Звягільський
Юхим Леонідович
САМОВИСУВАННЯ
мажоритарка 45
Народився 20 лютого 1933 року в місті Донецьку, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, народний депутат України, член ПАРТІЇ РЕГІОНІВ, проживає в місті Донецьку, судимість відсутня, самовисування.
Чорний список

Фігурант антикорупційних розслідувань.

За наявною у Чеснометрі інформацією від 2012 р., можлива причетність кандидата до корупційних дій. http://2012.chesno.org/meter/person/354/


25 листопада 1993 року виконуючий обов'язки Прем'єр-міністра України Звягільський Юхим Леонідович на пленарному засіданні парламенту заявив, що Кабінетом Міністрів України, для отримання додаткових надходжень до Державного бюджету, заплановано реалізувати з державного резерву 300 000 тон цукру та 200 000 тон авіаційного гасу. 23 листопада того ж року директор підприємства "Укрінвалютторг" В’ячеслав Крамной і представник грецької компанії "Уквар петролеум, лтд." підписали угоду, відповідно до якої гас планувалося постачати партіями по 20 000 тонн протягом періоду з кінця листопада 1993 року до середини січня 1994 року. Фінансовим агентом, за пропозицією Кабінету Міністрів, було призначено "Даміана-банк". Зазначений обсяг гасу було заплановано реалізувати грецькій стороні по 142 дол. США за тону, тоді як середньосвітова ціна на паливо марки "Джет-1" складала 155 дол. США. Постанова Кабінету Міністрів України про продаж за кордон 200 000 тон авіаційного гасу по 142 дол. США за тону була затверджена Кабінетом Міністрів 25 листопада 1993 року. Після поставки українською стороною 95 000 тон гасу укладену угоду було розірвано за ініціативою грецької сторони. У зв'язку з тим, що гас було поставлено "Уквар петролеум, лтд." за ціною, нижчою за ринкову, що, за офіційною версією, призвело до збитків у розмірі 5 000 000 дол. США, проти Звягільського Юхима Леонідовича прокуратура порушила кримінальну справу. Парламент надав згоду на притягнення його до відповідальності, а сам Звягільський Юхим Леонідович на два з половиною роки покинув Україну. Він повернувся до України лише у 1997 році, коли кримінальну справу проти нього було закрито.


Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2007 року № 979-р, Звягільському Юхиму Леонідовичу у користування було надано будинок № 39 у будинку відпочинку "Конча-Заспа". Наданий у користування будинок являв собою стару дерев'яну споруду, вкриту шифером. Однак на території, де був розташований цей будинок, було збудовано великий триповерховий будинок, законність будівництва якого була сумнівною.


Згідно з даними ЄДР, Юхим Звягільський є власником організації орендарів шахти імені О.Ф.Засядька, яка у свою чергу володіє 83,4% ПАТ "Шахта ІМ. О.Ф. Засядька". 22 грудня 2010 р. уряд без аукціону передає шахті Засядька дев’ять нафтогазоносних площ на сході України. Як з’ясувало «Слідство.Інфо», чотири з цих дев’яти площ, шахта Засядька віддала у користування донецькій фірмі ТОВ «Міжрегіональна газова компанія», пов’язаною із корпорацією МАКО Олександра Януковича.


Зазначена інформація не є прямим підтвердженням вини кандидата, проте дозволяє зробити оцінку про причетність Юхима Звягільського до корупційних дій, а саме до зловживання владою та незаконного збагачення.

Рух ЧЕСНО не підміняє правоохоронні органи та суди і не робить тверджень про вчинення особою правопорушення, а робить оцінку на підставі наявної інформації щодо можливої причетності до корупційних дій. Така оцінка може не збігатися з офіційними рішеннями та висновками державних органів.