Плачков
Іван Васильович
САМОВИСУВАННЯ
мажоритарка 143
Народився 23 листопада 1957 року в селі Криничне Болградського району Одеської області, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, керівник, ТОВ "Велес", безпартійний, проживає в місті Києві, судимість відсутня, самовисування.
Чорний список

Фігурант антикорупційних розслідувань.

За наявною в Чеснометрі інформацією від 2012 р., можлива причетність кандидата до корупційних дій.

За інформацією видання «Дзеркало тижня», у березні 2000 р. Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом зловживань керівництвом ДАЕК «Київенерго», головою правління якої тоді був Плачков Іван Васильович: посадові особи «Київенерго» з порушенням законодавства придбали більше 2 млн. акцій очолюваної ними державної компанії за номінальною (пільговою) вартістю.

У 2006 р. Іван Плачков обіймав посаду Міністра палива та енергетики України і був причетний до підписання 4 січня 2006 р. газових контрактів з Росією. За інформацією «Дзеркала тижня», відповідно до цих угод транспортуванням природного газу стала займатись непрозора компанія «Росукренерго», підпорядкована юрисдикції Швейцарії, тоді як НАК «Нафтогаз України» зобов’язувався «не експортувати з території України природний газ, що надійшов із РФ». Крім того, продажем газу на внутрішньому ринку стала займатись не НАК «Нафтогаз України», а новостворене ним разом з «Росукренерго» СП, а транзитна ставка за транспортування газу територією України протягом 5 років стала незмінною у той час, як ціна в 95 дол. за кубометр газу для України діяла лише в першому півріччі 2006 р. Враховуючи вказані обставини, а також коментарі експертів, журналісти «Дзеркала тижня» приходить до висновку, що вказані угоди зробили позицію України «абсолютно залежною від волі монопольного посередника і РФ».

За інформацією Інтернет-видання «Економічна правда», у травні 2010 р. Міністерство регіонального розвитку та будівництва заявило про фінансові зловживання при будівництві «Мистецького арсеналу», роботи на якому в 2008-2009 рр. курував тодішній заступник голови Державного управління справами Іван Плачков. За результатами тендеру приватній фірмі за виготовлення та встановлення вікон було перераховано 15 млн грн., що на той момент майже у 4 рази перевищувало ринкову вартість. Крім того, комісії Мінрегіонбуду під час перевірок об’єкту не було надано сертифікати відповідності та документи, що підтверджували кількість придбаних склопакетів.

За повідомленням ресурсу «Наші гроші»(лінк 1, лінк 2), 25 вересня 2014 р. ПАТ «Київенерго», головою наглядової ради якого є Іван Плачков, уклало угоду на 14,65 млн грн. з ДП «Енергоремонт» на заміну генератора блока №1 на ТЕЦ-5. ДП «Енергоремонт» при цьому є дочірньою компанією ПАТ «Київенергоремонт», 57% якої належить ТОВ «Ресет», 70% якого своєю чергою належить Івану Плачкову. Таким чином, Іван Плачков має прямий стосунок як до фірми-замовника, так і до фірми-виконавця.

Зазначена інформація не є прямим підтвердженням вини кандидата, проте дозволяє зробити оцінку про те, що Іван Васильович Плачков є фігурантом антикорупційного розслідування щодо можливого конфлікту інтересів.
Рух ЧЕСНО не підміняє правоохоронні органи та суди і не робить тверджень про вчинення особою правопорушення, а робить оцінку на підставі наявної інформації щодо можливої причетності до корупційних дій. Така оцінка може не збігатися з офіційними рішеннями та висновками державних органів.