Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Зеленський Володимир

Зеленський Володимир Олександрович

Рік народження: 1978

Опис політика

Шостий Президент України, переміг на виборах у 2019 році. Висувався як безпартійний від партії "Слуга Народу", котра сформувала монобільшість у парламенті. 

20 березня 2022 року РНБО призупинило діяльність партій, які мають зв'язки з РФ. Того ж дня президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про тимчасове призупинення проросійських партій

4 березня 2022 року президент жорстко розкритикував відмову країн-членів НАТО запровадити безпольотну зону в небі над Україною і завив, що Північноатлантичний альянс також нестиме відповідальність за загибель українців. Разом з тим він подякував друзям України серед країн-членів НАТО, які, попри позицію Альянсу загалом, продовжують стояти пліч-о-пліч з Україною та допомагати у відсічі ворога

28 лютого президент підписав заявку на членство України в ЄС. 

27 лютого президент Зеленський підкреслив, що дії РФ проти України мають ознаки геноциду та закликав виключити Росію з ООН. Він відзначив, що дії Росії тягнуть на міжнародний трибунал

Під час наступу російських військ на Київ у ніч з 25 на 26 лютого 2022 року, Володимир Зеленський відмовився від пропозиції США евакуювати його зі столиці. Він підтвердив відеозаписом перед Офісом президента, що разом з іншими високопосадовцями перебуває у Києві. 

24 лютого 2022 року, о 5 ранку,  путін заявив про початок наступу на Україну, а Верховна Рада України ввела воєнний стан. Законопроєкт відразу був підписаний президентом Зеленським. Воєнний стан було запроваджено строком на 30 днів. Того ж дня Україна розірвала дипломатичні відносини з Росією. 

У лютому 2022 року зайняв 11 місце у рейтингу фізосіб за кількістю розслідувань на сайті Української Правди за 12 років. 

22 липня 2021 року Шевченківський райсуд зобов'язав ДБР розпочати досудове розслідування, за статтею 111 Кримінального кодексу ("державна зрада"), стосовно президента Зеленського через зрив операції із затримання членів ПВК "Вагнера".

2 червня 2021 року Зеленський подав до ВРУ законопроєкт "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті", який набув назви "Закон про олігархів". За словами президента закон спрямований на боротьба з особами, що мають значні статки та значний вплив у суспільстві та політиці (олігархами). 23 вересня того ж року закон був прийнятий в другому читані. Частина парламентарів заявила, що ухвалення законопроекту відбулось з порушенням процедури й регламенту.

2 лютого 2021 року Зеленський ввів санкції проти проросійських телеканалів нардепа Тараса Козака та Віктора Медведчука: "112 Україна", "NewsOne", "ZIK". 

26 січня 2021 року ВРУ ухвалила президентський закон про референдум.

З 27 липня 2020 після телефонної розмови Зеленського та Путіна набрала чинності чергова домовленість про “повне та всеосяжне припинення вогню” на Донбасі. З того часу українським військовим заборонено відповідати на обстріли з боку російських військ, а штаб ООС не повідомляє про поранених та вбитих внаслідок бойових дій. 

У липні 2020 Зеленський зізнався, що здійснив правопорушення, не задекларувавши зміни у майновому стані щодо придбання ОВДП на 5,2 млн грн., про що повідомив тільки через рік після обрання на пост президента. 

У червні 2020 активісти прийшли під будинок Зеленського з вимогами справедливого розгляду справи третього замовного нападу на громадського діяча Сергія Стерненка, а також імпічменту Зеленського. 

У травні 2020 активісти вийшли на протест під будинок президента з вимогою покарання винуватців вбивства Катерини Гандзюк. А батько Каті звернувся до Зеленського, заявивши, що призначена президентом Венедіктова за 40 днів розвалила справу.

У червні 2020 року Зеленський порушив карантинні обмеження під час відвідин кав’ярні разом із місцевими чиновниками у час, коли на відвідини закладів харчування була накладена заборона у зв’язку з карантином та заклади зазнавали збитків. У зв’язку з тим, що президент недоторканий, суд не зміг оштрафувати його на 17 тис. грн. 

Своїм розпорядженням від 26 червня 2019 Зеленський надав державну охорону керівнику свого Офісу Андрію Богдану попри те, що закон не передбачає такої можливості.

Після формування нового уряду президент Зеленський взяв “персональну відповідальність” за Арсена Авакова як міністра внутрішніх справ. Попри те, що працівники МВС відзначилися резонансними злочинами, зокрема зґвалтуванням, катуванням та побиттям громадян, Зеленський назвав Авакова “дійсно потужним міністром”.

У декларації за 2019 рік Зеленський вказав ряд об’єктів нерухомості зокрема, віллу в Італії, квартири у Києві, Криму, Великій Британії, об’єкти незавершеного будівництва в Грузії. Також задекларував 28 мільйонів прибутку, ряд коштовних годинників й автомобілі LAND ROVER і MERCEDES-BENZ. Раніше команда Зеленського намагалась спростувати інформацію про те, що він володіє віллою в Італії.

У травні 2020 підписав "антиколомойський" закон про банки, який був однією з умов МВФ для надання Україні кредитних коштів. 

28 квітня 2020 року Зеленський підписав закон щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, який є однією з основних умов продовження співпраці з МВФ.

Навесні 2020 року голова Офісу Президента Андрій Єрмак, якого також пов’язують з політичною елітою Росії, молодший брат Єрмака, Андрій, став фігурантом корупційного скандалу стосовно продажу державних посад. Зеленський назвав плівки Єрмака “порожньою справою” і зазначив, що знає, хто хотів, щоб він звільнив Андрія Єрмака.

Зеленський відзначився співпрацею одночасно з більшістю олігархів під час пандемії коронавірусу, коли зібрав українських олігархів та закріпив за кожним окрему область, якій він повинен допомагати фінансово та організаційно. Такі дії суперечать його передвиборчим публічним закидам Порошенку щодо олігархічності.

У січні 2020, після візиту в Оман, Офіс Президента повідомив, що Зеленський здійснював офіційний візит. Згодом в ОП заявили, що візит відбувався з приватною метою та за кошти дружини президента. ЗМІ припускали, що в Омані Зеленський міг мати зустріч з представниками РФ, а саме з секретарем Ради безпеки РФ Миколою Патрушевим.

Попри обіцяну зміну “старих облич” при владі на “нові”, призначив чиновників часів Кучми-Януковича, зокрема Олега Татарова, Леоніда Кравчука та Вітольда Фокіна. Також призначена Зеленським генпрокурор Ірина Венедіктова оточила себе людьми епохи Януковича, серед яких Святослав Піскун, Роман Говда, Олексій Симоненко та інші.

На топ-посадах у владі опинилися понад півтора десятка його друзів, партнерів і колег по шоу-бізнесу, зокрема Сергій Шефір, Андрій Єрмак, Іван Баканов, Ігор Костюк, Сергій Трофімов, Ірина Побєдоносцева, Юрій Корявченков (“Юзік”), Роман Грищук, Максим Ткаченко, Ольга Руденко, Олександр Кабанов, Сергій Сівохо, Руслан Стефанчук, Тетяна Руденко та інші.

12 грудня 2019 року відвідав брифінг по справі вбивства журналіста Павла Шеремета, де виокремили осіб, які “об’єктивно підозрюються у вбивстві Павла Шеремета” та назвали їх імовірними вбивцями, що суперечить принципу презумпції невинуватості. 

Виконав передвиборчу обіцянку зі скасування депутатської недоторканності.

Фігурував у міжнародному скандалі, який розпочав процес імпічменту президента США Дональда Трампа. Під час телефонної розмови з президентом США Дональдом Трампом 25 липня 2019 він назвав майбутнього генпрокурора Руслана Рябошапку "на 100% своєю людиною".

У травні 2019 був обраний президентом України, здобувши 73,22% голосів в другому турі виборів. 

Був фігурантом журналістського розслідування щодо ймовірної наявності в нього бізнесу в Російській Федерації. Кандидат у президенти України запевняв, що закрив бізнес ще у 2014 році. Після розслідування програми "Схеми" Зеленський визнав, що має кінобізнес у Росії. Згодом журналісти виявили, що частка Зеленського у цьому бізнесі перейшла до його колеги зі студії "Квартал 95".

До 2019 року був власником компаній ТОВ "Продюсерський центр "Ліга сміху", ТОВ "Студія квартал-95", ТОВ "Квартал 95", ТОВ "Драйв продакшн", ТОВ "Квартал-концерт", ТОВ "Анімаційна студія 95", ТОВ "Інвест аніма", ТОВ "Кіноквартал", ТОВ "Квартал ТВ", ТОВ "Гауді студіо".   

Зеленський був актором (зокрема в серіалі "Слуга народу") та продюсером. Він зіграв президента України в серіалі “Слуга народу”, у зв’язку з цим серіал виконував роль передвиборчої агітації.

З 2013 по 2019 рік працював художнім керівником у ТОВ «Студія «Квартал 95».

З 2010 по 2012 рік був генеральним продюсером телеканалу “Інтер”.

З 2003 по 2011 рік був художнім керівником у ТОВ «Студія «Квартал 95».

У 1997-2003 роках працював актором, сценаристом і  художнім керівником команди Клубу веселих і кмітливих «Квартал 95».

У 2000 році закінчив Київський національний економічний університет за спеціальністю «Правознавство», здобув кваліфікацію юриста.

Офіційна передвиборча програма кандидата.


 

Балотування

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу