Іщенко
Валерій Олександрович
ЄС
список №37
Народився 11 листопада 1973 року, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, народний депутат України, безпартійний, проживає в місті Києві, судимість відсутня, включений до виборчого списку під № 37.
Чорний список

Фігурант антикорупційних розслідувань.

У червні 2013 р. компанія ТОВ «Тельбін-Іва» розпочала будівництво торгівельного центру на території скверу за адресою вул. Серафимовича, 6а у Києві, що викликало спротив з боку мешканців навколишніх будинків. Журналісти з’ясували, що засновниками компанії-забудовника були Валерій Іщенко та Андрій Странніков. Договір оренди ділянки було підписано 16 липня 2003 р., коли Андрій Странніков був депутатом Київської міської ради. Тривале протистояння забудовника з протестувальниками призвело до судового позову проти активістки та журналістки Ірини Ковальчук. Зрештою рішенням від 31 липня 2014 р. Київська міськрада розірвала договір про оренду вказаної земельної ділянки.

У своїй відповіді Руху ЧЕСНО п. Іщенко стверджує, що до ТОВ "Тельбін ІВА" не має жодного стосунку. Проте опубліковані документи (лінк1, лінк2, лінк3, лінк4 ), надані у відповідь на запит Ірини Ковальчук, свідчать про входженна кандидата до складу засновників цього підприємства станом на 2005-й рік.

Зазначена інформація не є прямим підтвердженням вини кандидата, проте дозволяє зробити оцінку про причетність Валерія Іщенка до корупційних дій, а саме до зловживання владою та земельних зловживань.
Рух ЧЕСНО не підміняє правоохоронні органи та суди і не робить тверджень про вчинення особою правопорушення, а робить оцінку на підставі наявної інформації щодо можливої причетності до корупційних дій. Така оцінка може не збігатися з офіційними рішеннями та висновками державних органів.