Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Лисенко Олександр

Лисенко Олександр Миколайович

Рік народження: 1971

Характеристики політика

  • ФАРи: 2
  • Прогульництво
  • Гречкосійство

Опис політика

Міський голова Сум у 2014-2024 роках, депутат Сумської міської ради 6-го скликання.

У січні 2024 року депутати Сумської міськради проголосували за висловлення недовіри та дострокове припинення повноважень Лисенка на посаді міського голови.

У жовтні 2023 року у Вищому антикорупційному суді ухвалили рішення про відсторонення Лисенка від виконання обов'язків міського голови Сум на два місяці. Згодом термін відсторонення подовжили ще на два місяці – до 8 лютого 2024 року.

У 2023 році СБУ та НАБУ спіймали Лисенка та директора департаменту інфраструктури міськради Олександра Журбу на хабарі. Правоохоронці затримали фігурантів на гарячому під час одержання останнього траншу хабаря в 1,4 млн грн.

За даними слідства, Лисенко вимагав хабарі від місцевих підприємців за безперешкодне ведення бізнесу у місті.

У 2020 році Лисенко переобрався на посаду мера Сум від партії ВО “Батьківщина”. У другому торі він переміг кандидата від "Європейської Солідарності" Вадим Акпєрова.

У 2019 році НАЗК знову звинувачувало та склало 4 протоколи на Лисенка через виписування собі премій в розмірі від 65% до 270% від суми окладу. Лисенко регулярно преміював співробітників виконавчого комітету міськради, в тому числі себе, а також не повідомляв НАЗК про наявність конфлікту інтересів. 

У 2018 році суд визнав винним за поданням НАЗК через  конфлікт інтересів під час ухвалення рішення про підвищення граничного розміру премії мера Сум зі 150% до 300%. 

У ході судового засідання Лисенко пояснював, що використовував суми премій не на власні потреби, а для допомоги людям. Суд визнав мера винним у адміністративному порушенні, але стягнення штрафу так і не відбулось через закінчення передбачених законодавством строків. 

У 2015 році у 2 турі чергових виборів був повторно обраний Сумським міським головою від ВО “Батьківщина”, він здобув перемогу над Анатолієм Єпіфановим, який балотувався від “Волі народу”. Всього за Лисенка проголосували 49,75 тисячі виборців (69,93%)

У 2014 році на позачергових виборах був обраний Сумським міським головою від ВО “Батьківщина”

На передодні виборів у 2014 році був обраний секретарем Сумської міської ради та виконуючим обов'язки міського голови. 

У 2013 році згідно з аналітикою Руху ЧЕСНО був прогульником засідань, окрім цього пропустив 4 з 6 засідань комісії з питань охорони здоров’я, праці та соцзахисту населення.

У тому ж році був помічений за гречкосійством, встановлював іменний дитячий майданчик у Сумах із партійною символікою ВО “Батьківщина”.

У 2012 та 2014 роках невдало балотувався до Верховної Ради 7 та 8 скликань України від ВО “Батьківщини”

У 2012-2020 роках був головою Сумської обласної партійної організації ВО “Батьківщина”.

У 2012-2014 роках був помічником народного депутата Верховної Ради 7 скликання Олександра Турчинова, який на той час був обраний від ВО “Батьківщина”.

З 2010 по 2012 рік був головою Сумської міської партійної організації ВО “Батьківщина”. 

У тому ж році працював як керівник Зарічного районного виборчого штабу в Сумах кандидата в Президенти України Юлії Тимошенко

У 2010 році був обраний до Сумської міської ради 6 скликання від ВО “Батьківщини”. Увійшов до комісії з питань охорони здоров’я, праці та соцзахисту населення.

З 2007 по 2010 рік був першим заступником голови Зарічної районної в м. Суми партійної організації партії ВО “Батьківщина”

З 2006 року очолював власне підприємство ТОВ "Сумитранс–С". Нині підприємство не працює.

У 1992 році закінчив Донецький вищий військово-політичне училище, а у 2011 році здобув другу вищу освіту у Сумському  державному  університеті за спеціальністю “Менеджмент організацій”).

Народився 27 березня 1971 року у Москві.

Балотування

Робота помічником для:

Верховна Рада 7, На громадських засадах

Посади

  • 2014-05-29 — 2024-01-31
    Сумський міський голова

Посади у партіях

Фігурування в антикорупційних розслідуваннях

Дізнатися більше

Суд визнав винним мера Сум Лисенка через призначення собі премій

  • діяльність в умовах конфлікту інтересів порушення антикорупційного законодавства

Мера Сум Олександра Лисенка затримали на хабарі

  • торгівля впливом політична корупція

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу