Імітація “Голосу”: хто клонував назву політичного бренду

Фото: Імітація “Голосу”: хто клонував назву політичного бренду

Поширеною технологією на виборах є використання назв політичних брендів, її симовліку чи “партійні кольори”. Ця технологія переважно застосовується на мажоритарних округах, на яких кандидати самовисуванці у своїх біографіях вказують назви підприємств, ідентичні до назв політичних партій. 

Це робиться для того, щоб відтягнути голоси у кандидата цієї політсили. Схожі схеми застосовуються і щодо “Слуги народу”.

ЧЕСНО проаналізував сім округів, де зареєстровані кандидати, які вказали у відомостях під час реєстрації назви підприємств, ідентичні до партії “Голос” Святослава Вакарчука. Зокрема два таких кандидати йдуть по округах Львівщини, Полтавщини та Дніпропетровщини, а також один на Сумщині. 

Два клони на Львівщині проти Ведровської

На окрузі №124 у Львівській області балотується відразу двоє самовисуванців-“парашутистів” із Київщини, які вказали роботу у приватному підприємстві "Ґолос" - киянка, заступниця директора підприємства Тетяна Візеренко та заступник директора Денис Варламов, який проживає в Гостомелі на Київщині. Підприємство "Ґолос" було зареєстроване в червні 2019 року в столиці, його керівником є адвокат у бюро “Кульчицький та Партнери” у кримінальних справах Назар Ружицький зі Львівщини. 


Адвокат Назар Ружицький, фото з сайту бюро “Кульчицький та Партнери”

На нього також зареєстровано низку ТОВок у Львівській області, які здебільшого займаються розробкою гравійних та пісчаних кар'єрів, видобутком глини і каолину.

Самовисуванець Варламов у своїй виборчій програмі пише, що у парламент йде, щоб боротись за “демократичний соціалізм” і “готовий приймати участь у декриміналізації влади, бо вважаю, що кримінальний характер влади сьогодні – головна загроза України”.

“Загальний алгоритм моїх дій у парламенті зводитиметься до наступного: система влади в Україні  – демократичний соціалізм, як справжнє «перезавантаження» країни”. 

В свою чергу партія “Голос” по цьому округу кандидує Валентину Ведровську, голову правління Благодійного фонду "Українська Галицька Фундація".

Хто відтягує голоси у Зауральського?

У Полтавській області на окрузі №145 балотується самовисуванцем Владислав Пильник, який під час реєстрації у ЦВК також вказав членство у партії "Голос", однак політсила на цьому окрузі не виставляла своїх кандидатів. 

Владислав Пильник або ж його повний тезка з 2018 року є підписантом у партії “Могутня Україна”

У своїй виборчій програмі кандидат Пильник, який працює бухгалтером у ГО "Платформа ініціатив країни", зазначає, що його рішення балотуватись до парламенту серйозне та глибоко осмислене:

"Рідні співгромадяни, я вирішив просити Вашої підтримки на виборах до Верховної Ради і це рішення серйозне, зважене та глибоко осмислене. Я знаю ціну важкої праці та вирішив покласти своє життя на побудову достойної країни для кожного українця".

Координаторка партії “Голос” у Полтавській області Юлія Городчаніна заявила полтавським журналістам, що партія буде оскаржувати в ЦВК згадку про належність Владислава Пильника до “Голосу”:

“Він не є членом партії «Голос», тому з цього приводу партія буде оскаржувати в ЦВК України згадку про його належність до «Голосу». Із виборів його не знімуть, але у бюлетені вже не буде згадки про «Голос». Окрім цього на 146 окрузі зареєстрований Олег Савченко, який зареєстрований у якості голови приватного підприємства «Голос!». Він також спекулює назвою партійного бренду, хоча не належить до команди Святослава Вакарчука”.

На Полтавщині в місті Кременчук на одномандатному виборчому окрузі №146 самовисуванцем балотується Олег Савченко, який є директором приватного підприємства "ГОЛОС!". За даними системи YouControl воно було зареєстроване менше місяця тому (12.06.2019) в Кременчуці і займається “взаємовідносинами із  громадськістю”.

У 2014 році Олег Савченко також балотувався по округу №146 до парламенту, він йшов самовисуванцем, хоча був членом партії ВО "Свобода". У 2012 році був №167 списку “Свободи”.

У своїй програмі “Україна понад усе!” кандидат Савченко зокрема обіцяє виборцям округу “добиватися максимального завантаження кременчуцьких підприємств державними замовленнями”.

Кандидатом від партії “Голос” по цьому округу балотується Ростислав Зауральский, лікар і один із фіналістів теле програми “Нові лідери”. 

Хто скористався брендом для підняття впізнаваності?

Кандидат-самовисуванець, який вказав під час реєстрації у ЦВК членство у партії “Голос”, є Іван Жадан. Однак партія не виставляла своїх кандидатів на окрузі №38 в Новомосковську Дніпропетровської області і заперечила підтримку кандидату.

Іван Жадан навіть рекламувався на білбордах у Первомайську із символікою партії “Голос”, але після розголосу та скандалу агітація зникла, а на сайті ЦВК змінили відомості про кандидата, вказавши, що він є безпартійним і працює директором  Новомосковського міського комунального центру фізичного здоров’я населення "Спорт для всіх". У своїй офіційній декларації Іван Жадан вказав, що є також головою ГО "Федерація баскетболу Присамар'я", яка до 2018 року була організацією "Національний форпост". Іншим власником цієї організації є депутат Новомосковської міської ради Кирило Янковський.


Іван Жадан (ліворуч) та депутат Кирило Янковський (праворуч). Фото зі сторінки депутата у Facebook

У своїй виборчій програмі самовисуванець зазначає, що “головним питанням сучасності залишається питання фінансового покращення життя простих громадян України” і зволікати зі змінами далі вже не можна. 

"Потрібно забезпечити людям якіснe, гідне життя, робити вибір на оновлення економіки, а через неї - на оновлення України. Час для цього настав, і зволікати далі вже не можна", - йдеться у програмі самовисуванця Жадана. 

ОПОРА також повідомляла про пошкодження бордів кандидата Івана Жадана у Новомосковську, там невідомі чорною фарбою зафарбували фото кандидата, його ім’я та прізвище.

У Дніпрі на окрузі №27 балотується самовисуванцем Юрій Сімонов, безпартійний директор ТОВ "Голос!", яке надає юридичні послуги та займається купівлею і продажем нерухомості. Також Сімонов є керівником у ТОВ "Голос+", яке було засноване у червні 2019 року, а також ГО "Європейське покоління", ТОВ "Фонд АРТ", ТОВ “Біловезька пуща” та ще низки ТОВок.  


Юрій Сімонов крайній ліворуч

Юрій Сімонов також є частиною “Команди Дніпра” – об’єднання безпартійних кандидатів у нардепи по мажоритарних округах Дніпра.

В одному із пунктів його програми кандидат обіцяє реформувати службу крові: “Як провідний спеціаліст в Україні з трансфузіології, бачу потребу в реальній реформі служби крові, яка зараз майже зруйнована. Необхідно розпочати розвиток трансплантології та використання стовбурових клітин для можливості і в Україні здійснювати лікування тяжких захворювань на високому світовому рівні”.

Сумщина

На окрузі №159 на Сумщині в місті Глухів балотується ще один представник ПП "Голос", керівник проектів Юрій Бушнєв. Його повний тезка працює в Департаменті освіти і науки Сумської облдержадміністрації головним спеціалістом відділу професійної, вищої освіти та наукової роботи. Він, як держслужбовець, подавав декларацію до НАЗК. Юрій Бушнєв також є автором книги “Формування громадянської позиції майбутніх учителів у процесі педагогічної практики на базі козацьких класів загальноосвітнього навчального закладу”, яка була видана в Сумах у 2014 році.

У своїй виборчій програмі самовисуванець Бушнєв пише, що підтримує партію “Голос”. 

“Я твердо вирішив боротися за ті принципи, погляди та ідеї, які розділяють зі мною мої прихильники. Я підтримую програму партії «ГОЛОС» та Святослава Вакарчука!”, - йдеться у програмі кандидата.

У партії “Голос” наголошують, що це поширена виборча технологія, коли кандидати-клони або технічні кандидати використовують назву партії. 

“Партія «Голос» офіційно засуджує подібні дії, оскільки це є прямою маніпуляцією. По юридичному аспекту, так, він нічого не порушує. Позовів до суду на цей момент подавати не будемо, оскільки ми просто зробимо йому рейтинг", – каже координатор партії “Голос” у Сумській області Богдан Калініченко.

Рух ЧЕСНО проаналізував першу десятку партії "Сила й честь" – туди пішли нардепи із "Самопомочі", БПП і посадовці часів Януковича. Також зробили огляд перших десяток списків "Слуги народу", "Європейської солідарності", "Батьківщини", "Української стратегії Гройсмана", "Голосу" та "Опозиційної платформи – За життя". Політична партія "Голос" уже відкликала кількох своїх кандидатів з мажоритарних округів після перевірки їх на доброчесність.

Нагадаємо, 21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата чи кандидатки, а й перевірити його/її на доброчесність


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]