розслідувань. Уже кілька каденцій поспіль на окрузі з центром у місті Ковель позиції утримує народний депутат Степан Івахів, а в Горохові – Сергій Мартиняк. Під час проміжних парламентських виборів 2016 року на Маневиччині (саме там виявили найбільші поклади бурштину-сирцю) замість покійного Ігоря Єремеєва народною депутаткою від "УКРОПу" стала Ірина Констанкевич. Представник "Народного фронту" Ігор Гузь, попри все, намагається втриматись на окрузі з центром у Володимирі-Волинському, а нардеп Ігор Лапін вагається, чи балотуватиметься на наступних виборах до парламенту від Луцька.

Яка ситуація на виборчих округах сьогодні, з'ясовували журналісти Руху ЧЕСНО.

В області триває змагання між "БПП" та "УКРОПом"

Як зазначив у коментарі Руху ЧЕСНО очільник обласної організації "БПП "Солідарність" Іван Мирка, на майбутніх парламентських виборах президентська партія планує охопити всі округи та здобути там перемогу.

"Усе залежить від результатів президентських виборів. Але ми робитимемо все можливе, і на всіх округах будуть сильні кандидати", – сказав Мирка.

Якщо проаналізувати нинішню ситуацію на всіх п'яти округах, то на трьох з них очевидною є підтримка "БПП". Ідеться про 20-й, 21-й та 22-й округи, де народними депутатами є Сергій Мартиняк і Степан Івахів, які у Верховній Раді входять до групи "Воля народу", та Ігор Лапін, котрий балотувався від "Народного фронту".

"Бурштиновий" округ: чи забере "Континіум" разом з "БПП" округ в "УКРОПу"

На ласому "бурштиновому" виборчому окрузі на Волині (Камінь-Каширський, Ківерцівський, Любешівський, Маневицький райони), який кілька скликань поспіль представляв у Верховній Раді покійний Ігор Єремеєв (бізнес-група "Континіум"), після його смерті на проміжних виборах до парламенту 2016 року перемогла кандидатка від "УКРОПу" Ірина Констанкевич. Фігурантка антикорупційних розслідувань Руху ЧЕСНО під час передвиборчої кампанії активно "засівала" округ від фонду голови Волиньради, "укропівця" Ігоря Палиці "Тільки разом".

За інформацією Громадянської мережі "ОПОРА", її білборди почали з'являтися до відкриття рахунку виборчого фонду. За 5 днів до цього представники благодійного фонду "Тільки разом" під час зустрічі за участю Констанкевич вручили обдарованим школярам путівки до табору відпочинку "Артек-Буковель".

Фото: Громадянська мережа "ОПОРА"

Депутатка до сьогодні використовує благодійний фонд для "засівання" округу, про що часто звітує на своїй сторінці у Facebook і на сторінці "УКРОПу". Щоправда, помітно зменшення її активності. Як повідомляють ЗМІ, це пов'язано зі скороченням фінансування фонду Палиці та ситуацією в політраді партії. Адже висунення кандидатами в Президенти й Олександра Шевченка, і Володимира Зеленського призвело до певного непорозуміння між представниками олігарха Ігоря Коломойського на місцях.

Тим часом голова Волиньради Ігор Палиця досі перебуває за межами країни. Навіть перед Новим роком сесію провели без нього. Тому у волинському осередку партії "УКРОП" нині радше хаос, ніж злагоджена робота напередодні виборів.

Чинна нардепка каже, що планує знову балотуватися на наступних парламентських виборах і, мовляв, вірить у чесну конкуренцію:

"Так, буду балотуватися на своєму рідному 23-му окрузі. Щодо активізації Бондаря чи інших політиків на окрузі, то я знаю лише про агітаторів, які ходять по людях від Порошенка з пакетами й анкетами. Про інший спосіб "засівання" округу не знаю. Але я сподіваюся на чесну конкуренцію", – зазначає Констанкевич, чий округ був другим за розміром субвенцій, отриманих 2017 року.

(Натисність для збільшення)

Народні депутати зазвичай використовують субвенції для того, аби піаритися за гроші платників податків.

А от депутатка Волиньради від "Батьківщини" Людмила Кирда, яка була опоненткою Констанкевич на цьому окрузі 2016 року, у чесну конкуренцію не йме віри. І саме з боку "укропівців":

"Скажу відверто: змагатися з величезним фінансовим ресурсом ("УКРОПом" і фондом Палиці – прим. ЧЕСНО) та чорним піаром більше бажання немає. 2014 року моє фото в чорній рамці з брехнею розкидали по всьому району, а 2016-го вилили стільки бруду, що ще довго приходила до тями. Давайте почекаємо президентської кампанії, бо так далеко не планую. І якщо все-таки ризикну, то це буде рідний 23-й округ".

Конкуренцію Ірині Констанкевич може скласти й Володимир Бондар – голова фракції "БПП" у Волиньраді, кандидат на відкликання за кількістю пропущених засідань комісії та сесій у 2017-2018 роках.

У нього, як потенційного опонента Констанкевич, теж є досвід роботи в парламенті. Він був народним депутатом у 2002-2006 роках. У 2005-2007 роках очолював Волинську облдержадміністрацію. На минулих парламентських виборах балотувався до Верховної Ради на 20-му окрузі, де програв незмінному нардепу від цього округу впродовж кількох скликань – олігарху Сергієві Мартиняку.

Наразі Володимир Бондар виконує обов'язки керівника Держлісагентства України. І досить часто буває на 23-му окрузі. Свою відданість чинному Президенту Бондар підтвердив, так би мовити, коли організував у березні всеукраїнський з'їзд лісівників у Луцьку. Тоді всі чекали там на приїзд Петра Порошенка, але він зустрічався з виборцями в Ковелі.

Депутат не відповів, чи балотуватиметься до парламенту. Сказав лише, що нерідко буває на окрузі у зв'язку зі своєю діяльністю.

Зліва направо: Володимир Бондар, Юрій Луценко та прокурор Волині Віктор Швидкий. Луцьк, 2005 рік.

"Я не вибирав поки що жоден округ (для висування в нардепи – прим. ЧЕСНО) для проведення якихось додаткових заходів. Намагаюся бувати на підприємствах галузі в міру необхідності. Рішень щодо балотування до ВР поки що не приймав з огляду на те, що маю роботу та вважаю, що це поки що не на часі", – розповів Бондар у коментарі Руху ЧЕСНО.

Коли були позачергові парламентські вибори 2016 року, місцеві ЗМІ писали про те, що на 23-му окрузі може балотуватися брат покійного Ігоря Єремеєва Євген.

Тоді фінансова група "Континіум" дуже довго вагалась зі своїм кандидатом. Медіа повідомляли про те, що до парламенту висуватиметься голова благодійного фонду Єремеєва "Волинська родина" Олена Палагута або Євген Єремеєв, який нібито подавав документи до ЦВК, але з невідомих причин його так і не зареєстрували.

Непохитний Луцьк: хто битиметься за місто?

На 22-му окрузі (м. Луцьк) на минулих парламентських виборах, попри зусилля "УКРОПу", переміг кандидат від "Народного фронту", "айдарівець" Ігор Лапін.

Від "укропівців" тоді лунали звинувачення в тому, що Лапіна підтримує бізнес-група "Континіум". Нині покійний екс-мер Луцька Микола Романюк заручався тоді їхньою підтримкою.

Однак після смерті Романюка давно збудований картковий будиночок розсипався, й "укропівці" отримали владу в місті. Спочатку, маючи підтримку більшості депутатів у Луцькраді, вони усунули з посади секретаря – депутатку від "Самопомочі" Юлію Вусенко. Її місце посів очільник фракції "УКРОП" у міськраді Ігор Поліщук, а згодом – "батьківщинівець" Григорій Пустовіт.

Це й не дивно, бо в Луцькій міськраді, як і в обласній, представники "Батьківщини" перебувають у політичному тандемі з "УКРОПом" (у Волиньраді – за винятком трьох депутатів, які вийшли з фракції, але залишаються в партії).

Тоді Ігорю Лапіну перемогу забезпечили 28 голосів. І сьогодні "УКРОП" має великі плани на цей виборчий округ, адже чого лишень варті активності "укропівців" у місті, їхня доброчинність тощо.

Якщо під час минулих виборів між собою змагалися Лапін і Констанкевич, то цього разу кандидат від "УКРОПу" може стати неабиякою несподіванкою. Одним з найбільш упізнаваних "укропівців" у Луцьку є Ігор Поліщук.

Було чимало розмов про те, що він балотуватиметься на посаду мера від "УКРОПу", якщо оголосять позачергові вибори міського голови Луцька.

Проте, як повідомляють місцеві ЗМІ, вибори в місті так і не оголосили, оскільки ані "УКРОП", ані "БПП" не визначилися зі своїми кандидатами на посаду мера.

Ігор Поліщук, як офіційний радник в.о. міського голови Григорія Пустовіта, сьогодні піариться в місті й на ремонті доріг, і на благодійній діяльності.

Чи висуватиметься він у мери або ж, можливо, у народні депутати, наразі не відомо. Від коментарів депутат утримався.

Чинний нардеп Ігор Лапін знає, що його округ "засівають" опоненти, зокрема "укропівці".

"Якщо запит суспільства на Ігоря Лапіна буде, отже, він далі йде в політику. Щодо мажоритарного округу, то дарувати його чи передавати в "надійні руки" я не буду. Те, що "засівають", то, звісно, у мене на окрузі дуже багато охочих політиків "позасівати", тим паче зараз розбудовують мережі агітаторів у контексті президентської виборчої кампанії. Там і Юлія Тимошенко розбудовує мережу, там у них з Коломойським наче все нормально".

Народний депутат припускає, що під час передвиборчої кампанії в "УКРОПу" та "Батьківщини" на його окрузі буде спільна мережа:

"Зеленський також появляється, його помічники. Гриценко також… Я на минулих виборах виграв у 28 голосів. Тому ви уявляєте в цьому контексті вартість таких мереж? А якщо люди будуть продавати голоси, то ви розумієте. Щоб балотуватися, треба бути або членом команди, або вміти відстоювати позицію команди в ЗМІ. Моя команда – це люди, з яким пройшов Майдан. Якщо буде запит, тоді так. Але сьогодні я мажоритарник, і в мене є зобов'язання перед виборцями по речах, які я маю закінчити".

Незважаючи на невпевнені заяви щодо майбутнього балотування, Лапін не припиняє зустрічатися зі своїми виборцями.

"Солідарність", намагаючись протистояти "укропівцям", шукатиме кандидата, який так само має гроші та впізнаваність у місті. А можливо, і шукати не доведеться, тому що є впізнаваний і відомий у місті депутат Луцькради Андрій Покровський, котрий балотувався від президентської партії.

Сьогодні він, як і його колеги з партії, перебуває в опозиції до "УКРОПу".

Нещодавно спалахнув черговий конфлікт, лунали звинувачення на адресу Покровського від "укропівців".

Депутати Луцькради Ігор Поліщук та Андрій Покровський. Фото: "Волинь 24"

Імовірний опонент на наступних парламентських виборах Ігор Поліщук звинувачує Покровського в тому, що той мав нелегальний гральний бізнес у Луцьку. Про це писали ЗМІ, підконтрольні Палиці та "УКРОПу". У відповідь Покровський запропонував звернутися до поліції та фіскалів, аби здійснити перевірку об'єктів грального бізнесу.

У коментарі Руху ЧЕСНО він зазначив, що наразі його не цікавлять виборні посади:

"У даний час мене не цікавлять якісь конкретні виборні посади чи посади в органах державної влади. Спеціальної підготовки до парламентських виборів я не веду. Перемовини про участь у парламентських виборах із жодними партіями також не проводяться. Рішення щодо можливого балотування в народні депутати я зможу прийняти після оголошення початку виборчої кампанії та зваження всіх обставин".

За його словами, Громадянський рух "Свідомі" веде свою діяльність, не прив'язуючись до конкретних виборчих кампаній, а працює задля досягнення стратегічних цілей, зазначених у його декларації.

Однією з таких цілей є звернення до лучан голосувати свідомо під час президентських виборів. Білборди з таким закликом з'явилися в місті за кілька тижнів до виборів.

Фото: інтернет-видання "Конкурент"

Читайте також: Безхатченки та лендлорди Луцькради: 13 квартир Покровського та його автопарк

Округи з центром у Ковелі та в Луцькому районі – у руках фігурантів антикорупційних розслідувань

На 21-му окрузі з центром у місті Ковель (Ковель, Ковельський, Ратнівський, Старовижівський, Шацький райони) уже двічі поспіль перемогу здобуває фігурант антикорупційних розслідувань, народний депутат Степан Івахів (бізнес-група "Континіум"). У Верховній Раді він один із лідерів "Волі народу".

2014 року нардеп переміг з результатом 63,49%. Друге місце посів учитель Ковельської загальноосвітньої школи №2 Сергій Дружинович (14,12%), якого підтримала партія "Сила людей".

Сьогодні Степан Івахів веде активну діяльність на окрузі, зокрема й доброчинну через свій благодійний фонд "Патріоти Волині".

Наразі на окрузі немає впливових нових облич, які могли б скласти конкуренцію Івахіву. 2017 року йому вдалося залучити на свій округ найбільше субвенцій – близько 30 млн грн.

Скриншот сторінки Степана Івахіва у Facebook

На окрузі №20 (Горохівський, Локачинський, Луцький, Рожищенський, Турійський райони) 2014 року перемогу з результатом 35,24% святкував ще один фігурант антикорупційних розслідувань, тодішній народний депутат України Сергій Мартиняк.

У 2010-2012 роках він був депутатом Волинської обласної ради шостого скликання. Зараз у Верховній Раді входить до депутатської групи "Воля народу".

І Степан Івахів, і Сергій Мартиняк брали участь у передвиборчій агітації Петра Порошенка, коли той 14 березня зустрічався з виборцями в Ковелі.

Нардеп Гузь танцює під дудку "УКРОПу" чи повертається в сім'ю?

На 19-му окрузі (міста Володимир-Волинський, Нововолинськ, Володимир-Волинський, Іваничівський, Любомльський райони) перемогу на минулих виборах до парламенту здобув "нарфронтівець" Ігор Гузь. Попри те, що партія "Народний фронт" має сьогодні низький рейтинг, Гузю вдається утримувати свої позиції на окрузі, бути впізнаваним і товаришувати з потрібними людьми, як-от "укропівцями".

Читайте також: Субвенції Волині: як наближені до Гузя люди постачають комп'ютери у школи округу

Народний депутат відомий своєю любов'ю до плавання. Щоб налагодити, так би мовити, комунікацію з Ігорем Палицею, він переплив разом з ним Велике Згоранське озеро на Волині.

Також в інтерв'ю волинським ЗМІ він не приховує, що просить фінансову допомогу в Палиці.

Фото: "Волиньпост"

Гузь часто критикував діяльність Волинської ОДА й особливо її екс-очільника Володимира Гунчика. Проте впродовж останніх кількох місяців його критика зменшилась. Аби зберегти свої позиції на окрузі та балотуватися вдруге, за умови перемоги Порошенка на президентських виборах він може шукати підтримки й у "БПП".

"Так, планую балотуватися. Якщо не буде змінено виборчу систему, то на своєму мажоритарному окрузі. Щодо пропозицій від політичних партій, то їх багато від різних партій. Але думаю, що кристалізація політичного поля відбудеться після президентських виборів, бо вони можуть бути тектонічним зламом. Ви ж бачите, що відбувається, скільки кандидатів. Тому я й більшість моїх колег буде приймати остаточне рішення про своє балотування після закінчення президентських виборів",розповів Гузь.

Нардеп зазначив, що відчуває конкуренцію від чинних депутатів Волиньради, які сьогодні працюють на окрузі:

"Я конкуренцію відчуваю. На моєму окрузі ті, що були – депутати місцевих рад, вони працюють, але я не бачу якоїсь активної парламентської кампанії. Усі готуються до президентської кампанії, бо вони на багато що впливають".

Програв на минулих виборах до парламенту Гузеві депутат Волиньради від "Самопомочі" Костянтин Зінкевич. Він створив організацію "Активіст", що допомагає армії. Нещодавно в його вікно стріляли, і він пов'язує це з виборчими перегонами.

Чи висуватиметься до Верховної Ради вдруге на цьому окрузі, наразі не вирішив.

"Я готовий балотуватися до ВР. Але чи буду це робити, не знаю. Хоча б тому, що не знаю, чи потрібні людям народні обранці, які не роздають "гречку". Буде видно", – прокоментував Руху ЧЕСНО Зінкевич.

Очевидно, що на трьох волинських округах триватиме змагання між "БПП" та "УКРОПом", за винятком тих округів, де конкуренції ані Степану Івахіву, ані Мартиняку сьогодні від "УКРОПу" чи якоїсь іншої політсили немає. Утім, до парламентських виборів ще є час, тож ситуація може змінитись. І все залежить від того, кого ж українці оберуть Президентом 31 березня.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО повідомляв про те, хто планує йти до парламенту від правого берега Києва.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]