Як працювали депутати Дніпра та які плани мають на вибори-2020

Фото: Як працювали депутати Дніпра та які плани мають на вибори-2020

У Дніпрі під час карантину про прийдешні місцеві вибори багато не говорять, проте депутати почали виявляти активність, зокрема гречкосіяли й на Великдень.

Рух ЧЕСНО проаналізував, як виконували представницьку функцію депутати Дніпроради, хто з них фігурує в антикорупційних розслідуваннях та чи вдавалися вони до гречкосійства.

Виявилося, що третина міської ради – кандидати на відкликання, бо порушили закон і пропустили понад половину засідань сесій або депутатських комісій протягом хоча б одного року.

Хитка більшість

Після місцевих виборів 2015 року Дніпровська міська рада розділилася навпіл. 

Підтримки самих лише однопартійців від “УКРОПу” міському голові Борису Філатову бракувало. Промерська партія завела до ради тільки 21 депутата, а для ухвалення рішень потрібно 33 голоси. Більшість могли сформувати з допомогою фракцій “Солідарність” і “Самопоміч” – 32 народні обранці плюс мер. Але навіть за їхньої згоди об’єднання було дуже хитким, бо відсутність на сесії хоча б одного депутата не давала змоги ухвалювати рішення. Усвідомлюючи свою значущість, дрібніші фракції торгувалися за посади. 

Тим часом проти промерської більшості найбільша фракція Дніпровської міськради “Опозиційний блок” об’єдналася з фракцією “Громадська сила” – разом 32 голоси. Потрібен був ще один депутат. І за необхідності його знаходили. Наприклад, на виїзній сесії 29 грудня 2015 року, яка стартувала о 6-й ранку, за результатами таємного голосування саме 33 депутати підтримали кандидатуру голови “Громадської сили” Загіда Краснова на посаду секретаря міськради. Декілька місяців поспіль він обіймав цю посаду, про що свідчать і повідомлення пресслужби міськради, і рішення міської ради від 29 лютого 2016 року про дострокове припинення його повноважень.

Ухвалення рішення про усунення Краснова ознаменувало появу в міськраді впевненої більшості. Напередодні сесії представники майбутньої коаліції, зокрема й частина “Опозиційного блоку”, збирались у голови Дніпропетровської облдержадміністрації та підписали коаліційну угоду. 

Перед розколом Світлана Єпіфанцева, яку називали очільницею Дніпровської міської організації “Опоблоку” та “правою рукою” Олександра Вілкула, отримала від Філатова пропозицію стати заступницею міського голови. Пропрацювала на цій посаді вона приблизно два роки.

Як працювала команда Філатова

Через розкол “Опоблоку” найбільшою в міськраді стала фракція “УКРОП”. Того самого року в ній відбулися “чистки”. 

"У нас же есть три человека из УКРОПа, которые, получается, откололись, – Дмитрий Погребов, Анастасия Староскольцева, Юрий Алешкин. Я думаю, в абсолютных цифрах, если они все время жмут "против", то это считается, что они против, но они исключены из фракции", – коментував Руху ЧЕСНО Борис Філатов 2017 року.

Читайте також: Рік роботи міськради Дніпра: Філатов не може вплинути на прогульників-”укропівців”

У 2017 році підозрюваний в отриманні хабаря Юрій Альошкін та один із найзатятіших прогульників Дмитро Погребов склали депутатські повноваження. До речі, пропускати засідання Погребов почав після того, як залишив посаду заступника мера. 

Їхні місця в раді посіли депутати Сергій Барановський та Сергій Шевченко, які долучилися до фракції “УКРОП”. Староскольцева лишилася позафракційною. Відтоді у Дніпровській міськраді налічується 20 “укропівців”. 

Ті фракції, котрі входять до коаліційної більшості, зазвичай справно відвідують сесії та голосують. Так сталося й у раді Дніпра. 70% “укропівців” сумлінно виконували свою представницьку функцію впродовж чотирьох років (2016-2019). 

Але при цьому вже є кандидати на відкликання. Найгірший показник відвідуваності з-поміж “укропівців” – у Михайла Лисенка, заступника міського голови, директора Департаменту благоустрою та інфраструктури. А все через прогулювання засідань депутатської комісії з питань бюджету. 2017 року він пропустив понад половину засідань та є кандидатом на відкликання. А 20 березня 2019 року з бюджетної комісії він вибув. 

Дуже часто депутати, які стають чиновниками, пропускають багато засідань, бо не можуть якісно виконувати і представницьку функцію, і свої посадові обов’язки водночас.

Лисенко ще й відзначився гучним корупційним скандалом. Заступника міського голови Дніпра підозрюють у привласненні бюджетних коштів на ремонті Нового моста.

Читайте також: Підсудні депутати Дніпровщини: стрілянина, хабарі, неіснуючі нотаріуси та проблеми з деклараціями

Члени фракції “УКРОП” удавалися й до гречкосійства. Наприклад, Микола Слободянюк роздавав подарунки до 8 Березня жінкам-педагогам

Міський голова Дніпра Борис Філатов неодноразово заявляв, що планує балотуватися на другий строк. В інтерв’ю “Ліга.net” у лютому 2019 року він повідомляв, що “готуємо регіональну партію”. 

Незадовго до цієї заяви дніпровські журналісти писали про створення партії “Справа”, очільниця якої Наталія Костюченко є керівницею благодійної організації “Благодійний фонд Бориса Філатова”. 

Про діяльність нової партії нічого не чути. В інтерв’ю Руху ЧЕСНО мер Дніпра заявив, що наразі ще не визначився:

“Соціологія показує: якщо я йду як самовисуванець з урахуванням широкої підтримки в місті, я гарантовано виграю в першому турі 56%. Якщо я йду від якоїсь із партій – своєї, чи центральної, чи ще якоїсь, то виходжу в другий тур і там виграю в найближчого кандидата з розривом у 3 рази. Я на сьогодні ще не прийняв рішення, чи йти самовисуванцем, чи з партією. У першому турі виграти добре, але тоді будуть труднощі з більшістю в міській раді. У другому турі теж немає проблем виграти. Поки що я не визначився”.

Найзатятіші прогульники, а також гречкосії

За декілька місяців після виборів найбільша фракція міськради “Опоблок” розвалилася. Наразі в ній лише 8 депутатів, а було 25.

За показником прогульництва вони на першому місці. Значний внесок до негативного результату зробив депутат Ярослав Гивель. Упродовж 2018-2019 років він не відвідав жодної сесії та засідання постійної комісії. До цього іноді з’являвся в міськраді. Своє прогульництво Руху ЧЕСНО пояснював тим, що від його голосу нічого не залежить, бо “скуплено впевнену більшість” депутатів. Слід зазначити, що це одне з найпоширеніших пояснень обранцями своїх прогулів. Таким чином депутат нівелює представницьку функцію під час голосувань у раді, тож інтереси виборців, котрі віддали за нього голос 2015 року, не представлені. 

Читайте також: Хто із затятих прогульників Дніпровської міськради може піти до парламенту?

Утім, останнім часом партія “Опозиційний блок” у Дніпрі є порівняно млявою й не виявляє активності. 

Чого не скажеш про її колишніх партійців, які залишили фракцію та пристали до більшості. 2017 року ексопоблоківці створили в міськраді дві фракції – “За життя” та “Наш край”

Загальна відвідуваність фракції “За життя” краща, ніж в “Опоблоку”. 

Партія Медведчука-Рабіновича-Бойка-Льовочкіна веде активну діяльність у Дніпрі та витрачає на неї чималі кошти. 

Читайте також: “За життя” на Дніпропетровщині без звітування НАЗК

У середині березня голова Дніпропетровської облорганізації партії Геннадій Гуфман заявив, що планує виділити 10 млн грн для допомоги дніпрянам і розробити спеціальну програму захисту пенсіонерів від поширення коронавірусу. 

“Це не передвиборчий хід і не хайп на горі, – зазначив Гуфман. – Я готовий відмовитися від участі у виборах і не виставляти свою кандидатуру на місцевих виборах на пост мера, щоб це (гроші, виділені на програму захисту від коронавірусу, – прим. ЧЕСНО) не було сприйняте як передвиборчий хід. І я дійсно переживаю, щоб це не було сприйняте кимось як хайп на горі”.

Читайте також: Мажоритарка в усій красі: як Гуфман округ у Дніпрі "засіває"

Після заяви Гуфмана мер Дніпра написав у Facebook, що очільник Дніпропетровської облорганізації ОПЗЖ запропонував йому допомогу й що “прийшов час солідаризму”. А вже 14 квітня Філатов навіть рекламував на своїй сторінці “Центр социальной ответственности” Геннадія Гуфмана.

Партія напевно боротиметься за місця у Дніпровській міській раді й, з огляду на масштабність залучених ресурсів, має шанси завести туди чимало своїх депутатів. Під час конференції партії у Дніпрі у грудні 2019 року голова її політради, гречкосій і фігурант антикорупційних розслідувань Віктор Медведчук сказав: “Місцеві вибори – це сьогодні завдання номер один, тому що ми напередодні третьої виборчої кампанії”.

Особливо ретельного підходу до формування команди, вочевидь, не буде, бо й сам керівник облорганізації партії є фігурантом численних антикорупційних розслідувань

“Наш край” ближче до мера

Ексопоблоківці, які стали членами фракції “Наш край”, теж удавалися до гречкосійства. Наприклад, Сергій Пустовий кілька років тому роздавав продуктові набори мешканцям округу. 

Середній показник відвідуваності представників фракції “Наш край” є одним з найкращих у Дніпровській міськраді. Вони підтримують майже всі проєкти рішень, які розглядає рада, та здаються частиною більшості, команди мера. 

Якщо, скажімо, їхні колеги із “За життя” у Facebook здебільшого рекламують свою партію та команду, то депутати від “Нашого краю” періодично репостять дописи міського голови й відзначають підтримку мерії. 

Наприклад, Микола Царенко, головний прогульник фракції “Наш край”, у своєму депутатському звіті написав: “За все зроблене, ми маємо також сказати спасибі міському голові міста Філатову Б.А., який з розумінням ставиться до потреб району і надає всебічну допомогу”.

Близька співпраця з мером дає підґрунтя для активного використання депутатських фондів та піару на роботах, товарах і послугах, придбаних бюджетним коштом. Часто депутати й кандидати позиціонують/маркують це як свою заслугу та здобуток і можуть замовчувати те, що все зроблено за бюджетні гроші. Таке явище Рух ЧЕСНО називає “бюджетною гречкою”. 

Але ж Дніпро лідирує за обсягами депутатських фондів. 

Зауважимо, що Рух ЧЕСНО виступає за скасування депутатських фондів, адже їхнє існування створює передумови для гречкосійства та є прямим порушенням принципу рівності умов під час виборів. 

Така активність депутатів від “Нашого краю” свідчить про плани переобратися на ще один строк. 

Уже під час підготовки матеріалу до опублікування стало відомо, що депутати від “Нашого краю” Руслан Вишневецький та Олег Григорук почали розвозити продукцію від імені партії “Опозиційна платформа – За життя”.


Руслан Вишневецький з пенсіонеркою

“Я вступаю в партию “Оппозиционная платформа – За жизнь”, – нещодавно прокоментував Олег Григорук

На сесії міськради 22 квітня Філатов оголосив, що Григорук і Вишневецький вийшли з фракції “Наш край”. Наразі у Дніпровській міській раді вони офіційно є позафракційними.

Олег Григорук і Руслан Вишневецький уже стали позафракційними

“Громсила” з “привітами” від Філатова

Якщо мер Філатов “солідаризувався” з Гуфманом, то з головою фракції “Громадська сила” Загідом Красновим у нього досі непрості стосунки. 

У березні 2020 року Загід Краснов власним коштом запустив у Дніпрі 5 маршрутів громадського транспорту під час антикоронавірусного карантину. 

“Сегодня из собственных средств запустил пять маршрутов по городу с бесплатным проездом в автобусах. Транспортный коллапс в городе не допустим”, – прокоментував політик.

За деякий час на Facebook-сторінці Філатова з’явився черговий допис із присмаком передвиборчих перегонів у Дніпрі: “Время, когда политические трупы запускают в эпидемию бесплатные маршрутки и рассказывают, что именно они делают внутриквартальные дороги”.

До речі, це не вперше міський голова Дніпра передає непрямі “привіти” Загіду Краснову: “Также персональный привет одному городскому деятелю, который решил попиариться на эпидемии. Завод (Загід Краснов є акціонером АТ “Дніпропетровський стрілочний завод”, – прим. ЧЕСНО), за счёт которого Вы приобрели ИВЛ для своей партии, имеет несколько акционеров. Не думаю, что Вам будет приятно услышать, как другие акционеры расскажут Городу, что именно их, а не Ваши деньги были вложены в помощь”.

Краснов бере участь майже в усіх виборах до Верховної Ради та Дніпровської міськради вже протягом 15 років (винятком стали парламентські вибори 2012-го, коли його затримали в давній справі). Ймовірно, партія “Громадська сила” братиме участь і в чергових місцевих виборах. 

Читайте також: Два в одному: як “Громадська сила” працює на Загіда Краснова

Фракція “Громадська сила” є другою за показником прогульництва у Дніпровській міськраді. Найзатятіші прогульники – голова фракції Загід Краснов та його син Руслан.

Сумлінною відвідуваністю відзначився лише депутат Абдула Ельдаров.

“Солідарність” не поспішає

Депутати від БПП “Солідарність” теж виявляють активність під час карантину, але не настільки, як їхні колеги з “Громадської сили”. 

Очільник фракції у Дніпровській міськраді Каміль Примаков каже, що про вибори поки що зарано вести мову. 

“Я не хотів би говорити щодо виборів – іти чи не йти. Ще більш ніж пів року до цього заходу. Наразі дуже складний час для нашої країни. На сьогодні я взагалі не впевнений, що вибори відбудуться у строк. Можливі варіанти, наприклад, що будуть дострокові вибори до Верховної Ради разом з місцевими”, – прокоментував Руху ЧЕСНО Каміль Примаков

Депутати з фракції й раніше нагадували про себе. Наприклад, Михайло Гороховський роздавав школярам подарунки

Показник прогульництва членів фракції “Солідарність” у Дніпровській міській раді нижчий, ніж у “Громсили”, але й там є тільки один депутат, який сумлінно виконував представницьку функцію, – це Северин Маринчук. А от статистику Каміля Примакова зіпсував показник 2018-го, коли він пропустив понад чверть сесійних засідань. 

Найзатятіші прогульники БПП – Дмитро Хозін та Максим Кучугура

“Комиссии и сессии на самом деле ничего не решают. Единственное – сессии являются хоть каким-то инструментом донесения информационных поводов. Но опять же я не могу ни в повестку ничего включить без согласования, ни поправить ничего, ни отменить ничего”, – пояснював Руху ЧЕСНО Хозін.

Слід зазначити, що кожен депутат має право на виступ і повинен доносити позицію своїх виборців. Не ходити на сесії – це не виконувати представницької функції.

На початку 2020-го депутата від “Солідарності” Олександра Шикуленка відсторонили від роботи заступником міського голови через підозру департаменту мерії Дніпра в розтраті 25 млн грн бюджетних коштів на ремонті шкіл і дитсадків. Наприкінці березня Шикуленка поновили на посаді.

Опозиційна “Самопоміч”

Приблизно такий самий, як у “Солідарності”, показник відвідуваності має фракція “Самопоміч”. Наразі в ній лише троє депутатів: Юрій Акуленко, Олександр Лигін та Олександр Купрієнко. Статистику псує прогулювання ними засідань депутатських комісій. Зокрема, Акуленко пропустив понад половину засідань 2018 року, а Купрієнко – торік. Це могло стати підставою для їх відкликання. 

“Это связано с командировками. По всей Украине работаю. Я был в командировках, когда были назначены заседания комиссии. Часто так совпадало”, – пояснював Акуленко.

Депутати від “Самопомочі”, як і їхній колега із “Солідарності” Дмитро Хозін, є серед найактивніших на сесіях міськради за кількістю поставлених питань та виступів. Завдяки цьому обранці, зокрема, намагаються привернути увагу журналістів і громади до проблемних питань. Це не подобається їхнім колегам з більшості, які заявляють про брак часу в депутатського корпусу та закликають обговорювати все перед сесіями. 

“Четыре года одно и тоже... Постоянная “зрада” от вот этой вот полугруппы “Самопомощь”… У вас еще есть год, чтобы начать нормально работать, а “не варить воду” в горсовете. У нас были комиссии, вы вчера были на согласительном совете и ни одного слова об этом не сказали. Сейчас вы задерживаете весь депутатский корпус и пытаетесь самопиариться”,заявив на 48-й черговій сесії у вересні 2019-го вже позафракційний депутат Руслан Вишневецький. До речі, перед початком саме цього сесійного засідання “Муніципальна варта” виявила агресію щодо Дмитра Хозіна.

Депутат від “Самопомочі” Олександр Купрієнко став найопозиційнішим депутатом. Він є впевненим лідером за кількістю натискань на кнопки “проти” та “утримався” від початку каденції. 

Загалом від “Самопомочі” до Дніпровської міськради було обрано п’ятьох депутатів. Вячеслав Мішалов та Артем Хмельников стали позафракційними. Навесні 2016 року представника найменшої депутатської фракції Мішалова обрали секретарем міськради. 

Уже навесні 2017-го Вячеслава Мішалова та Артема Хмельникова виключили з партії “Самопоміч”. Першого – через можливі корупційні дії, а другого – за бездіяльність у такій ситуації. А восени 2017-го Мішалов склав повноваження секретаря ради. 

Протягом 2018-2019 років екссекретар не відвідав жодного засідання депутатської комісії, а торік був присутній тільки на одній сесії. На відміну від нього, в Артема Хмельникова майже сумлінне виконання представницької функції. 

Найзатятішим прогульником з-поміж позафракційних депутатів виявився Олександр Турчин, за ним – Сергій Суханов. До Дніпровської міськради Суханов припинив ходити після скандалу, який зчинився на тлі його антисемітських висловлювань узимку 2018-го. Восени того ж року він намагався пройти на сесійне засідання, але його не пустили та ще й сталася бійка з депутатом від “Солідарності” Гороховським

Відомо, що Суханов реалізовував проєкт “Соціальне харчування” для мешканців району, до якого входить його округ. 

Найсумлінніша відвідуваність з-поміж позафракційних депутатів – в ексопоблоківця Володимира Ікола.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]