ГОЛОС

Партія заснована: 10 лютого 2015 р.

Попередні назви: ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "ПЛАТФОРМА ІНІЦІАТИВ"

Опис партії

Партія "Голос" має ліберальне спрямування. Партія була створена у 2019 році з ініціативи фронтмена гурту "Океан Ельзи" Святослава Вакарчука. "Голос" має осередки в усіх областях окрім тимчасово окупованого Криму.

Історія

16 травня 2019 року Святослав Вакарчук оголосив про створення партії "Голос", презентація відбулася на Старокиївській горі в Києві.

Оскільки до позачергових парламентських виборів Вакарчук не встигав зареєструвати нову партію, "Голос" виник шляхом перейменування вже існуючої партії "Платформа ініціатив", зареєстрованої у 2015 році бізнес-партнерами партійців. Головою партії була Юлія Клименко, яка також керувала виборчим штабом "Голосу". 

За підсумками парламентських виборів 2019 року партія "Голос" посіла 5-те місце з результатом 5,82%, отримавши у Верховній Раді 17 мандатів за партійним списком та ще 3 в одномандатних мажоритарних округах. "Голос" створив у парламенті окрему фракцію, яку очолив Сергій Рахманін.

У Верховній Раді 9-го скликання близько 70% депутатів "Голосу" отримали керівні посади у різних комітетах (першого заступника, секретаря чи голови підкомітету).

Вже після виборів 24 липня 2019 року з'їзд партії обрав Святослава Вакарчука головою партії. Вакарчук пробув головою "Голосу" менш як рік – у березні 2020 року новою керівницею стала Кіра Рудик. Сам Вакарчук пообіцяв залишитися "лідером партії" і працювати в парламенті. Утім вже через три місяці Вакарчук склав депутатський мандат.

У грудні 2020 року Сергій Рахманін склав повноваження глави фракції "Голос". Новим головою став Ярослав Железняк.

У 2020-му "Голос" висував своїх кандидатів на місцевих виборах. Представники "Голосу" пройшли до чотирьох місцевих рад.

Станом на 2020-й депутати "Голосу" у Верховній Раді найчастіше голосували в унісон з фракцією президентської "Слуги народу". 17 липня 2020 року "Голос" оголосив про перехід в опозицію до влади. Та з 2021 року партія знову перейшла в ряди союзників у голосуваннях зі "слугами".

У червні 2021 року Сергій Притула, який восени 2020-го балотувався у мери Києва від "Голосу", заявив про свій вихід з партії. 

У 2021 році всередині партії стався розкол. У червні 2021-го десятеро депутатів "Голосу" на чолі з Олександрою Устіновою заявили, що створюють у Верховній Раді окреме об'єднання "Справедливість".

Вони також вимагали виключення Кіри Рудик та Ярослава Железняка з керівництва партії, звинувачуючи їх у перемовинах з Офісом президента і "підкилимних домовленостях" з київською владою.

12 липня 2021-го Олександра Устінова оголосила про зміну керівника фракції з Ярослава Железняка на Романа Костенка. Всередині "Голосу" виникла суперечка щодо легітимності цього рішення. Врешті Железняк за рішенням регламентного комітету зберіг посаду.

29 липня 2021 року члени групи "Справедливість" публічно оголосили про вихід з партії і написали відповідні заяви. Це сталося перед партійним з’їздом партії. На з’їзді "Голосу" переобрали головою Кіру Рудик, а також виключили з партії депутатів "Справедливості".

Таким чином "Голос" офіційно розділився на дві частини: 11 з 20 депутатів увійшли у парламентське об’єднання "Справедливість", а інші 9 залишились в команді Кіри Рудик.

У грудні 2021 року Олександра Устінова очолила фракцію "Голосу" у Верховній Раді замість Ярослава Железняка. Партія "Голос" тоді звинуватила "Справедливість" і Офіс президента у рейдерському захопленні фракції.

У лютому 2022 року ДБР повідомило, що розслідує можливу розтрату бюджетних коштів керівництвом партії "Голос". Йшлося про суму понад 1 млн гривень. Було відкрито кримінальне провадження за двома статтями. Лідерка "Голосу" Кіра Рудик звинуватила Офіс президента у фабрикації справи. 

У 2022 році з початком російського повномасштабного вторгнення на фронт пішли два нардепи від "Голосу" - Роман Костенко та Роман Лозинський.

Рейтинги

На позачергових виборах до Верховної ради 2019 року партія "Голос" посіла п'яте місце за кількістю голосів виборців, отримавши 5,82%. 

Згідно з соцопитуваннями електоральна підтримка "Голосу" стала спадати після парламентських виборів. Однак протягом перших місяців 2020-го відбулося часткове зростання рейтингів - з 2,5% до 3,2%. При цьому, негативне ставлення до діяльності фракції "Голос" в парламенті зросло і сягнуло 56%.

Станом на середину 2021 року рейтинг "Голосу" впав до 1%. У лютому 2022 року, згідно з опитуваннями, за партію готові були проголосувати 1,2% виборців.

Ідеологія і політичні позиції

Правоцентрична, проєвропейська партія. У своїй програмі "Голос" декларує постановку людини в центр державної політики.

Економічна політика

У своїй програмі партія обіцяє побудувати потужну високотехнологічну економіку, виступає за розвиток IT-індустрії та масштабну деолігархізацію. 

Партія пропонує Акт цифрової свободи, який би зафіксував зокрема низький рівень податків для IT-сектору. “Голос” також пропонує цифровізацію взаємодії між державою та бізнесом, підтримку інноваціям і стартапам.

Партія обіцяє забезпечити повну незалежність від олігархів Антимонопольного комітету, НКРЕКП та інших ключових економічних регуляторів і зробити антимонопольне законодавство більш жорстким.

“Голос” пропонує встановити нові вимоги до редакційної незалежності медіа та обіцяє забезпечити ефективне державне регулювання великих ЗМІ.

Партія обіцяє чесний та прозорий земельний ринок, зупинити злочинні схеми на митниці та в податковій. 

“Голос” виступає за зміцнення енергетичної незалежності України та збільшення видобутку власних енергоресурсів, а також перехід на відновлювані джерела енергії (сонце, вітер, біомаса тощо). 

Партія також згадує у своїй програми про необхідність розвитку доріг та іншої інфраструктури. 

Соціальна політика 

“Голос” у своїй програмі обіцяє якісну та доступну медицину, завершити медичну реформу за принципом "гроші ходять за пацієнтом", запустити систему eHealth - особистий електронний кабінет пацієнта, електронні рецепти на ліки тощо, розширити державне фінансування ліків та врегулювати фармацевтичний ринок.  

Партія пропонує працювати над підвищенням престижності професійної освіти серед молоді, розвитком української науки та цифровізацією освітніх процесів.

Партія також обіцяє рівний доступ дітей до якісної освіти, інклюзивність у закладах освіти, запровадження на рівні законодавства високих вимог щодо фізичної та психологічної безпеки у школах та підвищення якості підготовки вчителів. 

“Голос” виступає за викорінення академічної недоброчесності (зокрема плагіату) по всій системі освіти. 

Партія обіцяє зробити соціальну допомогу адресною і створити єдиний повністю електронний прозорий реєстр отримувачів соціальної допомоги. 

“Голос” виступає за поступове впровадження накопичувальної пенсійної системи.  

Корупція і судова система

Партія ставить за мету боротьбу з корупцією та побудову реального правосуддя.

“Голос” обіцяє перезавантажити судову систему і систему добору та контролю за суддями. Партія пропонує запровадити перевірку суддів і прокурорів на доброчесність і тест на IQ в електронному вигляді.

Голос” також обіцяє створити дієвий механізм виконання судових рішень, умови для функціонування суду присяжних, запровадити електронний документообіг у судах і модернізувати систему прокуратури, а також змінити систему правової освіти.

Партія декларує мету забезпечити надання безоплатної правової допомоги усім українцям, які цього потребують.
“Голос” пропонує, щоб усі працівники СБУ, крім тих, чия діяльність є таємною, подавали відкриті електронні декларації про доходи, а також має наміри ліквідувати антикорупційні підрозділи СБУ.

Партія обіцяє налагодити ефективну антикорупційну систему, зокрема обіцяє добитись того, щоб виконувались вироки Антикорупційного суду, посилити повноваження НАБУ з проведення розслідувань та перезавантажити САП та НАЗК.

“Голос” обіцяє повернути кримінальну відповідальність за незаконне збагачення високопосадовців і створити ефективну процедуру конфіскації у чиновників награбованого майна, а також скасувати право на заставу при вчиненні корупційних злочинів.

Державне управління 

“Голос” підтримує скасування депутатської недоторканості, виступає за скорочення чисельності депутатського корпусу, участь громадян у законотворчому процесі завдяки інструментам цифрової демократії, відкриття парламенту. Партія обіцяє запровадити реальну процедуру імпічменту президента, викорінити кнопкодавство і розв’язати проблему “прогулів”.

“Голос” обіцяє провести масштабну трансформацію всього державного апарату та реорганізацію його бізнес-процесів. Партія пропонує скоротити всі непотрібні функції держави, а також створити електронний кабінет громадянина для отримання державних послуг і можливості оцінювати якість цих послуг. 

Безпека і оборона

"Голос" виступає за перехід української армії на стандарти НАТО, створення система територіальної оборони та військового резерву за прикладом Швейцарії та Ізраїлю. Партія обіцяє прозорі закупівлі в оборонному секторі. 

Партія декларує важливість реабілітації ветеранів, реінтеграції людей з окупованих територій, підтримки ВПО і українців на окупованих територіях

Зовнішня політика

Партія прагне працювати на відновлення територіальної цілісності України та повернення полонених і наголошує на недопустимості територіальних поступок російському агресору. “Голос” виступає за посилення тиску та ізоляції Росії на світовій арені. 

Партія декларує, що буде неухильно дотримуватись курсу на набуття Україною членства в ЄС і НАТО та буде продовжувати шлях з впровадження стандартів НАТО в українській армії. 

“Голос” також виступає за розбудову дружніх стосунків зі Східною Європою — країнами Балтії, Польщею та іншими.

Фінанси партії

Виборча парламентська кампанія 2019 року офіційно коштувала партії "Голос" 105 млн грн, поступившись за обсягом витрат лише Радикальній партії Олега Ляшка і "Слузі народу". Один списочник у Раді обійшовся "Голосу" в понад 6 млн грн – найдорожче з-поміж усіх партій, що потрапили до парламенту.

Основний склад партії

Голова Політичної Ради Партії
Фото: Венгер Володимир Михайлович
Венгер Володимир Михайлович
Заступник Голови партії
Заступник Голови партії
Заступник Голови партії
Заступник Голови партії
Заступник Голови партії
Заступник Голови партії
Фото: Венгер Володимир Михайлович
Венгер Володимир Михайлович
Член Політичної Ради Партії
Дивитись ще

Програма

25 жовтня 2020 р.Місцеві вибори 2020

Балотування

Статистика депутатів ВР

    Немає даних про відвідування

Золото партійпоточні звіти за 2023 рік

Отримано
55 973.10 ₴
Витрачено
647 953.05 ₴

Представництво в областях

  • Обрано
  • Не обрано
  • не балотувалися