Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Василевська-Смаглюк Ольга

Василевська-Смаглюк Ольга Михайлівна

Рік народження: 1985

Опис політика

Народна депутатка Верховної Ради 9 скликання від “Слуги народу”, колишня журналістка.

У січні 2024 року Василевську-Смаглюк призначили заступницею голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики замість підозрюваного у державній зраді Олександра Дубінського.

Наприкінці 2022 року проголосувала за містобудівну реформу (#5655), яка впроваджувалася в інтересах забудовників і нівелювала вплив громадян на відбудову України. Через спротив громадськості станом на початок 2024 року президент не підписав законопроєкт, а отже він лишається нечинним.

У серпні 2022 року журналісти “Bihus.info” з’ясували, що Василевська-Смаглюк з початку повномасштабної війни їздили на автомобілі Jaguar моделі 2018 року, ціна якого на вторинному ринку становила від 50 тисяч доларів. При цьому авто було записане на брата народної депутатки. У коментарі журналістам Василевська-Смаглюк пояснила, що пересіла на Jaguar, щоб зекономити, адже це авто – електрокар. На додачу на той час нардепам дозволили не подавати електронні декларації.

У 2020 році Смаглюк під час голосування за основу “антиколомойського” закону народна депутатка утрималась, а в цілому проголосувала проти. Цей закон стосувався банківської діяльності. Перед цим Смаглюк подала 1689 правок до цього проєкту. За кількістю правок народна депутатка увійшла в топ-5. Рух ЧЕСНО розцінює поправковий спам як шкідливу законотворчу діяльність, яка уповільнює розгляд важливих питань в інтересах певних осіб. Смаглюк, за інформацією ЗМІ, входила до “групи Ігоря Коломойського”.

Окрім цього, за інформацією “Схем” нардепка також мала офіс та приймальну у бізнес-центрі “Міленіум”, власником якого є Коломойський.

У березні 2020 року подякувала проросійському блогеру та ексзаступнику голови Адміністрації Януковича Андрію Портнову "за його внесок у відновлення справедливості в Україні".

У лютому 2020 року нардепка називала пандемію коронавірусу “маркетинговим ходом” для продажу масок.

У листопаді 2019 року потрапила у скандал через висловлювання про необхідність “прикрутити свободу слова в Україні”. Пізніше депутатка виправдовувалась та казала, що її слова вирвали з контексту.

У жовтні 2019 не підтримала в комітеті законопроєкт про ліквідацію корупційних схем під час оцінки об’єктів нерухомості.

У 2019 році була обрана депутаткою Верховної Ради 9 скликання від партії “Слуга Народу” за виборчим округом №96 (Київська область) як безпартійна. Членкиня однойменної фракції. Членкиня Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

До обрання у Верховну Раду працювала спеціальною кореспонденткою, журналістка-розслідувачка каналу “1+1”. Спеціалізувалась на проведенні журналістських розслідувань, пов'язаних із проявами корупції в економічній та політичній сфері. Раніше працювала кореспонденткою всеукраїнської газети “День”.

До 2019 року володіла корпоративними правами у ТОВ "Телерадіокомпанія "Студія 1+1" та була співзасновницею іноземного підприємства "1+1 продакшн". 

Закінчила Київський міжнародний університет за фахом “журналістика” та Національну академію статистики, обліку та аудиту, спеціалізація “бухгалтерський облік”. Також навчалась в аспірантурі цієї академії.

Народилась 23 червня 1985 року у місті Старокостянтинів Хмельницької області.

Маркерні голосування

Має корупційні ризики. Євросоюх двічі закликав відхилити законопроект 5655. Дізнатися більше

№ 5655

прийнято

Позбавляє впливу російських спецслужб в Україні під прикриттям релігі Дізнатися більше

№ 8371

прийнято

Дозволяє обіг медичних препаратів на основі канабісу, що полегшить лікування онкохворих та військових. Дізнатися більше

№ 8371

прийнято

Балотування

Фракції

  • Верховна Рада 9
  • Серпень 2019 — ...
    Слуга народу

Міжфракційні обʼєднання

Комітети

  • Верховна Рада 9
  • Серпень 2019 — ...
    Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики
У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

Голосування у Верховній Раді 9

У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

Промови у Верховній Раді 9

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу