Вілкул
Олександр Юрійович
Опозиційний Блок
список №2
Народився 24 травня 1974 року, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, голова, громадська організація "ФОНД ОЛЕКСАНДРА ВІЛКУЛА "УКРАЇНСЬКА ПЕРСПЕКТИВА", безпартійний, проживає в місті Кривий Ріг Дніпропетровської області, судимість відсутня, включений до виборчого списку під № 2.
Чорний список

Фігурант антикорупційних розслідувань.

У 2013 р. акціонери та працівники ПАТ "Дніпропетровський стрілочний завод" звинуватили Олександра Юрійовича Вілкула, на той час віце-прем’єр-міністра, у тиску на завод з метою зміни власників. Зокрема, за їхніми словами, заводом нібито намагалися заволодіти наближені до Олександра Вілкула представники т. зв. "криворізької групи" СКМ Ріната Ахметова.


За словами акціонера заводу Олега Левіна, після призначення Олександра Вілкула віце-прем’єром, державна "Укрзалізниця", яка була основним споживачем продукції заводу, нібито припинила закупівлі й оплату підприємству за вже поставлені стрілкові переводи. Крім цього, після відмови акціонерів продати завод компаніям з групи СКМ, на підприємстві розпочали перевірку низка контролюючих органів.


Сам Олександр Вілкул звинувачення у своїй причетності до тиску на Дніпропетровський стрілочний завод відкидає.


Зазначена інформація не є прямим підтвердженням вини кандидата, проте дозволяє зробити оцінку, що Олександр Вілкул є фігурантом антикорупційного розслідування щодо зловживання владою.

Рух ЧЕСНО не підміняє правоохоронні органи та суди і не робить тверджень про вчинення особою правопорушення, а робить оцінку на підставі наявної інформації щодо можливої причетності до корупційних дій. Така оцінка може не збігатися з офіційними рішеннями та висновками державних органів.