Здати зрадника

Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Черновецький Леонід Михайлович
Фото: Черновецький Леонід

Черновецький Леонід Михайлович

Рік народження: 1951

Фігурант Реєстру зрадників

  • ФАР
    Колишньому міському голові Києва повідомлено про підозру за фактом публічних закликів та розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території та державного кордону України (ч.1 ст.110 ККУ). До цього заявляв, що Росія буцім-то бомбардує виключно військові об'єкти, щоб українські військові не стали "захоплювати Луганськ і Донецьк".

Характеристики політика

  • ФАРи: 5

Опис політика

20 червня 2022 року колишньому міському голові Києва повідомлено про підозру за фактом публічних закликів та розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території та державного кордону України (ч.1 ст.110 ККУ).

10 березня 2022, на 15-й день російського вторгнення в Україну, Л. Черновецький заявив, що Росія буцім-то бомбардує виключно військові об'єкти, щоб українські військові не стали "захоплювати Луганськ і Донецьк".

У 2021 році Рух ЧЕСНО опублікував аналітику завданого збитку столиці забудовниками.  Найбільшого збитку місто зазнало за часів мера Черновецького. 

Архітектор і розробник чинного генплану Києва Сергій Дюжев також вважає, що за масштабами завданої місту шкоди на першому місці має бути київський міський голова Леонід Черновецький. За його каденцію відбувалися найбільші виділення під забудову — землю роздавали сотнями гектарів. За часів Черновецького на підставі заяв студентів сформовані кооперативи отримували землю. “Українська правда” наводила перелік таких кооперативів

12 вересня 2017 року Служба безпеки України оголосила в розшук колишнього мера Києва Леоніда Черновецького. Зазначено, що колишній мер розшукується СБУ як особа, що переховується від органів прокуратури. Черновецький підозрюється за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України

6 грудня 2015 року Леонід Черновецький повідомив на своїй сторінці у Facebook що він побудував дім у Грузії, проживає в Грузії вже 5 років та що він вирішив створити партію "За щасливу Грузію".

1 червня 2012 року Леонід Черновецький написав заяву про відставку з посади Київського міського голови.У 2011 році задекларував дохід склав 11,5 млн грн (у 2010 році він задекларував 15,5 млн грн).

Влітку 2011 року ізраїльське видання повідомило, що Леонід Черновецький і його дружина Аліна Айвазова від 1994 року є громадянами Ізраїлю. Відповідно до інформації Леонід Черновецький і його дружина репатріювалися в Ізраїль 5 жовтня 1994 року. За даними на липень 2011 року, Черновецький прописаний на одній з вулиць Північного Тель-Авіва. Черновецький репатріювався в Ізраїль із повним дотриманням "Закону про повернення", бо його батько, Михайло Ілліч Черновецький, мав єврейське коріння. Черновецький балотувався на посаду Президента України (2004), був обраний міським головою (2006) і обіймав посаду депутата ВРУ вже бувши ізраїльським громадянином.

1 грудня 2010 року Київрада підтримала ліквідацію "Кращого дому", створеного Черновецьким наприкінці 2008 року для утримання самотніх пенсіонерів, бо за словами секретаря фракції Олексія Давиденка, умови проживання в КП "Кращий дім" нічим не відрізнялися від звичайних інтернатів і різниця полягала лише у вартості — один місяць перебування в "Кращому домі" коштував близько 5 тис. грн, тоді як у звичайних інтернатах — 2,5-3 тис. грн. До цього посадовців Черновецького звинувачували у тому, що вони всупереч своїм обіцянкам відбирали квартири у пенсіонерів які потрапляли до "Кращого дому". Рішення про ліквідацію "Кращого дому" набуло чинності 28 грудня 2010 року коли постанова Київської міськради № 509/5321 була публічно оприлюднена

16 листопада 2010 року знятий з посади голови Київської міської державної адміністрації указом Президента України, який призначив Олександра Попова на цю посаду. Після цього Черновецький залишився лише міським головою Києва.

26 березня 2009 року заявив про намір балотуватися на пост Президента України на виборах 2010 року, але слова свого не дотримав і балотуватися не став.

13 березня 2009 року слідча комісія Верховної Ради України звернулася до Міністерства охорони здоров'я з проханням організувати психіатричну експертизу міського голови.

25 травня 2008 року офіційно визнаний переможцем на позачергових виборах міського голови Києва з результатом у 38 % голосів виборців.

У січні 2009 року придбав у Вадима Рабиновича футбольний клуб "Арсенал (Київ)". 

18 березня 2008 р. Верховна Рада призначила позачергові вибори міського голови Києва й Київської міської ради (офіційна постанова вийшла 21 березня).

2006 року був обраний міським головою Києва, отримавши 32 % голосів і випередивши Віталія Кличка, який набрав 24 %, і екс-голову Києва О.Омельченка з 21 %. Був також обраний до Верховної Ради за списком блоку "Наша Україна", але відмовився від мандату. У Київраді, крім його власного блоку, до нового міського голови виявилися лояльними також фракції "Нашої України", Соціалістичної партії, Партії регіонів, Блоку Литвина; в опозиції опинилася найбільша фракція — Блоку Юлії Тимошенко. 

Черновецький тричі обирався народним депутатом України (1996, 1998 та 2002 рр.). У Верховній раді IV скликання (2002-2006 рр.) був членом комітету з питань бюджету та головою підкомітету з питань контролю за витрачанням коштів держбюджету. Входив до фракції Наша Україна.

З 1989 по 1996 роках займався створенням та розвитком концерну Правекс (донедавна його головним активом був АКБ Правекс-Банк, який у 2008-му виявився проданий італійському банку Intesa Sanpaolo).

У 1984-1989 роках Черновецький – викладач, заступник проректора з наукової роботи Київського держуніверситету ім.Т.Шевченка.

У 1977-1981 роках працював у Київській міській прокуратурі слідчим та старшим слідчим. Захистив кандидатську, пішов на наукову працю.

Освіта

У 1970-1972 рр. відслужив у армії. 1977-го закінчив Харківський юридичний інститут за спеціальністю правознавство.

Балотування

  • 2008
    Київська міська рада 6-го скликання, позачергові: Блок Леоніда Черновецького
    Обрано
  • 2008
    Київська міська рада - голова, 2008, позачергові: Блок Леоніда Черновецького
    Обрано
  • 2006
    Верховна Рада 5-го скликання: Блок "Наша Україна"
    Не обрано
  • 2006
    Київська міська рада - голова, 2006: САМОВИСУВАННЯ
    Обрано
  • 2002
    мажоритарка 212
    Верховна Рада 4-го скликання: САМОВИСУВАННЯ — мажоритарка 212
    Обрано
  • 1998
    мажоритарка 219
    Верховна Рада 3-го скликання: САМОВИСУВАННЯ — мажоритарка 219
    Обрано
  • 1994
    Верховна Рада 2-го скликання
    Обрано

Фігурування в антикорупційних розслідуваннях

Дізнатися більше

Віталій Хомутиннік збудував маєток у Конча-Заспі шляхом самозахвату землі

  • надання неправомірних преференцій при передачі землі у користування або власність махінації з природними ресурсами
  • нецільове використання земельних ресурсів махінації з природними ресурсами
  • передача земельних ресурсів у користування або власність з порушенням процедури махінації з природними ресурсами

Компанія, ймовірно, пов'язана з народним депутатом Супруненком, незаконно отримала земельні ділянки біля Майдану

  • використання влади чи службового становища всупереч інтересам служби владні зловживання
  • надання неправомірних преференцій при передачі землі у користування або власність махінації з природними ресурсами
  • надання преференцій при виконанні службових обовʼязків владні зловживання

Фірма, з оточення депутата Супруненко та його брата, незаконно отримала приміщення у центрі Києва

  • використання влади чи службового становища всупереч інтересам служби владні зловживання
  • надання преференцій при виконанні службових обовʼязків владні зловживання
  • порушення процедури проведення тендеру тендерні махінації

Київрада виділила землю фірмі Ігоря Кононенка, ймовірно, за зниженими цінами

  • надання преференцій при виконанні службових обовʼязків владні зловживання
  • торгівля впливом політична корупція

Олесь Довгий прибрав до рук землю під Софією Київською

  • надання неправомірних преференцій при передачі землі у користування або власність махінації з природними ресурсами
  • нецільове використання земельних ресурсів махінації з природними ресурсами

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу