Преснов
Юрій Олександрович
САМОВИСУВАННЯ
мажоритарка 133
Народився 26 жовтня 1968 року в місті Москві, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, президент, ТОВ "Чорноморська Аграрна Група", безпартійний, проживає в місті Одесі, судимість відсутня, самовисування.
Чорний список

Фігурант антикорупційних розслідувань.

За наявною у Чеснометрі інформацією від 2012 р., можлива причетність кандидата до корупційних дій.

За інформацією видань «Единая Одесса» і «Думская», Преснов Юрій Олександрович, перебуваючи у статусі депутата Одеської міськради, був власником фірми «Паркінг-Люкс», якій міська влада Одеси у 2008 р. доручила здійснювати евакуацію з міських вулиць неправильно припаркованих автомобілів. З власника кожного з евакуйованих авто фірма отримувала від 400 до 500 грн. У вересні 2008 р. територіальне управління Антимонопольного комітету України (АМКУ) в Одеській області винесло рішення про незаконність діяльності ТОВ «Паркінг-Люкс» з евакуації автотранспорту з вулиць Одеси, оскільки при визначенні фірми не був проведений відповідний конкурс.

У 2011 р. місто Одеса продало 75% одеського аеропорту компанії «Odessa Airport Development» зі статутним фондом в одну тисячу гривень. Юрій Преснов голосував «За» і був одним з ініціаторів продажу аеропорту, пропонуючи на сесії міськради «голосувати за це питання без обговорення». У квітні 2012 р. депутатам Одеської міської ради пропонувалось також схвалити залучення містом кредиту на реконструкцію злітної смуги в розмірі 116 млн доларів (майже мільярд гривень), і одним з авторів законопроекту був Юрій Преснов. Таким чином, як стверджує одеське Інтернет-видання «Таймер», «передавши аеропорт приватному власнику, місто до того ж дало б йому ще й гроші на реконструкцію, які перед цим взяло б у кредит. Реконструйований аеропорт, відповідно до договору, виявився би у розпорядженні приватної особи, а повертати кредит довелося б фактично Одеській міській раді». Сам пан Преснов обґрунтовував свою позицію тим, що «тіло кредиту планується виплачувати тільки через 7 років», тобто, цілком можливо, вже іншій владі. «Як тільки ми почнемо реконструкцію смуги, – наголошував Юрій Преснов, – до нас прийде більше рейсів, ми почнемо більше заробляти і віддавати гроші». Однак, за словами видання, рішення про кредит так і не було прийнято – в останній момент проект було знято з порядку денного.

За інформацією журналу «Фокус», компанію «Odessa Airport Development» пов’язують з іменами одеських бізнесменів Олександра Грановського та Бориса Кауфмана. В Одеській міській раді ІV скликання Юрій Преснов був співголовою фракції «Не так!», членом якої був молодший брат Бориса Кауфмана – Максим Кауфман.

Зазначена інформація не є прямим підтвердженням вини кандидата, проте дозволяє зробити оцінку про те, що Преснов Юрій Олександрович є фігурантом антикорупційного розслідування щодо можливого конфлікту інтересів.
Рух ЧЕСНО не підміняє правоохоронні органи та суди і не робить тверджень про вчинення особою правопорушення, а робить оцінку на підставі наявної інформації щодо можливої причетності до корупційних дій. Така оцінка може не збігатися з офіційними рішеннями та висновками державних органів.