На що витрачав гроші Порошенко під час виборів?

Фото: На що витрачав гроші Порошенко під час виборів?

Петро Порошенко виступив єдиним донором власної виборчої кампанії та склав 585 мільйонів гривень. Найбільше коштів кандидат витрав на рекламу на ТБ та зовнішніх носіях. Рух ЧЕСНО проаналізував витрати Порошенка на передвиборчу агітацію у першому турі згідно його остаточного фінансового звіту.

Фонд Петра Порошенка наповнювався лише з одного джерела - власних коштів кандидата та склав 585 мільйонів гривень. Це у 4 рази більше, ніж у його опонента у другому турі виборів - Володимира Зеленського.

Чинний Президент у 2018 році задекларував отримання близько мільярда гривень дивідендів. В той же час, лише офіційні витрати Порошенка на виборчу кампанію до кінця першого туру склали понад 800 мільйонів гривень. Адже, за інформацією, вказаною в декларації, 122 мільйони було витрачено на рекламу ще у 2018 році. Варто зауважити, що за результатами аналізу моніторингу політичної реклами на ТБ, ця сума мала б скласти щонайменше 175 мільйонів гривень, не враховуючи витрат на зовнішню рекламу та рекламу в інтернеті, яку Порошенко також активно замовляв протягом всього 2018 року.

Найбільше коштів в ході першого туру Порошенко витратив на телерекламу - 329 мільйонів гривень (56% від усіх витрат). Чинний Президент замовляв рекламу на телеканалах, зокрема, на каналах “Україна” - 96,4 мільйонів, ІНТЕР - 47 мільйонів, СТБ - 31,8 мільйонів, Прямий - 21,8 мільйонів.

Ще однією суттєвою статтею видатків для Порошенка було розміщення зовнішньої реклами в ході передвиборчої агітації до першого туру - 58,2 мільйони гривень (10% від усіх витрат).

Фото: Ігор Фещенко

Серед ТОП-5 компаній-отримувачів коштів із виборчого фонду Порошенка - фірми, що надають послуги з виготовлення друкованих агітаційних матеріалів: ТОВ "Інтерконтиненталь-Україна" (отримала 44,5 мільйонів) та ТОВ “ГК “Статус Інвест Інжиніринг” (31,8 мільйонів).

2,2 мільйони гривень кандидат перерахував НСК “Олімпійський” - за проведення заходів 14 та 19 квітня. Нагадаємо, що 19 квітня на стадіоні відбулися дебати переможців першого туру виборів, а 14 квітня - прес-конференція Порошенко.

Також ви можете самостійно ознайомитися з інтерактивною візуалізацією фінансових звітів кандидатів у президенти на сайті zp.chesno.org.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]