Омельченко
Валерій Павлович
САМОВИСУВАННЯ
мажоритарка 55
Народився 4 жовтня 1980 року в місті Донецьку, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та інформаційних технологій, безпартійний, проживає в місті Донецьку, судимість відсутня, самовисування.
Чорний список

Фігурант антикорупційних розслідувань.

За даними сайту «Донбас: Коментарі», Омельченко Валерій Павлович був директором австрійської холдингової компанії Wellmind Invest GmbH, яка є співзасновником ТОВ «Енерджі Петролеум». За інформацією Інтернет-видання «Наші гроші», у 2007 р. «Енерджі Петроліум» за результатами тендеру виграло договір від КП «Кримтеплокомуненерго» на поставку мазуту й пічного палива на 54 млн грн., тоді як ринкова власність предмету закупівлі складала близько 25 млн грн.

За даними видання «Коментарі», у 2011 р. Wellmind Invest Gmbh придбала 25% ТОВ «Виробниче об’єднання «Оскар». Як повідомляють «Наші гроші», після цього «Оскар» почав регулярно вигравати торги на тендерних закупівлях. Наприклад, 12 червня 2014 р. ДП «НАЕК «Енергоатом» закупило в «Оскара» труби за ціною вшестеро вищою за ринкову. Компанію Wellmind Invest Gmbh «Наші гроші» крім Валерія Омельченка пов’язують також з Миколою Присяжникюм та Едуардом Ставицьким.

За
інформацією інтернет-видання «Дзеркало тижня», аналітики ринку енергоресурсів пов’язують Валерія Омельченка також з ТОВ «Геолсоюз». У 2007 р. ця фірма отримала ліцензію на видобуток газоконденсату із Сахалінського родовища (одного з найбільших в Україні), і у цей же час Міністерство захисту навколишнього природного середовища, яке має безпосередній стосунок до ліцензування видобутку корисних копалин, очолював тесть пана Омельченка Василь Джарти.

Зазначена інформація не є прямим підтвердженням вини кандидата, проте дозволяє зробити оцінку, що Валерій Омельченко є фігурантом антикорупційного розслідування щодо зловживань на тендерних закупівлях.
Рух ЧЕСНО не підміняє правоохоронні органи та суди і не робить тверджень про вчинення особою правопорушення, а робить оцінку на підставі наявної інформації щодо можливої причетності до корупційних дій. Така оцінка може не збігатися з офіційними рішеннями та висновками державних органів.