Грицак
Василь Миколайович
САМОВИСУВАННЯ
мажоритарка 179
Народився 17 лютого 1961 року в селі Гориньград-2 Рівненського району Рівненської області, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, голова, міжнародна громадська організація "Спілка генералів органів внутрішніх справ України", безпартійний, проживає в місті Красноград Харківської області, судимість відсутня, самовисування.
Чорний список

Фігурант антикорупційних розслідувань.

За наявною в Чеснометрі інформацією від 2012 р., можлива причетність кандидата до корупційних дій.

У ряді видань (лінк 1, лінк 2, лінк 3) оприлюднювалась інформація про лобіювання Василем Миколайовичем Грицаком інтересів концерну ЄДАПС, який спеціалізується на виробництві голографічних знаків та бланків суворої звітності.

Сам Василь Грицак свою причетність спростовував і у лютому 2011 р. разом концерном ЄДАПС звернувся до суду з позовом проти екс-голови Держкомпідприємництва Михайла Бродського, ПрАТ "Комерсант-Україна", журналіста Сергія Сидоренка і ТОВ "Телерадіокомпанія "Студія 1+1" про захист честі, гідності та ділової репутації, вимагаючи визнати недостовірною і спростувати інформацію про корупційні діяння консорціуму ЄДАПС та Василя Грицака, а також про те, що Василь Грицак контролює діяльність консорціуму чи займає там посаду директора. Києво-Святошинський районний суд Київської області задовольнив вимоги позивачів, однак 10 квітня 2012 р. його рішення було в повному обсязі скасоване Апеляційним судом Київської області.

Попри спроби дистанціюватися від концерну, у своїх публічних виступах Василь Грицак неодноразово підтримував діяльність ЄДАПСу. Так, згідно з матеріалом видання "Дзеркало тижня", у 2011 р. він наголошував на необхідності відмови від тендеру з виготовлення біометричних паспортів і підтримував ідею закупівлі робіт з їхнього виготовлення у концерну ЄДАПС, називаючи концерн найкращою компанією у світі, а також публічно виступав проти передачі функцій паспортизації населення Державній міграційній службі тощо. Керівникам центральних органів виконавчої влади Василь Грицак вносив ряд запитів, які так чи так стосувалися виготовлення бланків суворої звітності, голографічного захисту документів тощо. Так, 4 червня 2010 р. він вніс депутатський запит до ДПА України щодо фактів контрабандного ввезення на територію України поліграфічного обладнання для виробництва голографічних захисних елементів.

Зазначена інформація не є прямим підтвердженням вини кандидата, проте дозволяє зробити оцінку про те, що Василь Грицак є фігурантом антикорупційного розслідування щодо можливого конфлікту інтересів.
Рух ЧЕСНО не підміняє правоохоронні органи та суди і не робить тверджень про вчинення особою правопорушення, а робить оцінку на підставі наявної інформації щодо можливої причетності до корупційних дій. Така оцінка може не збігатися з офіційними рішеннями та висновками державних органів.