У Порошенка сказали, де беруть гроші на масове обдзвонювання українців

Фото: У Порошенка сказали, де беруть гроші на масове обдзвонювання українців

Масове обдзвонювання роботом українських абонентів мобільного зв'язку, під час якого голос Петра Порошенка закликає прийти на вибори 21 квітня та проголосувати за нього, оплачується з виборчого фонду кандидата. 

Про це в коментарі Руху ЧЕСНО повідомив народний депутат, керівник секретаріату партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" Максим Саврасов.

"Суму не знаю, проплачуємо з фонду", – сказав він.

На запитання, де штаб Порошенка взяв телефонні контакти українців, які є персональними даними, Саврасов відповів, що "алгоритму не знає".

Рух ЧЕСНО проаналізував проміжний звіт Порошенка від 13 квітня щодо видатків на передвиборчу кампанію, проте не знайшов там витрат на такі дзвінки. Імовірно, ця стаття видатків міститиметься у фінальному звіті, який оприлюднять уже після другого туру виборів.

Від 18 квітня користувачі соцмереж масово повідомляють про те, що отримують дзвінки "від Президента Петра Порошенка", котрий закликає їх підтримати його кандидатуру в другому турі.

"Добридень! Це Петро Порошенко, Президент України. 21 квітня – вирішальний день, що визначить долю України. Прошу вас підтримати мій курс, демократію та гідність, а не реванш, стабільну гривню, а не інфляцію, шлях до Європейського Союзу й НАТО. Підтримайте сильну Україну, а не країну, яка впаде на коліна. Головне – зберегти країну, і до зустрічі 21-го", – звертається Порошенко до українців в аудіозаписі.

 

Натисніть, щоб збільшити

Судячи з дописів у соцмережах, телефонують щонайменше з двох номерів – 044-364-88-43 (київський стаціонарний номер) та 089-220-00-21 (IP-телефонія). Зі слів інтернет-користувачів, дзвінки з останнього номера надходили ще минулого року: або з опитуванням від мережі автозаправок, або з візового центру, або ж абоненти просто чули мелодію.

Обдзвонювання досі триває. Зокрема, сьогодні, 19 квітня, "дзвінок від Порошенка" одержав один з аналітиків Руху ЧЕСНО, який не залишав партії свого номера телефону.

Речник штабу Порошенка Олег Медведєв сподівається, що такі дзвінки допоможуть визначитися з вибором тим, хто ще не знає, за кого голосувати 21 квітня.

"Комусь подобаються такі дзвінки. У когось викликають відторгнення... Важливою є реакція тих виборців, які не визначилися. За них іде боротьба. Опитування показують, що їх уже багато – щонайменше 20%. Можливо, цей дзвінок і завтрашні дебати допоможуть їм зробити усвідомлений вибір на користь одного з кандидатів. Бажано, звісно, на користь Петра Порошенка", – наголосив Медведєв.

Водночас речник штабу Порошенка не повідомив, як було отримано доступ до телефонних номерів.

Раніше НАЗК оприлюднило проміжні звіти кандидатів у Президенти про надходження й витрати на передвиборчу кампанію від 7 до 13 квітня. Упродовж 5 днів другого туру Порошенко вклав у свою кампанію ще 100 мільйонів гривень, а Володимир Зеленський – 44,6 мільйона.

21 квітня, у день другого туру виборів Президента, Рух ЧЕСНО вестиме онлайн-марафон, під час якого відстежуватиме перебіг голосування та оприлюднюватиме результати екзит-полів.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]