Карантин через коронавірус. Рішення влади у регіонах (оновлюється)

Фото: Карантин через коронавірус. Рішення влади у регіонах (оновлюється)

В Україні – загальнонаціональний карантин через загрозу поширення вірусу COVID-19. Закрито авіаційне та залізничне сполучення з іншими країнами, компанії переходять на віддалену роботу, людей закликають не виходити з дому без потреби, обмежено масові заходи.

Рух ЧЕСНО моніторить дії місцевої влади щодо карантину і збирає їх у цій публікації.

Моніторинг проводиться у всіх регіонах, окрім окупованих територій Донбасу й анексованого Криму.

ВІННИЦЯ

ДНІПРО

ДОНЕЧЧИНА

ЖИТОМИР

ЗАПОРІЖЖЯ

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК

КИЇВ

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

КРОПИВНИЦЬКИЙ

ЛУГАНЩИНА

ЛУЦЬК, ВОЛИНЬ

ЛЬВІВ

МИКОЛАЇВ

ОДЕСА

ПОЛТАВА

РІВНЕ

СУМИ

ТЕРНОПІЛЬ

ХАРКІВ

ХЕРСОН

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ

ЧЕРКАСИ

ЧЕРНІВЦІ

ЧЕРНІГІВ

УЖГОРОД, ЗАКАРПАТТЯ  

 

ВІННИЦЯ

Джерело: сайт Вінницької міської ради
Дата: з 13 березня до 3 квітня

У міській раді призупиняється особистий прийом громадян.  

У місті до третього квітня припиняють роботу дитячі садочки усіх форм власності, у торгово-розважальних та розважальних комплексах мають припинити роботу всіх дитячі атракцій, розважальні заклади та комп’ютерні клуби. Вінничан просять обмежити відвідування Прозорих офісів, які працюватимуть у штатному режимі.  

 

ДНІПРО  

На Дніпропетровщині ввели надзвичайну ситуацію. Рішення ухвалили на позачерговому засіданні Дніпропетровської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій 20 березня. На такі заходи пішли, аби не допустити подальшої епідемії коронавірусу в регіоні, наголосив очільник області Олександр Бондаренко.

Вулиці міста рятувальники обробляють дезінфікуючим засобом.

У місті розпочали санітарну обробку під’їздів багатоквартирних будинків. Розпоилюють хлорвмісний розчин, насамперед обробляють перші поверхи, прогони, ліфти та безпосередньо входи до під’їздів.

С 27 березня громадським транспортом у Дніпрі зможуть користуватися тільки співробітники, так званої, критичної інфраструктури (співробітники поліції, рятувальники, медпрацівники, люди, які працюють в аптеках, на хлібзаводах, комунальних підприємствах та коло особ, визначених міськрадою). Про це заявив заступник міського голови Дніпра, директор департаменту благоустрою та інфраструктури Михайло Лисенко.

Щодо кількості обладнання:

Станом на 24 березня у “Міській дитячій лікарні № 5” Дніпровської міської ради у лікарні наявні 4 ручних дихальних апарати (Амбу), 4 кисневих концентратори. Стаціонарні, портативні апарати штучної вентиляції легень у закладі відсутні. 

У “Міській дитячій лікарні № 6” Дніпровської міської ради наявні:

- стаціонарних апаратів штучної вентиляції легень - 7;

- портативних апаратів ШВЛ - 1;

- мішків Амбу - 27;

- кисневих концентраторів - 7.

В КНП “Дніпровський центр первинної медико-санітарної допомоги №3” Дніпровської міськради в наявності для вентиляції легень тільки Мішок Амбу - 32 шт.

В КНП “Дніпровський центр первинної медико-санітарної допомоги №5” Дніпровської міськради станом на 24 березня  наявні:

44 - ручних дихальних апарати типу Амбу;

2 - концентратора кисневих.

В КНП “Дніпровський центр первинної медико-санітарної допомоги №9” наявні 134 дихальні респіраційні мішки багаторазові (Амбу). 

У КНП “Міська лікарня № 12” Дніпровської міської ради наявні:

- 1 стаціонарний апарат штучної вентиляції легень;

- 1 ручний дихальний апарат;

- 1 концентратор кисневий;

- Портативні апарати вентиляції легень в закладі відсутні;

У КНП “Міська клінічна лікарня № 16” Дніпровської міської ради наявні:

- 12 стаціонарних апаратів штучної вентиляції легень (з них 2 - спонсорська допомога);

- 1 портативний апарати вентиляції легень;

- 3 концентратори кисневих;

- Ручних дихальних апаратів немає. 

У КНП “Міський пологовий будинок № 1” Дніпровської міської ради наявні:

- 8 стаціонарних апаратів штучної вентиляції легень;

- 1 портативний апарат вентиляції легень;

- 3 ручних дихальних апарати для дорослих та 9 ручних дихальних апарати для немовлят;

- 1 кисневий концентратор. 

Найближчим часом закупівлі не заплановані. 

 

ДОНЕЧЧИНА 

Джерело: сторінка Донецької ОДА, Facebook-сторінка телеканалу ДОМ, “Укрінформ”

Дата: обмеження діють 16 березня, кінцева дата дії обмежень 3 квітня (може змінюватися)

 Наказ Командувача об’єднаних сил обмежує:

  • Перетину контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) в обох напрямках на з тимчасово окупованих частин Донецької та Луганської областей;
  • Винятки: повернення на підконтрольну українському Уряду територію через КПВВ робиться тільки для громадян, які мають постійну реєстрацію на підконтрольній Україні території. Пропуск на тимчасово окуповану територію – тільки для громадян, які там проживають.

Рух ЧЕСНО дотелефонувався на гарячу лінію Донецькою ОДА (0 800 507 506), яка зараз розташована у Краматорську. Там повідомили, що люди, які наразі звертаються більше цікавляться умовами карантину, аніж питанням протидії коронавірусу.

На окупованих територіях стартував мовлення телеканал ДОМ. Тут мешканцям пояснюють особливості введення карантину на території України. 

Примітно, Донецька область залишається єдиною в Україні, де в лабораторному центрі не можуть досі провести потрібні реакції, аби виявити захворювання. У зв’язку з цим Донеччина може не отримати тест-системи для виявлення коронавірусу. У Департаменті охорони здоров’я Донецької ОДА руху ЧЕСНО підтвердили, що станом на 16 березня ситуація не змінилася.

Раніше секретар РНБО, повідомляв, що на окупованих частинах Донеччини та Луганщини вже можуть бути випадки коронавірусу.

Якщо медики підозрюють, що в пацієнта може бути коронавірус, то їх транспортують або до Маріупільської або до Костянтинівської лікарень. З 179 бригад швидкої допомоги 4 обладнані найбільш потужно для того, аби перевозити пацієнтів на далекі відстані. Транспорт обробляється і оснащений апаратами апаратами штучної вентиляції легень. Медики перепитують, чи пацієнт залишав територію України в останні 3 тижні. Кількість звернень до швидкої зросла день на 5% за останні дні.  

 

ЖИТОМИР
Джерело: 
Сайти обласної і міської рад

З 12 березня до 3 квітня у Житомирі діє:

  • обмеження масових заходів, у яких запланована участь 60 та більше осіб, за винятком заходів державної та місцевої необхідності;
  • обмеження спортивних заходів, за винятком їх проведення без глядачів лише з дозволу міжнародних та національних спортивних організацій ;
  • зупинено роботу театрів, кінотеатрів, цирків тощо;
  • зупинено роботу розважальних центрів(закладів) та розважальних зон в торгових, торгово-розважальних центрах;
  • ресторани і сфера послуг працюють до до 22:00 

З 16 березня обласна рада частково переходить на дистанційний режим роботи.  

 

ЗАПОРІЖЖЯ 

З 23 березня у Запоріжжі скасували пільговий проїзд у громадському транспорті. Зранку на кінцевих зупинках у Південному та Космічному мікрорайонах міста черг не спостерігалося. Але після 9-ї години людей побільшало. Кількість муніципальних автобусів та приватних маршруток різко зменшилася, оскільки перевізники зазнають збитки через обмеження кількості людей, яких можна перевозити.

Муніципальний транспорт дезінфікують двічі на день. В частині багатоповерхівок проводять щоденну профілактичну дезінфекцію.

У приміському селищі Кушугум вулиці патрулюються поліцією, яка вимагає від мешканців дотримання карантинного режиму, зокрема, носіння захисних масок. Також по всьому місту поліція веде боротьбу із стихійною торгівлею, що розпочалася після закриття магазинів.

Зʼявився офіційний телеграм-канал з інформацією про перебіг коронавірусу у Запоріжжі.

Запроваджена продуктова допомога самотнім пенсіонерам.

Фермери зіткнулися з тим, що не можуть продавати овочі, оскільки ринки зачинені. Тому міська влада запропонувала мережам супермаркетів робити закупи у місцевого виробника.

В деякі супермаркети пускають по 10 відвідувачів.

 

 

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК

В Івано-Франківську станом на 23 березня запроваджено режим надзвичайної ситуації. За останніми даними в області зафіксовано 5 підтверджених випадків коронавірусної інфекції, один з них - летальний (за даними МОЗ).

24 березня до Івано-Франківська надійшло 5000 експрес-тестів та 18 тест-систем для полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) для виявлення коронавірусної інфекції. Тест-системи дозволять виконати близько 1000 досліджень.
Про це розповів на брифінгу в Івано-Франківській ОДА Володимир Чемний, начальник відділу кадрово-правової роботи управління ресурсного і правового забезпечення, моніторингу та супроводу державних програм департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації. Також область отримала матеріальну допомогу: 270 одноразових захисних халатів і 850 респіраторів.
Міський голова Руслан Марцінків повідомив, що франківські чиновники відмовляться від місячної зарплати задля закупівлі медобладнання для лікарень.

Станом на 24 березня у лікарні у місті забезпечені таким чином (дані, надані міською радою у відповідь на запит Руху ЧЕСНО):

1) Загальна кількість стаціонарних апаратів штучної вентиляції легень:
Наявні (дорослі) – 17 шт
Наявні дитячі – 6 шт
Виділено коштів на закупівлю – 1 шт
Заплановано закупити – 3 шт
2) Наявність портативних апаратів вентиляції легень – 1 шт.
3) Ручних дихальних апаратів: 17 шт.
4) Кисневих концентраторів: 3 шт.
5) Закуплені експрес-тести за кошти міського бюджету (станом на 23.03) – 1200 шт.  

КИЇВ

Оновлено: 28 березня

Джерело: прес-служба міського голови Віталія Кличка, відеозвернення Віталія Кличка, відеозвернення Володимира Зеленського, брифінг КМДА, ЧЕСНО.Київ

З 17 березня призупиняється робота:

  • спортивних комплексів і залів.
  • закладів побутового обслуговування населення. - СПА салонів, салонів краси, саун, косметологічних кабінетів, кабінетів масажу, перукарень, тату салони та інших.
  • розважальних закладів - дискотек, нічних клубів, комп’ютерних клубів.
  • торговельних центрів (за винятком продуктових та господарських магазинів та аптек)
  • закладів громадського харчування. Не працюватимуть заклади швидкого харчування, ресторани, кафе, бари. Вони зможуть приймати онлайн-замовлення на доставку їжі.

Максимально обмежується:

  • пересування людей між містом Києвом та іншими населеними пунктами України.
  • проведення культурних, спортивних, соціальних, релігійних та інших заходів за масовою участю громадян.

Працюватимуть АЗС, банки та банкомати.

Київрада виділила 983,9 млн гривень на питання, що пов'язані з медициною. Таке рішення ухвалили на сесії 26 березня.

Ці гроші підуть на закупівлю медобладнання, лікарських засобів. Доплати. До кінця 2020 року весь медперсонал отримає додаткові надбавки – лікарі по 4 тисячі гривень, медсестри та медбрати – по 3 тисячі.

Також Київрада подбала і про соціально незахищених киян. Для підтримки малозабезпечених категорій виділено майже 300 млн грн.

У Києві проживає понад 12 тисяч одиноких киян похилого віку і вони потребують нагальної допомоги. Для них місто закуповуватиме продуктові набори і через соціальних працівників доставлятиме їх додому до пенсіонерів. Також з цих коштів будуть виплачені надбавки по 2 тисячі гривень для соціальних працівників, які допомагаю непрацездатним жителям Києва. 

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

 

Джерело: Департамент охорони здоров'я КОДА, сайт КОДА

Дорослих пацієнтів з підозрою на коронавірус на Київщині будуть доставляти до Білої Церкви. Дітей повезуть до Боярки. Таку відповідь на запит надав Департамент охорони здоров’я на запит редакції.

Додатково на всю область є лише 201 резервне ліжко у 13 різних медзакладах. На всю Київську область є лише 138 тест-систем (лист від 20 березня) . У Білій Церкві 22, у Борисполі 91, в Ірпені 11. Поставки тест-систем очікують до 26 квітня. Цей ресурс в Київської області є на майже 1,8 млн населення. Саме таку кількість показує сайт Головного управління статистики Київської області.

Також із 24 березня запроваджують "додаткові обмежувальні заходи" на території Козина та Лісників. На в'їздах і виїздах діють контрольно-пропускні пункти, повідомляє сайт КОДА. "Хворі з лабораторно підтвердженим захворюванням на COVID-19 та контактні особи... не зможуть виїхати з указаних територій. В’їхати не зможуть мешканці інших населених пунктів, які мають ознаки гострих респіраторних захворювань", - повідомляють на сайті ОДА.  Усім водіям та пасажирам, які перетинатимуть КПП в обох напрямках, обов’язково вимірюватимуть температуру

Оновлено 1 квітня: Київщина вдруге отримала з Китаю партію засобів індивідуального захисту для медиків. Зокрема: 5220 медичних респіраторів; 5140 медичних масок різного ступеню захисту; 1400 медичних костюмів біозахисту. Це вже вдруге Київщина отримала допомогу від Китаю. Першого разу надіслали 3360 масок високого захисту, 5900 експрес-тестів для виявлення коронавірусу, 350 одноразових комбінезонів біозахисту. Усі засоби захисту передадуть у міські та районні інфекційні відділення закладів охорони здоров’я.

 

КРОПИВНИЦЬКИЙ

Оновлено: 20.15

Джерело: сайт Кропивницької міської ради
Період карантину: з 16 березня по 3 квітня
Обмеження в освіті:

  • вчителі шкіл працюватимуть з учнями в режимі on line;
  • будівлі освітніх закладів обласного центру посилено охоронятимуть.
  • провести генеральне прибирання та дезінфекцію приміщень в усіх освітніх закладах міста

Тимчасові рекомендації для підприємств та роботодавців:
Працівники із симптомами гострих респіраторних захворювань мають повідомити свого керівника та залишатися вдома.
Якщо на роботу вийшла хвора людина, її слід відокремити від інших працівників та негайно направити додому. 

Пряма мова міського голови Андрія Райковича:

"Із 00.00 годин завтрашнього дня, 17 березня, в Кропивницькому наполегливо рекомендуємо припинити роботу усіх промислових торговельних мереж, магазинів, МАФів, а також всіх закладів громадського харчування. Працюють лише продуктові магазини та аптечні заклади. На ринках також залишаються відкритими  лише продуктові секції та торговельні ряди — за умови дотримання усіх вимог санітарної безпеки та наявності дозволів відповідних контролюючих органів.

Наполягаємо, усі розважальні заклади, кінотеатри, спортивні клуби мають бути зачиненими. Настійливо звертаємось до керівників абонентських служб “Дніпро-Кіровоград”, “Кіровоградгазу”, “Нафтогазу”, “Обленерго”, “Теплоенергетика”, а також до керівників комунальних служб, управляючих компаній обмежити прийом громадян, а комунальні платежі пропонувати здійснювати в on line режимі. Разом із тим, всі комунальні служби зобов'язані організувати повноцінну роботу всіх ремонтних бригад. Аварійно-диспетчерська служба 15-80 працює цілодобово.

Окрема вимога до керівників продуктових торговельних закладів - встановити в розрахункових зонах торговельних закладів розмежувальні запобіжні лінії між споживачами на відстані 1 метра. Керівники адміністративних установ, офісів, приватних фірм та організацій можуть організувати роботу своїх колективів у режимі відповідальних чергових"

 

ЛУГАНЩИНА 

Джерело: Луганська ОДА, “Укрінформ” та місцеві ЗМІ

Період карантину: обмеження діють 16 березня, кінцева дата дії обмежень 3 квітня (може змінюватися)

Наказ Командувача об’єднаних сил обмежує перетин контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) в обох напрямках на з тимчасово окупованих частин Донецької та Луганської областей, зокрема і пункту пропуску “Станиця Луганська”;

Швидкі тести на коронавірус Луганська ОДА очікує отримати від МОЗ вже в другій половині березні.

Днями Луганські медики вже отримали допомогу з держрезерву. Зокрема медикам передали апарати для штучної вентиляції легенів, дихальні апарати для новонароджених, кисневий концентратор та ін. Також бригадам швидкої допомоги передали одноразові захисні костюми.

На Луганщині підозра на коронавірус в однієї з пацієнток, яка нещодавно повернулася з Італії, не підтвердилася.

Ціни на маски в аптеках виросли в 6 разів, але і ті швидко розбирають.

Тих, у кого підозрюють коронавірус на Луганщині відправляють до інфекційного відделення у Рубіжному. Резервними вважаються відділенення у Сєвєродонецьку та Старобільську. Окремо сформовані три бригади швидкої допомоги. 

Для додаткового ізолювання осіб визначили профілакторій “Привілля” (ПАТ “Лисичанськвугілля”), який може розмістити до 70 осіб. 

 

ЛУЦЬК, ВОЛИНЬ

У Луцьку введено карантин, не їздить громадський транспорт. 48 автобусів возять медичних працівників на роботу. В неділю луцькі ОСББ безкоштовно забезпечили засобами дезінфекції.
Луцькрада виділила на боротьбу з коронавірусом більше 7 млн грн, тим часом Волинська обласна рада - 60 млн грн.

Луцька міська рада замовила 10 000 одиниць антисептика, який будуть безкоштовно видавати лучанам, соціальним службам, медикам, поліції, муніципальній варті та усім, хто сьогодні посилено працює у зв‘язку з карантином. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook радник міського голови Ігор Поліщук.

У місті діє телеграм-канал для інформування https://t.me/lutskradanews/26 

ЛЬВІВ 

Джерело: сайт Львівської міської ради
Період карантину: з 16 березня по 3 квітня

Обмеження для транспорту:
заборонили курсувати автобусам, які приїжджають із сусідніх населених пунктів до міста Львова.
Призупиняють роботу:

  • Заклади громадського харчування. Дозволена лише он-лайн доставка продуктів харчування за умови дотримання окремого протоколу
  • Торгово-розважальні центри, установи сфери послуг та торгівлі (крім он-лайн послуг). Дозволено лише діяльність продуктових магазинів, супермаркетів та аптек з обмеженою кількістю людей, яка може одночасно перебувати у приміщенні. А також спеціалізованих магазинів дитячого харчування. Працівникам цих закладів при обслуговуванні керуватись окремим протоколом.
  • Коворкінгові зони (за винятком кол-центрів — рекомендувати їм окремий протокол)
  • Перукарні, установи побутового обслуговування (салони краси)

Заборонено надання планової стоматологічної допомоги у всіх стоматологічних закладах усіх типів форм власності, забезпечити надання невідкладної медичної допомоги.
Мерія просить:
- львів’ян - утриматись від користування громадським транспортом.
- продуктові магазини та аптеки - працювати в режимі продовженого робочого дня, бажано цілодобово
Мерія пропонує:
- скасувати орендну плату для продуктових магазинів і аптек, які користуються комунальними приміщеннями.

ЦНАПи переходять на дистанційне обслуговування громадян. Фізичний прийом документів в територіальних підрозділах  призупинено.  

 

МИКОЛАЇВ

Джерело: розпорядження міського голови 

Період карантину: з 17 березня і до наступного розпорядження

17 ,thtpyz відбувається сесія міської ради.

Додатково було введено заборону виходу з портової зони моряків з іноземних суден. Крім того, виконавчі органи міської ради, підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та підпорядкування мають посилити дезінфекційні заходи, за можливості обмежити доступ відвідувачів, забезпечити недопущення до роботи працівників з ознаками інфекційних захворювань.

А департаменту праці та соціального захисту населення міської ради доручено забезпечити нагляд за людьми похилого віку та людьми з обмеженими можливостями, які залишились без піклування, організувати доставку продуктів харчування, ліків тощо.

Окрім цього, з метою запобігання розповсюдження короновірусної інфекції до релігійних установ міста буде спрямовано листа щодо тимчасового призупинення масових богослужінь.

Виступ голови Обласного управління здоров’я Павла Георгієва на сесії Миколаївської міської ради стосовно пандемії COVID-19. Розповідає про підготовку до прийняття хворих і іншу інфраструктуру.

Зупинена робота "об’єктів загального користування незалежно від форми власності та підпорядкування з присутністю більше 10 осіб":

  • кінотеатрів, театрів, музеїв, галерей, бібліотек та інших культурних і розважальних закладів;
  • дитячих розважальних центрів та клубів, майданчиків, у тому числі спортивних, зоопарку;
  • фітнес-клубів, тренажерних залів, басейнів, спортивних майданчиків та стадіонів;
  • усіх магазинів, крім продуктових та аптек;
  • торговельно-розважальних центрів;
  • будівельних ринків та інших (крім продуктових);
  • ресторанів, закладів громадського харчування, серед іншого у готелях, барів, клубів, кафе, дискотек, пабів тощо;
  • інших закладів та установ (на розсуд та під особисту відповідальність керівника).  

 

ОДЕСА

Джерело: Одеська міська рада

Період карантину: з 16 березня і до окремого розпорядження

18 березня в Одесі планується сесія міськради.
Зараз має бути зупинено роботу

  • кінотеатрів, театрів, музеїв, галерей, бібліотек та інших культурних і розважальних закладів;
  • дитячих розважальних центрів та клубів, майданчиків, у тому числі спортивних;
  • фітнес-клубів, тренажерних залів, басейнів, спортивних майданчиків та стадіонів;
  • зоопарків, водних парків, парків атракціонів;
  • усіх магазинів, крім продуктових та аптек;
  • торговельно-розважальних центрів;
  • будівельних ринків та інших (крім продуктових);
  • ресторанів, закладів громадського харчування, серед іншого у готелях, барів, клубів, кафе, дискотек, пабів;
  • інших закладів та установ (на розсуд та під особисту відповідальність керівника). 

 

ПОЛТАВА

Поки що у Полтаві й області немає зафіксованих випадків захворювання. Влада Полтави розглядає можливість перекриття в’їздів до міста в разі виявлення коронавірусної інфекції.
До кінця карантину вулицями Полтави їздитимуть рятувальні автомобілі, з яких мешканців закликатимуть не виходити на вулицю.
З 22 березня військові та поліцейські спільно патрулюватимуть вулиці під час карантину для забезпечення громадської безпеки та порядку.
У місті працює Оперативний штаб протидії коронавірусу. Мобільні групи Штабу контролюють дотримання карантинних обмежень, здійснюючи інспекції містом.
Також свій Штаб по боротьбі з коронавірусом на Полтавщині створює компанія «Кернел».
Також створюють волонтерську групу для протидії та поширенню коронавірусу в місті. У разі потреби волонтери допомагатимуть лікарям, уразливим групам населення, оперативному штабу влади.
Перевізники Полтави скоротили кількість транспорту на 40%, щоби зменшити свої збитки. Підприємці вимагають збільшення вартості проїзду, але влада проти.
З 20 березня полтавських медпрацівників з посвідченнями мають першими пропускати до громадського транспорту. Усі комунальні медики матимуть відповідне посвідчення з печаткою, яке надасть їм право першочергово зайти до салону автобуса чи тролейбуса. А такожж їм видадуть стрічки жовтого кольору, аби водії приватних авто могли ідентифікувати та підвезти медиків до роботи.
З 23 березня у Полтаві також обмежили пільговий проїзд у громадському транспорті . Пільгові категорії громадян зможуть скористаються безкоштовним проїздом лише з 11:00 до 15:00.
Також пропонують, щоб вранці і ввечері громадський транспорт возив лише працівників окремих сфер. Орієнтовно з 6.00 до 9.00 транспорт буде перевозити тільки певні категорії: медичних працівників, соціальних, працівники комунальних підприємств, які забезпечують життєдіяльність міста.
Полтавська обласна рада передає свої авто для користування медикам. З 23 березня 12 легкових автомобілів та два мікроавтобуси, що належать Полтавській обласній раді, будуть передані медичним закладам регіону. Це 12 автівок та 2 мікроавтобуси
У Полтаві новий порядок відвідин магазинів: покупці мають обов'язково дезінфікувати руки перед входом, дотримуватися дистанції в 2 метри, а у торговому залі одночасно може перебувати обмежена кількість людей – 1 відвідувач на 10 кв.м.
Також влада Полтави змінила своє рішення і дозволила роботу магазинів побутової хімії та засобів гігієни, які до цього зобов’язували припинити роботу.
Полтавські церкви різних конфесій також перейшли на режим карантину. У церкві одночасно може перебувати не більше 10 осіб в церкві. Деякі церкви вестимуть відеотрансляції служби. У церкві потрібно тримати дистанцію 2 метри до людини. При хорошій погоді дозволяється звершення богослужінь під відкритим небом біля храмів. На час карантину священники будуть використовувати одноразовий посуд, а для обтирання губ матимуть одноразові серветки. Дезінфекторами обробляють ікони та інші святині. Радять утриматися від цілування ікон і хреста.
У рамках боротьби з коронавірусом COVID-19 міську клінічну лікарню № 5 перепрофілювали у інфекційний Центр для мешканців Полтави.
Обласна та дитяча стоматологічні поліклініки, а також приватні стоматкабінети працюють лише в екстрених випадках. Тобто, обслуговують пацієнтів з гострим болем.
З міських коштів перерозподілили 34,5 млн грн бюджету для захисту від коронавірусу: кошти забрали зі сфер освіти, культури, спорту, будівництва та ЖКГ.
Представники обласної влади запропонували підприємцям власним коштом закупити медобладнання та засоби захисту для медперсонала, щоб місто мало оперативний резерв. Натомість влада готова вислухати пропозиції підприємців, щоб підтримати їх в умовах карантину.
«Нова пошта» передала полтавській інфекційній лікарні першу партію обладнання для боротьби з коронавірусом: 2 апарати ШВЛ, рентген та препарати.
Полтавська асоціація бізнесу виділила 1,5 млн грн на 3 апарати штучної вентиляції легень, а один з її ініціаторів Лев Жиденко — 7,7 млн на медобладнання.
Сімя соціальних магазинів «Аврора» за кілька днів налаштувала власне виробництво захисних масок та антисептика. Скоро вони з’являться у магазинах мережі.

25 березня Полтавська область отримала 5000 експрес-тестів та 1920 лабораторних тестів на коронавірус 

РІВНЕ 

Джерело: сайти Рівненської міської та обласної рад
Дата: 18 березня – 3 квітня

В громадському транспорті змінено умови перевезення пасажирів. Не більше 10 осіб, маски, у водія - маски, рукавички, антисептик і волині серветки. Відстань між пасажирами - 1,5 м.

  • У місті заборонено роботу речових та продуктових ринків, точок продажу іноземних товарів; розважальних,торгових та торгово-розважальних центрів; закладів ресторанного господарства; басейнів, лазень, саун, тренажерних залів, фітнес-центрів, кальян-клубів, бібліотек, тощо.
  • Дозволено роботу аптек, продуктових магазинів та супермаркетів, АЗС, гіпермаркету “Епіцентр К”.
  • В адмінприміщенях органів місцевого самоврядування обмежено роботу з населенням.
  • Рекомендовано обмежити відрядження працівників за межі території міста.
  • Керівники готелів (готельних комплексів) мають забезпечити постійне проведення дезінфекційних робіт в приміщеннях та перевірку температурного режиму на вході в готелі.
  • Засідання Рівненської облради, заплановане на 18 березня, перенесено на 17 березня та відбудеться з обмеженим доступом 

 

СУМИ 

Джерело: сайт Сумської міської ради
Дата: з 16 березня по 3 квітня

Міський голова Сум Олександр Лисенко звернувся до профільного заступника та керівників відділу охорони здоров’я з дорученням перепрофілювати дві сумські лікарні в інфекційні – № 4 і № 5.
Начальник відділу транспорту Сергій Яковенко повідомив, що приватні перевізники повідомлені про необхідність проведення дезінфекції транспорту та всі нюанси, і відсьогодні розпочнуться перевірки виконання цього.

ЦНАП скасував другу зміну та чергування по суботах.

Припиняють роботу:

  • розважальні заклади
  • заклади громадського харчування
  • торговельні центри
  • дитячі студії і гуртки приватної власності 

 

ТЕРНОПІЛЬ 

Станом на 24 березня в області – 4 випадки захворювання на COVID-19.
У Тернополі заборонено користуватися дитячими та спортивними майданчиками.

Для інформування є сторінка  "Тернопільській штаб по протидії коронавірусу" https://m.facebook.com/Ternopil.shtabCovid

Деякі аптеки в місті працюватимуть цілодобово 

ХАРКІВ
Оновлено:
22.41

Джерела: Facebook-сторінка міського голови Геннадія Кернеса, Facebook-сторінка голови Харківської ОДА Олексій Кучера, сайт Харківської міськради, сайт Харківської обласної поліції

Дата: з 12 березня до 3 квітня

Мер Харкова Геннадій Кернес повідомив, що на території міста буде впроваджено карантин:

  • не будуть працювати кінотеатри, театри, цирк, розважальні центри, ігрові зони в шопінг-молах;

  • скасовано всі спортивні заходи;

  • заборонені масові заходи, учасниками яких є більше 60 осіб;

  • змін у роботі транспорту та метрополітену не буде;

  • всі профільні заклади охорони здоров'я підготовлені до прийому хворих на коронавірус.

12 березня у міста перевірили супермаркети на виконання вимог карантину. На міських ринках, за словами Кернеса, частина підприємців стараються робити все можливе, частина - закрилися, тільки побачивши інспекторів.

З 13 березня школи та дитячі садки по місту теж пішли на карантин. Кернес запевнив, що всі міські комунальні служби, як і транспорт, будуть працювати без змін.

16 березня на засіданні Харківської міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішили:

- виділити 20,5 млн грн з резервного фонду на придбання сучасних апаратів штучної вентиляції легенів, медикаментів, у тому числі антибіотиків, дезінфікуючих засобів та захисних костюмів;

- нічні клуби та дискотеки мають бути закриті;

- ЦНАПи будуть працювати з відвідувачами лише за попереднім записом;

- змін у роботі громадського транспорту не буде;

- ринок “Барабашово”, який належить нардепу фракції ОПЗЖ Олександру Фельдману, та ринок “Спартак” мають призупинити роботу;

- тимчасово призупинити роботу всіх секонд-хендів;

- денний стаціонар у лікарнях скасовується, хворі мають залишатися у медзакладах на ніч;

- поки що не закривати заклади бари, ресторани та кав'ярні, однак рішення може бути переглянуте.

Кернес запевнив, що вони моніторять ситуацію, і як тільки будуть доступні додаткові спецзасоби, тести на COVID-19 та необхідна лікарням апаратура, з резервного фонду одразу ж будуть виділені необхідні для закупівлі всього цього кошти.

16 березня Головне управління Національної поліції в Харківській області повідомило, що обмежує особистий прийом громадян в його адміністративних будинках на період карантину. Однак у всіх будівлях ГУНП будуть розміщені скриньки «Для звернень громадян» у доступних місцях.

Ввечері 16 березня міський голова Харкова Геннадій Кернес заявив, що він не буде виконувати розпорядження президента Володимира Зеленського про закриття на час карантину метрополітену.

"Я проти закриття метро і закривати його не збираюся!", - сказав він у коментарі "Українській правді".

Пізніше Зеленський відреагував на це в ефірі телеканалу ICTV, пригрозивши Кернесу кримінальною відповідальністю за невиконання закону. Наступного дня метро у Харкові таки закрили.

17 березня відбулася зустріч мера Харкова Геннадія Кернеса, голови ХОДА Олексія Кучера та бізнесмена Олександра Ярославського.

“Вместе с Александром Ярославским и главой Харьковской области объединились сегодня в рабочую группу. Ее цель – через внебюджетные деньги найти источники финансирования для борьбы с эпидемией коронавируса”, - писав Кернес на своїй сторінці.

Також міський голова повідомив, що Ярославський пообіцяв закупити для Харкова 200 тисяч експрес-тестів для виявлення коронавірусу.

На фото (зліва направо): Ярославський, Кернес та Кучер

18 березня відбулася позачергова сесія Харківської міської ради, у порядку денному якої основним питанням було “боротьба з коронавірусом”. Під час цієї сесії Кернес, який ще за два дні того був категорично проти закриття метрополітену, сказав таке:

“В Италии работает и метро, и общественный транспорт, только там никто не ездит уже. Там одни трупики”.

19 березня, після засідання так званого “Антикризового штабу” для боротьби з COVID-19, який очолив Ярославський, Кернес на своїй сторінці написав, що Кучер “самоусунувся” від боротьби з коронавірусомі:

“Он просто взял да и не пришел на встречу с большим бизнесом города, с почетными гражданами Харькова, с людьми, которые готовы в этой сложной ситуации помогать в борьбе с COVID-19. Не пришел, хотя об этой встрече мы – Александр Ярославский, я и Кучер – договорились буквально позавчера. Мало того, что не пришел сам, так и не смог обеспечить участие в этой встрече крупных и уважаемых в области бизнесменов. Но ничего страшного, справимся без него”.

У відповідь на це у Facebook Кучер написав:

“Коментуючи написане мером Харкова, я б сказав, що Кернес і Ярославський — це танк, який скоріше схожий на трактор виробництва ХТЗ, випуск яких Ярославський так і не налагодив, хоча багато про це говорив”.

Також Кучер на прес-конференції заявив, що “штаб”, який очолив Ярославський, є фікцією, і в обласні створено єдиний штаб, в який входять нардепи, голови РДА, мої заступники, керівники лікарень, які займаються боротьбою з поширенням коронавірусу. Фактично, у Харкові функціонувало два штаби, один з яких очолював Ярославський, а інший - голова ОДА Кучер. Кучер заявив, що те засідання за участю Кернеса йому нагадало 90-ті роки й спроби вимагати кошти у представників бізнесу.

19 березня мер Харкова повідомив, що фінансово та організаційно допомогти задовольнити першочергові потреби міста для боротьби з коронавірусом погодився цілий ряд місцевих бізнесменів й чинних та колишніх депутатів рад різних рівнів, серед яких: брати Ярославські, Віктор Суботін, Олександр Доровський, Володимир Мисик, Юрій Сапронов, Сергій Чернов, Віль Бакіров, Олександр Брагінський, Володимир Бабаєв та Павло Фукс.

“А что сделал губернатор? Вышел сегодня на пресс-конференцию и заявил, что в Харьков возвращаются 90-е, когда у бизнеса вымогают деньги. Нет, губернатор, это не 90-е года, а 2020 год, и у нас на повестке дня борьба с коронавирусом. А в 90-е годы, если бы мне попался такой, как Кучер, и подвел меня, как он подвел всех нас, я бы его просто раздавил, как клопа”, - писав Кернес на своїх сторінках у соцмережах.

19 березня Харківський міський голова заявив і про намір звернутися до Кабміну з проханням відновити роботу метрополітену у Харкові, Києві та Дніпрі, оскільки, за його словами, ці міста “не витримають натиску потоку пасажирів”. Так, це при тому, що напередодні він казав, що у Італії “одні трупіки” через роботу громадського транспорту. Однак ще 18 березня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що рішення уряду про заборону роботи метрополітену не буде скасовуватися.

20 березня МОЗ повідомило, що у Харківській області підтвердилося перше захворювання захворювання COVID-19. Пізніше виявилося, інфікована - дружина заступника голови Харківської облради Володимира Скоробагача, але 11 березня вона повернулася з Франції, і відтоді перебувала в Київській області. Там же вона й проходить лікування. Згодом МОЗ прибрало Харківську область з переліку тих, де зафіксовано випадки зараження коронавірусом.

20 березня Кучер звільнив директора Департаменту охорони здоров’я ХОДА Вадима Іваннікова, який пропрацював на посаді лише з 11 березня. Однією з основних причин стало його розпорядження про передачу апаратів штучної вентиляції легень з районних лікарень до обласних.

У той же день директор КНП «Харківська обласна клінічна інфекційна лікарня» Павло Нартов на бифінгові відзначив, що на Харківщині наявні діагностичні системи для виявлення коронавірусу, які показують результат за 5 годин після аналізу. Однак була потреба у експрес-тестах, й представники ХОДА домовилися з бізнесменами про закупівлю 200 таких тестів.

21 березня ХОДА було прийнято рішення ввести в Харківській області режим надзвичайної ситуації. Нових обмежень у зв'язку з цим не з'явилося, однак відтепер, за словами Кучера, ХОДА має можливість більш оперативно перекрити кордони області чи зупинити транспорт.

23 березня Кернес повідомив, що у місті з'явилося 5 нових апаратів штучної вентиляції легенів, придбаних за кошти міського бюджету. До цього їх у місті було 163. Також мер Харкова анонсував закупівлю ще 20 таких апаратів німецького виробництва, на що вже виділено 40 млн грн з резервного фонду.

23 березня на сторінці у Facebook Кучер написав, що напередодні поспілкувався з Ярославським й вирішив видалити публікацію, у якій називав  бізнесмена й мера Харкова “танком” та “трактором”.

Однак Кернес своїх критичних публікацій щодо Кучера з соціальних мереж не видалив.

У цей же день прес-секретарка заступника голови Харківської облради Володимира Скоробагача заявила, що результат одного зі зданих ним тестів на коронавірус виявився позитивним. За словами його прес-секретарки, на початку березня він був на реабілітації Німеччині. До середини березня він був у Харкові, потім поїхав у Київ, де відчув нездужання, після чого самоізолювався. Кілька тестів на коронавірус, які раніше робив Скоробагач, показали негативний результат, він не був хворий COVID-19. Він і досі знаходиться в Києві.

У цілому, загальна ситуація по Харківській області станом на 19:00 23 березня така: школи, дитячі садочки та заклади вищої освіти на карантині, аптеки та продуктові магазини відчинені, наземний громадський транспорт працює з обмеженням “не більше 10 осіб всередині”, метрополітен зачинений, заклади громадського харчування працюють лише на доставку, публічні заходи постійно скасовуються, у таксі ціни практично не змінилися, а лабораторно підтверджених випадків інфікування коронавірусом на території області й досі немає.

 

ХЕРСОН 
Оновлено:
18.00

Джерела: сайт Херсонаської міської ради, сайт Херсонської облдержадміністрації

Період карантину: з 12 березня до 3 квітня

11 березня Херсонська обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій провела засідання щодо протидії поширенню коронавірусу й рекомендувала наступне:

- введення карантину в усіх закладах освіти області, крім закладів дошкільної освіти;

- припинення діяльності на карантинний період закладів позашкільної освіти, а також введення карантину в закладах соціального захисту, геріатричних пансіонатах, де знаходяться люди з підвищеним ризиком захворюваності на коронавірус;

- обмеження на проведення масових заходів з кількістю учасників більше 200 осіб і у випадку, якщо вони не мають державної необхідності;

- проведення на постійній основі дезінфекційних заходів у місцях масового скупчення людей, у громадському транспорті.

Розглядалося й питання зменшення кількості авіарейсів в аеропорту «Херсон», які прилітають з-за кордону.

З 13 березня, згідно з розпорядження Херсонського міського голови Миколаєнка, до поліпшення епідемічної ситуації в Україні на пленарних засіданнях сесій присутність громадян буде обмежена депутатами міськради, керівниками та працівниками виконавчих органів, керівниками районних у місті Херсоні рад, представниками засобів масової інформації.

На засіданнях  виконавчого комітету міської ради – членами виконавчого комітету, керівниками та працівниками виконавчих органів, керівниками комунальних підприємств – доповідачами з питань порядку денного засідання, представниками засобів масової інформації.

Окрім того, згідно документу, буде обмежено проведення нарад, конкурсів тощо, які передбачають присутність більше 15-20 осіб.

Херсонська міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прийняла рішення, що з 00:00 17 березня тимчасово буде призупинена робота таких об'єктів загального користування незалежно від форм власності та підпорядкування з присутністю більше 10 осіб:

- кінотеатрів, театрів, музеїв, галерей, бібліотек та інших розважальних закладів;

- дитячих розважальних центрів та клубів, майданчиків, у т.ч. спортивних;

- фітнес-клубів, тренажерних залів, басейнів, спортивних майданчиків та стадіонів;

- усіх магазинів, крім продуктових та аптек;

- торговельно-розважальних центрів;

- будівельних ринків та інших (крім продуктових);

- ресторанів, закладів громадського харчування, серед іншого у готелях, барів, клубів, кафе, дискотек, пабів.

З 17 березня у Херсоні міські автобуси та тролейбуси зобов'язані перевозити не більше 10 осіб одночасно.

18 березня на сесії Херсонської обласної ради було проголосовано за виділення 22 млн грн закупівлю необхідного обладнання в рамках боротьби із коронавірусом, зокрема на 18 апаратів штучної вентиляції легень. У той же день на сесії Херсонської міської ради було вирішено витратити на ці ж потреби 10 млн грн.

З 20 березня 2020 року в області працює Єдиний антикризовий штаб, який об’єднав волонтерів та бізнес з метою забезпечення груп ризику гуманітарною допомогою в умовах карантину. Очільником штабу став голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв. Більш детальна інформація по ньому та його контакти доступні за цим посиланням.

23 березня міська рада внесла тимчасові зміни у роботу деяких її відділів та департаментів. Так, наприклад, відділ надання адмінпослуг, відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та відділ державної  реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців обмежують проведення прийому громадян у відповідних приміщеннях. Поки вони прийматимуть і повертатимуть документи без безпосереднього доступу громадян до приміщень, виключно через спеціально обладнане віконце або спеціально обладнану скриньку.

Також 23 березня виконком міськради тимчасово скасував пільги для категорій громадян, яким було надано право на безкоштовний або пільговий проїзд у міському пасажирському транспорті.

 

В області визначено 10 лікарень та 37 можливих місць обсервацій, з можливістю обсервації 1169 осіб з підозрою на захворювання короновірусною інфекцією, а також для лікування 166 осіб, у яких такий діагноз буде підтверджений. В наявності 60 палат/боксів для розташування хворих. Всього в області працюють 42 лікарі-інфекціоністи.

Станом на 20:30 23 березня у Херсоні та області немає жодного лабораторно підтвердженого випадку інфікування коронавірусом COVID-19.

 

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ.

Оновлено: 18.40

Джерела: сайт Хмельницької міської ради, сайт Хмельницької облдержадміністрації

Період карантину: з 12 березня до 3 квітня

12 березня в Хмельницькій облдержадміністрації відбулося позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Комісія вирішила:

- обмежити роботу закладів освіти;

- не допускати масові заходи за участю понад 200 осіб;

- рекомендувати керівникам кінотеатрів, театрів, клубів, музеїв та іншим закладам культури та дозвілля приватної форми власності припинення роботи на період карантину;

- доручити керівникам кінотеатрів, театрів, клубів, музеїв та іншим закладам культури та дозвілля комунальної форми власності припинити роботу на період карантину;

- провести роботу з підготовки волонтерів, зокрема з медичною освітою, для їх можливого залучення до інформаційно-просвітницької роботи, а  у разі погіршення епідситуації – до роботи із хворими на коронавірус COVID-19;

- провести роботу з керівниками ринків усіх форм власності щодо забезпечення проведення дезінфекції ринків відповідно до рекомендації ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» із залученням підрозділів ГУ ДСНС у Хмельницькій області;

- зобов’язати керівників місць з масовим перебуванням людей (вокзалів, станцій, супермаркетів, розважальних центрів, тощо) усіх форм власності забезпечити проведення дезінфекцію власних приміщень;

- зобов’язати керівників закладів громадського харчування усіх форм власності забезпечити проведення дезінфекції власних приміщень;

- місцевій владі забезпечити проведення дезінфекційних заходів у транспортних засобах громадського користування, на вокзалах, станціях в інших приміщеннях де перебувають пасажири з періодичністю 3 рази на добу;

- місцевим органам влади – скасувати або максимально перевести наради та засідання в телефонний режим або режим відеоконференції та тимчасово припинити особисті прийоми громадян; запровадити щоденний температурний скринінг персоналу,  максимально перевести здійснювану персоналом роботу на віддалений доступ із застосуванням електронних комунікацій і технологій; запровадити режим профілактичного спостереження за особами із числа персоналу, які відвідували країни інфекційного ризику;

- місцевим органам влади – провести інформаційно-роз’яснювальну роботу з населенням щодо максимального обмеження пересування громадян між населеними пунктами, а також пересування в громадських місцях без крайньої потреби; максимального обмеження проведення культурних, політичних, спортивних, релігійних та інших заходів за масовою участю громадян,  планування таких заходів, у тому числі пов’язаних з виїздом за кордон; максимального обмеження фізичних контактів.

16 березня відбулося засідання Хмельницького оперативного штабу з протидії розповсюдження інфекції коронавірусу. Коротко про рішення:

– всі масові заходи, навіть якщо чисельність людей невелика, переносяться на час, коли карантин буде відмінено;

– прийоми громадян посадовцями міської ради переводяться в телефонний режим;

– всі абонентські служби комунальних підприємств закриваються вже сьогодні;

– ЦНАП, можливо, припинить роботу на період карантину і переведе надання послуг в електронний режим;

– продовжуватимуть дезінфікувати громадський транспорт тричі на день. Водії і кондуктори і приватного, і комунального транспорту забезпечуються рукавичками, масками і респіраторами. Також дезінфікують зупинки громадського транспорту;

– триває дезинфекція території ринків;

– із завтрашнього дня розпочинається дезінфекцію центральних вулиць міста;

– УМК розпочинають дезінфекцію багатоквартирних будинків;

– перша партія експрес-тестів уже у інфекційній лікарні. Тести придбані за кошт міста, від держави тести досі не надійшли;

– у медзакладах міста є 40 апаратів штучної вентиляції легень і 12 кисневих концентраторів. Процедура з придбання нових вже триває.

– лікарі та медперсонал, що працюватиме із хворими з підозрою на коронавірус, отримають муніципальну доплату;

– медики інфекційної лікарні забезпечені всім необхідним для індивідуального захисту. На перший час є костюми індивідуального захисту у всіх амбулаторіях;

– міська рада виділяє додатково 5 млн грн на заходи, щодо протидії поширенню вірусу. Ведуться переговори із придбання всіх необхідних засобів;

– вся офіційна інформація буде розміщуватися на сайті Хмельницької міської ради, офіційних сторінках Хмельницької міської ради, управління охорони здоров’я міста в соцмережах;

– при потребі карантинні заходи будуть оперативно посилюватися. 

16 березня міський голова Олександр Симчишин запевнив, що у місті є експрес-тести на COVID-19.

18 березня на сайті Хмельницької міської ради повідомили, що ними було виділено додатково 5 млн грн на заходи щодо протидії поширенню вірусу.

З того ж дня літнім людям, які перебувають на обліку у Хмельницькому міському територіальному центрі соціального обслуговування, періодично доставляють безкоштовні продукти.

"Крім цього, вітамінним продуктовим набором забезпечимо наших водіїв, кондукторів комунального транспорту, працівників УМК, які дезінфікують місто тощо", - зазначив мер Хмельницького Олександр Симчишин.

20 березня ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» отримав 100 тест-систем для проведення вірусологічних досліджень на COVID-19.Ці  тест-системи дадуть можливість методом полімеразно-ланцюгової реакції підтвердити або спростувати захворювання на коронавірусну інфекцію у хворого.

А 23 березня голова Хмельницької ОДА Дмитро Габінет розповів, що компанія «Епіцентр» передала області новий ампліфікатор Real-time CFX-96 Touch, який за 6 годин може одночасно перевірити на інфікованість коронавірусом одразу 96 осіб.

З 24 березня 2020 року перевезення громадян у громадському транспорті загального користування (тролейбус/автобус), незалежно від форми власності, буде здійснюватись лише за наявності у пасажира засобів індивідуального захисту, призначених для протидії COVID-19 (медичні маски).

Станом на 20:00 23 березня у Хмельницькому та області немає жодного лабораторно підтвердженого випадку інфікування коронавірусом COVID-19.

 

 

ЧЕРКАСИ 

У Черкасах запроваджено карантин для запобігання розповсюдження коронавірусу 12 березня. Із 16 березня карантинні заходи були посилені. Зокрема, була заборонена уся торгівля, окрім аптек, продуктових магазинів, заправок.

У місті штрафують порушників правил карантину. 

На підприємців, які не дотримались обмежень діяльності в умовах карантину склали 8 адмінпротоколів. Про це йдеться у повідомленні на сайті міської ради. 

Протоколи були складені на:

- мережу "Епіцентр";

- власника магазину будівельних матеріалів;

- 2 протоколи на продавців квітів і 1 на продавчиню саджанців;

- підприємця, який ремонтував ювелірку;

- 2 протоколи на підприємців на Центральному ринку, які продавали саджанці

 

ЧЕРНІВЦІ 

Чернівецька область

З 13 березня до 3 квітня 2020 року на усій території області карантин.
- Припинено роботу кінотеатрів, театрів, дитячих розважальних центрів, розважальних закладів, спортивних комплексів, торгово-розважальних центрів, лазень; усіх ринків на території Чернівецької області, в тому числі КП МТК «Калинівський ринок» та НВТК «Добробут», за виключенням місць торгівлі продовольчими товарами.
- Заборонено проведення всіх масових заходів, у яких бере участь понад 50 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування.
- Доручено забезпечити дистанційне навчання у всіх закладах освіти в області.
- До стабілізації епідситуації, відповідними органами буде проводитися подворовий обхід з метою виявлення осіб, які повернулися з країн, де зафіксовано COVID-19.
- Доручено розробити механізм доставки продуктів харчування, води, ліків особам, які будуть визначені як такі, що підлягають контролю та обсервації.
- Скасовано проведення особистих прийомів громадян в усіх органах державної влади та органах місцевого самоврядування.

Чернівці (саме місто):

- Аптекам та продовольчим магазинам рекомендовано тимчасово перейти на цілодобовий режим роботи,
а продуктовим супермаркетам забезпечити роботу усіх наявних кас, при вході у торгові зали облаштувати станції гігієни рук.
- З 16.03.2020 припиняються планові профілактичні огляди жіночого населення, консультативні огляди гінекологічних хворих. Консультування вагітних буде проводитися в телефонному режимі.

У місті обмежили рух громадського транспорту: в першу зміну весь громадський транспорт працюватиме до 10:00; в другу зміну з 16:00 до 21:00; електротранспорт з 16:00 до 23:00 

 

 

ЧЕРНІГІВ  

Джерело: сайт міської радирозпорядження міського голови Владислава Атрошенка.

З 12 березня:

  • школи і садки йдуть йдуть на карантин;
  •  ВНЗ та ПТУ також йдуть на карантин;
  • заняття в закладах культури та спорту будуть призупинені на час карантину;
  • масові заходи в закритих приміщеннях мають бути скасовані;
  • дезінфекційні заходи в громадському транспорті та в закладах з великою кількістю відвідувачів мають бути посилені;
  • роботодавці та великі підприємства під час планування та організації роботи мають враховувати карантинні заходи.

13 березня:
"Закривати кафе, ресторани, торгівельні центри зараз немає ані підстав, ані потреби. У Європі на такий крок пішла лише Італія, але там дуже складна ситуація. В той же час, розважальні зони в торгівельних центрах на час карантину варто закрити. Це - зони ризику. У зв‘язку з цим додатково звернемося щодо функціонування кінотеатру Multiplex та інших об‘єктів масового скупчення людей в Чернігові", - сказав заступник чернігівського міського голови Олександр Ломако. Окремо заступник міського голови звернувся до релігійних громад міста, попросивши їх утриматися від масових богослужінь.

Того ж дня вийшло розпорядження міського голови Владислава Атрошенка.
Міський палац культури з 14 березня має скасувати або перенести всі вистави та концерти, незалежно від кількості проданих квитків.
Керівництво ТРЦ «Голлівуд» на період карантину зобов’язане заборонити роботу кінотеатру «Multiplex Cinema».
Керівники релігійних громад міста мають рекомендувати парафіянам здійснювати проведення культових заходів на відкритому повітрі. Предмети у церквах мають дезінфікуватися.
Керівників та власників ринків, торгівельних центрів, магазинів, ресторанів та інших місць громадського харчування зобов’язано регулярно вживати заходи з дезінфекції приміщень та їхнього обладнання.

У Чернігівській області також працює «гаряча лінія» про  COVID-19:  0 (800) 50 70 70.


 

УЖГОРОД, ЗАКАРПАТТЯ

Джерело: сайт Ужгородської міської та Закарпатської обласної рад

  • З 17 березня зупинено роботу кінотеатрів, театрів,музеїв, галерей, бібліотек та інших культурних і розважальних закладів; дитячих розважальних центрів та клубів, майданчиків, у тому числі спортивних; фітнес-клубів, тренажерних залів, басейнів, парків, атракціонів; усіх непродовольчих магазинів;  торговельно-розважальних центрів, об’єктів дрібнороздрібної торгівлі, ринків (крім продуктових); ресторанів, закладів громадського харчування, хостелів; у готелях – барів, клубів, кафе, дискотек, пабів. 
  • Працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки, АЗС. Керівництво таких закладів має забезпечити попередження скупчення відвідувачів.
  • Навчальні заклади Закарпатської області закриті на карантин, рекомендовано дистанційне навчання

[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]