Клюєв
Сергій Петрович
САМОВИСУВАННЯ
мажоритарка 46
Народився 19 серпня 1969 року в місті Донецьку, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, народний депутат України, безпартійний, проживає в місті Донецьку, судимість відсутня, самовисування.
Чорний список

Фігурант антикорупційних розслідувань.

За наявною у Чеснометрі інформацією від 2012 р., можлива причетність кандидата до корупційних дій.

За інформацією видання «Наші гроші», 28 лютого 2012 р. ДП «НЕК «Укренерго» уклало низку угод з ТОВ «Зв’язоктехсервіс» на авторський нагляд за будівництвом ЛЕП в Одеській області на загальну суму 772 тис грн. «Зв’язоктехсервіс» отримало кошти на авторський нагляд за будівництвом трьох об’єктів. При цьому раніше «Зв’язоктехсервіс» отримав підряди вартістю 233,65 млн грн. на будівництво цих же об’єктів. Будівництво ведеться в рамках розвитку сонячної енергетики групою «Актив солар», яка контролюється братами Клюєвими. Як зазначає ресурс з посиланням на «Українську правду», ТОВ «Зв’язоктехсервіс» через ланцюжок власників пов’язане з ліхтенштейнським трастовим фондом, який є засновником «Activ Solar GmbH», директором якого є зять Клюєва Сергія Петровича.

Згідно з іншим матеріалом «Наших грошей», 26 грудня 2011 р. ПАТ «Донбасенерго» за результатами тендерів уклало угоди з ТОВ «ТД «Енерговугілля» на придбання вугілля на загальну суму 861 млн грн. щодо поставки 750 тис тонн вугілля і антрациту для пиловидного спалювання на теплових електростанціях. Відомо, що ТОВ «ТД «Енерговугілля» було створено напередодні оголошення тендеру (у листопаді 2011 р., а директором фірми є Станіслав Ковалевський, відомий також як директор філії «Екойл Донецьк». ТОВ «Екойл Донецьк» засноване офшорною фірмою «Аут лук Корпорейшн» з Віргінських островів, яка є співзасновником ЗАТ «Гефест» (торгівля нафтопродуктами) у 2004 р., колиодним із власників ЗАТ «Гефест» було ВАТ «Укрпідшипник» братів Клюєвих.

Як повідомляє «Українська правда», підприємство Сергія Клюєва ВАТ «Завод напівпровідників» отримало 200 млн грн. державної допомоги рішенням його старшого брата Клюєва Андрія Петровича.

За даними програми «Наші гроші» (лінк 1, лінк 2), брати Сергій та Андрій Клюєви контролюють близько 90% ринку сонячної електроенергії, щороку отримуючи близько 3 млрд грн. прибутку. Такі прибутки надходять за рахунок високої ціни за еко-енергію: 7,32 грн., що в сім разів вище за ціну для промислових споживачів і більш ніж удвічі перевищує найвищі аналогічні тарифи у європейських країнах. Голова Національної комісії з регулювання електроенергетики Сергій Тітенко має давні стосунки із Андрієм Клюєвим: у 2000-х рр. він працював на керівних посадах на заводі «Укрпідшипник», що належить братам Клюєвим, що може свідчити про використання братами Клюєвами особистих зв’язків для формування вигідного для їхнього бізнесу тарифу.

Зазначена інформація не є прямим підтвердженням вини кандидата, проте дозволяє зробити оцінку про те, що Сергій Клюєв є фігурантом антикорупційного розслідування щодо можливого зловживання владою та конфлікту інтересів в його парламентській діяльності.
Рух ЧЕСНО не підміняє правоохоронні органи та суди і не робить тверджень про вчинення особою правопорушення, а робить оцінку на підставі наявної інформації щодо можливої причетності до корупційних дій. Така оцінка може не збігатися з офіційними рішеннями та висновками державних органів.