Ківалов
Сергій Васильович
САМОВИСУВАННЯ
мажоритарка 135
Народився 1 травня 1954 року в місті Тирасполі, Молдова, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, народний депутат України, член Української морської партії Сергія Ківалова, проживає в місті Одесі, судимість відсутня, самовисування.
Чорний список

Фігурант антикорупційних розслідувань.

За наявною в Чеснометрі інформацією від 2012 р., можлива причетність кандидата до корупційних дій.

За інформацією програми «Гроші» від 11 липня 2012 року, народний депутат Ківалов Сергій Васильович побудував в Одесі палац, який за документами проходить як човнова станція для студентів. Земля з державної власності була передана Міжнародному Гуманітарному Університету під приводом відпочинку викладачів та студентів.

Навесні 2012 року, після прийняття нового Закону «Про судоустрій і статус суддів», ряд ЗМІ – у тому числі «Українська правда» (лінк 1, лінк 2, лінк 3) та «Дзеркало тижня» (лінк 1, лінк 2) – опублікували матеріали про причетність Національного університету «Одеська юридична академія», президентом якої є Сергій Ківалов, до зловживань у сфері тестування майбутніх суддів. Об’єктивність оцінювання стала предметом перевірки Вищою радою юстиції через ряд скарг від учасників, які вважали свою оцінку заниженою на користь привілейованих претендентів, зокрема дітей колишніх та чинних суддів. Показовим також є факт, що після отримання рядом кандидатів з Києва позитивних оцінок на іспиті у згаданому ВНЗ, Київська міськрада виділила Одеській юридичній академії 5,7 гектарів столичної землі на Харківському шосе у постійне користування для будівництва та експлуатації будівель і споруд (нормативно-грошова оцінка ділянки складає 44 млн грн., 27 соток зі вказаної ділянки виключено з переліку озеленених територій загального користування).

Протягом останніх років Національний університет «Одеська юридична академія», а також причетні до навчального закладу і безпосередньо Сергія Ківалова компанії, за результатами проведення тендерів уклали ряд угод, що передбачають отримання матеріальних дивідендів за державний кошт компаніями та особами, які пов’язані з Сергієм Ківаловим. Так, за інформацією видання «Наші гроші», у 2011 р. одеська ТРК «Академія» виграла тендер Національної ради з питань телебачення та радіомовлення на отримання ліцензії на цифрове мовлення в своєму регіоні, яке здійснюється за допомогою мережі компанії «Зеонбуд». При цьому 27% статутного капіталу ТРК «Академія» належить Міжнародному гуманітарному університету, одним із засновників якого є донька Сергія Ківалова Ірина Орєхова.

За інформацією з матеріалів, опублікованих виданням «Українська правда» (лінк 1, лінк 2, лінк 3, лінк 4, лінк 5, лінк 6), під час президентських виборів 2004 р. Сергій Ківалов був причетний до фальсифікацій результатів голосування. Зокрема він нібито видав Партії регіонів паролі до входу в систему «Вибори Президента України» (про це заявила Галина Мадрусова, керівник підприємства «Проком», яке обслуговувало систему), повідомляв недостовірні проміжні результати голосування, фальсифікував протоколи територіальних виборчих комісій та організував роботу «транзитного серверу», який дозволив фальсифікувати результати виборів.

За інформацією з інших матеріалів (лінк 1, лінк 2), опублікованих виданням «Українська правда», під час президентських виборів 2004 р. неналежне управління бюджетними коштами з боку Центральної виборчої комісії, яку на той час очолював Сергій Ківалов, призвело до збільшення витрат на проведення виборів на 100,1 млн грн., а на діяльність ЦВК – на 17,8 млн грвн. Крім того, ЦВК як головний розпорядник коштів не за призначенням використала 10,7 млн грн., неефективно – 13,5 млн грн., з порушенням чинного законодавства – 22,5 млн грн., не забезпечивши при цьому обґрунтованого та достовірного планування витрат державного бюджету на власну діяльність і проведення президентських виборів і не створивши внутрішньої системи контролю. Факти незаконного використання ЦВК державних коштів були виявлені і Міністерством внутрішніх справ. Так, на рахунки ВАТ «Васильківський завод холодильників» для виготовлення прозорих пластикових скриньок для голосування було перераховано 17 млн 536 тис грн., однак під час проведення ревізії фінансово-господарської діяльності підприємства було виявлено, що реально на виготовлення 34 052 великих виборчих скриньок підрядник витратив 9 млн 652 тис грн., тобто 8 млн грн. були витрачені не за призначенням.

Зазначена інформація не є прямим підтвердженням вини кандидата, проте дозволяє зробити оцінку про те, що Сергій Ківалов є фігурантом антикорупційного розслідування щодо зловживання владою та службовим становищем, незаконного виділення земельних ділянок, фальсифікації виборів, нецільового та неефективного використання бюджетних коштів.
Рух ЧЕСНО не підміняє правоохоронні органи та суди і не робить тверджень про вчинення особою правопорушення, а робить оцінку на підставі наявної інформації щодо можливої причетності до корупційних дій. Така оцінка може не збігатися з офіційними рішеннями та висновками державних органів.