Яворівський
Володимир Олександрович
БАТЬКІВЩИНА
мажоритарка 213
Народився 11 жовтня 1942 року в селі Теклівка Крижопільського району Вінницької області, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, народний депутат України, член політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", проживає в місті Києві, судимість відсутня, суб’єкт висування – політична партія Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина".
Чорний список

Фігурант антикорупційних розслідувань.

За наявною в Чеснометрі інформацією від 2012 р., можлива причетність кандидата до корупційних дій.

У 2001-2011 рр. Яворівський Володимир Олександрович очолював Національну спілку письменників України. За повідомленням видання «Україна молода», 2 квітня 2009 р. низка членів Спілки звернулася до Президента України з інформацією про нібито незаконні дії керівництва Спілки щодо відчуження її майна. Зокрема у зверненні повідомлялось про відчуження будинків творчості у Коктебелі, Ірпені, багатоповерхового готелю у Ялті, корпусу санаторію у Трускавці, Будинку письменників, трьох поверхів приміщення видавництва "Український письменник" і будинку поліклініки у м. Києві.

27 квітня 2009 р. "Українська правда" розмістила матеріал "Спілка письменників: скільки вкрадено", у якому містилися твердження про сумнівне використання майна Спілки. Про можливу причетність Володимира Яворівського до незаконного відчуження майна спілки заявив також новий голова НСПУ Віктор Баранов, обраний у 2011 р. 24 квітня 2012 р. Рада Національної спілки письменників вивела Володимира Яворівського зі свого складу та звернулась до правоохоронних органів із вимогою провести перевірку законності його діяльності.

Хоча наведена інформація не є підтвердженням вини Володимира Яворівського у вчиненні правопорушень, однак вона дає вагомі підстави припустити та зробити оцінку про високу імовірність його причетності до корупційних дій, а саме зловживання владою та службовим становищем.

У своїй відповіді Руху ЧЕСНО, Володимир Яворівський заперечив причетність до корупції та надав текст листа Генерального прокурора щодо окремих епізодів можливого незаконного відчуження майна НСПУ (див. відповідь кандидата). Водночас у листі не було спростовано низку епізодів, описаних у матеріалі журналістського розслідування, розміщеного на "Українській правді".
Рух ЧЕСНО не підміняє правоохоронні органи та суди і не робить тверджень про вчинення особою правопорушення, а робить оцінку на підставі наявної інформації щодо можливої причетності до корупційних дій. Така оцінка може не збігатися з офіційними рішеннями та висновками державних органів.