Здати зрадника

Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності

Характеристики політика

  • ФАРи: 1

Опис політика

Екснардеп 9 скликання.

У 2024 році до суд скеровано обвинувальний акт щодо обвинувачення в державній зраді Рената Кузьміна. Слідство встановило, що Кузьмін напередодні повномасштабного вторгнення розміщував пропагандимтські матеріали у ЗМІ про Україну.

У 2023 році суд надав дозвіл на заочне розслідування справи Кузьміна. Нардеп підозрювався в державній зраді, а саме в розміщенні пропагандистських матеріалів у ЗМІ. Також суд заочно обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без внесення застави.

Того ж року Зеленський заявив, що припинив громадянство України Рената Кузьміна. Після цього ВР проголосувала за позбавлення його депутатського мандату.

У 2022 році ДБР повідомило Кузьміну про підозру в державній зраді.Слідчі встановили, що Кузьмін напередодні та після початку повномасштабного вторгнення росії публікував пропагандистські матеріали на шкоду Україні. 

Він заявляв про те, що росія швидко захопить Київ, буде створена нова держава, а західні області, відмовляться від вступу до нового союзу і вирушать у "самостійне плавання". Критикував роздачу зброї у Києві, таким чином намагався виставити захисників України злочинцями. Також Кузьмін звинуватив українців у розстрілі сім’ї в Києві. 

Неодноразово заявляв в ефірах телеканалів, що українська влада є інструментом у руках "західних кураторів", провокуючи цим  Росію.

Того ж дня його відкликали з посади члена Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

З 24 лютого по 1 червня 2022 рокузгідно аналітики Руху ЧЕСНО, пропустив всі засідання Ради під час війни, щодо яких є дані. 

У серпні 2020 року став одним із ініціаторів подання до Конституційного Суду щодо відповідності Конституції низки положень антикорупційного законодавства. 28 жовтня КСУ оприлюднив скандальне рішення, згідно з яким скасовується відповідальність за недостовірне декларування та саме електронне декларування.

У 2019 році був обраний народним депутатом 9 скликання від партії “Опозиційна платформа - За життя” номером 35 у списку як член партії. Член однойменної фракції. Член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Кузьмін став рекордсменом за кількістю польотів до Росії та Криму в період з 2015 по 2019 рік - зафіксовано не менше 240 його перельотів.

У 2014 році ГПУ оголосила Кузьміна у міжнародний розшук, його підозрювали в організації у 2010 році незаконного затримання ексміністра внутрішніх справ Юрія Луценка та підбурювання судді Печерського суду столиці до обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

У 2014 році балотувався на посаду Президента України як безпартійний самовисуванець.

У 2014 році МВС та ГПУ відкрили дві кримінальні справи проти Кузьміна за підозрою у незаконному затриманні екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Кузьміна було оголошено у розшук, Інтерпол відмовив в оголошенні його у міжнародний розшук через політичний характер справи.

У 2013-2014 роках був заступником голови РНБО України.

У жовтні 2012 Кузьміну анулювали візу в США. Економічний експерт Андерс Ослунд припустив, що до Рената Кузьміна урядом США застосовані візові обмеження через зв'язки з організованою злочинністю, які встановило ФБР або через причетність до порушень прав людини.

З 2010 до 2013 року - перший заступник Генерального прокурора України Віктора Пшонки, 2006-2010 - заступник. 

Адвокат з 1996 року, входить до Ради адвокатів міста Києва. Співзасновник Адвокатського об’єднання “Ренат Кузьмін та партнери”.

З 1991 до 2006 року пройшов шлях від стажиста прокуратури до прокурора міста Києва та заступника прокурора Київської області. Працював у Донецькій, а згодом - Київській областях та місті Києві.

Працював юрисконсультом у Донецькому виробничо-торговому трикотажному об'єднанні та інспектором прокуратури Донецької області.

Закінчив Національний юридичний університет ім.Я.Мудрого за спеціальністю “правознавство”. Доктор юридичних наук, професор. Заслужений юрист України, нагороджений численними відзнаками у галузі прокуратури.

Фігурант антикорупційних розслідувань.

Народився 12 липня 1967 року у м. Донецьк.

Освіта

  • Освіта
    Освітній рівень: освіта вища

    Балотування

    Фракції

    • Верховна Рада 9
    • Серпень 2019 — ...
      Опозиційна платформа - За життя

    Комітети

    • Верховна Рада 9
    • Серпень 2019 — Жовтень 2022
      Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики

    Посади

    • Заступник Генерального прокурора України
    • Заступник Голови Ради національної безпеки та оборони України
    • Перший заступник Генерального прокурора України

    Фігурування в антикорупційних розслідуваннях

    Дізнатися більше

    Ренат Кузьмін незаконно пабудув маєток у рекреаційній зоні Пущі Водиці

    • будівельні афери шахрайські афери
    • використання влади чи службового становища всупереч інтересам служби владні зловживання
    • нецільове використання земельних ресурсів махінації з природними ресурсами
    • порушення вимог фінансового контролю податкові зловживання
    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Голосування у Верховній Раді 9

    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Промови у Верховній Раді 9

    Дивитись більше про політика в інших джерелах

    Декларації
    Посіпаки
    Посіпаки-2
    Реєстр національних публічних діячів
    Гарна Хата
    Вони голосують для тебе
    Серпом по рейтингу