Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Корбан Геннадій

Корбан Геннадій Олегович

Рік народження: 1970

Характеристики політика

  • Гречкосійство

Опис політика

Український політик, бізнесмен. 

У 2022 році при спробі перетнути на виїзді з Польщі кордон з Україною в Геннадія Корбана забрали паспорт. Політик прокоментував ЗМІ, що прикордонники посилаються на указ президента, згідно з яким його українське громадянство скасоване. 

З початку повномасштабної війни Геннадій Корбан очолив Тероборону Дніпра. Політик був одним із тих, хто розкритикував діяльність Кабміну під час воєнного стану.

На початку року Корбана виключили зі списку співвласників ТОВ “ЗТ-Інвест” (мережа магазинів “Цитрус”), в якому він придбав частку у 2021 році. Політик подав касаційну скаргу.

У 2021 році у ДТП загинув один із синів Корбана.

У 2019 році Корбана пов’язують зі спробою забудови столичного Протасового Яру. За словами покійного активіста Романа Ратушного, який боровся проти забудови, Геннадій Корбан є одним із тих, хто йому погрожував. Корбан цю інформацію спростовував

У 2017 році Генеральна Прокуратура України зняла з Корбана обвинувачення у справі, за матеріалами якої його звинувачували в організації злочинного угруповання, і він з Ізраїля, куди суд його відпустив на лікування, повернувся в Україну.

У 2016 році, після того як Корбана затримують за підозрою в організації злочинного угрупування, викраденні людей та розкраданні майна із благодійного "Фонду оборони країни". Йому пред'явлені звинувачення за 4 статтями Кримінального кодексу України: 255 (створення організованої злочинної організації), 191 (привласнення, розтрата майна: за фактом розкрадання коштів з “Фонду оборони країни”), 349 (затримання представника влади або співробітника правоохоронних органів як заручника: за фактом викрадення голови Державного земельного агентства Сергія Рудика та секретаря Дніпропетровської міської ради Олександра Величко), 289 (викрадення автомобільного транспорту).

Після цього Корбан втрачає посаду голови політради “УКРОПУ”, замість нього її очолює Денис Борисенко, який раніше був помічником депутата-регіонала, держзрадника Олега Царьова

У 2015 році очолив партію “УКРОП” (“Українське об'єднання патріотів”), від якої в тому ж році балотувався на довиборах до Парламенту по 205 округу (частина Чернігова). Отримав 14,76% голосів, друге місце, та поступився Сергію Березенку від Блоку Петра Порошенка. Вибори стали зразком надзвичайно брудних технологій, обидва основні кандидати займалися роздачею продуктових наборів, та інших прямих і непрямих прикладів підкупу виборців. 

У тому ж році балотувався на посаду міського голови Києва, отримав 2,61% (10 місце), а партія “УКРОП” отримала 2,85 % (11 місце), і не отримала мандатів у Київраді.  

З 2014 по 2015 рік займав посаду керівника апарату облдержадміністрації, при цьому керівником ОДА був Ігор Коломойський. 

У 2010 році в результаті вибуху в кафе в Дніпропетровську бізнесмена поранили разом з його партнером, віце-президентом промислово-фінансової групи “Спарта” Геннадієм Аксельродом. 

У 2006 році в Дніпропетровську обстріляли його автомобіль. Самого Корбана в машині не було, тому він не постраждав, але важкі поранення отримав його охоронець. Замовника слідство так і не встановило

З 2005 року увійшов до складу Наглядової ради української нафтогазовидобувної компанії “Укрнафта”, якій належить понад 86 % видобутку нафти, 28 % газового конденсату і 16 % газу від загального видобутку вуглеводнів в Україні.

З 2001 року — голова Наглядової ради ВАТ “Південний гірничо-збагачувальний комбінат”.

Після школи намагався вступити на філософський факультет університету у місті Ростов (Росія), однак отримав відмову через відсутність партійної рекомендації. Повернувся до Дніпропетровська де вчився в металургійному інституті. 

Народився у 1970 році в Дніпропетровську.

Балотування

Робота помічником для:

Верховна Рада 5, На громадських засадах

Посади у партіях

  • Член Політичної Ради Партії УКРОП

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу