Як працювали луцькі депутати протягом цієї каденції та які плани мають на вибори

Фото: Як працювали луцькі депутати протягом цієї каденції та які плани мають на вибори

Робота Луцькради цього скликання характеризувалася змінами секретаря, політичною кризою та суперечками опозиції з більшістю, які іноді доходили до взаємних звинувачень і навіть бійок. Більшість із тих депутатів-прогульників, у кого ми взяли коментарі, розглядають можливість повторного балотування, однак що і як, наразі ще не знають через карантин.

Рух ЧЕСНО вивчав, як працювали депутати Луцькради протягом 2016-2019 років та які плани мають на наступні вибори.

У Луцькраді є 8 кандидатів на відкликання з-поміж 42 депутатів. До цього списку потрапила вся фракція “Солідарність”.

УКРОП іде на вибори з “гречкою”

Фракція УКРОПу в Луцькій міській раді є найбільшою й налічує 15 депутатів. 

2017 року після смерті міського голови Луцька Миколи Романюка, представника “Солідарності”, політична партія УКРОП за підтримки ВО “Батьківщина”, трьох депутатів з Радикальної партії Олега Ляшка та двох членів фракції “Солідарність” змінили секретаря Луцькради, усунувши з посади депутатку від “Самопомочі” Юлію Вусенко. Сформована більшість отримала можливість голосувати за будь-які рішення, не звертаючи уваги на пропозиції опозиції. Наразі в раді є 4 фракції, опозиційні до УКРОПу: “Самопоміч”, “Солідарність”, “Громадський рух “Народний контроль” та ВО “Свобода”.

Серед укропівців є двоє кандидатів на відкликання. Дехто з представників фракції лобіював свої бізнес-інтереси чи вдавався до гречкосійства.

Лідер фракції УКРОП, фігурант антикорупційних розслідувань Ігор Поліщук 2019 року прогуляв понад 50% засідань бюджетної комісії. Він був секретарем Луцькради від квітня до липня 2017 року. Зараз Поліщук є радником секретаря ради, в.о. мера Григорія Пустовіта (ВО “Батьківщина”). 

Як пише видання “Наші гроші”, 2015 року політик не задекларував свої внески до статутного капіталу двох підприємств, а саме ПП “Волинські новини”, яке пов’язують з Ігорем Палицею, і ТОВ “Аспект права”.

Поліщук є депутатом не першу каденцію. Під час проміжних виборів до міської ради 2013 року він балотувався від Соціалістичної партії України. Саме тоді волинські ЗМІ зафіксували, що він роздавав людям соціальні картки, закликаючи підтримати його на виборах.


Фото: “Волиньпост”

На той час Поліщук працював юрисконсультом у благодійному фонді нардепа від Луцька, олігарха Ігоря Палиці “Новий Луцьк”, який 2016 року змінив свою назву на БФ “Тільки разом”.

Після смерті Романюка Верховна Рада повинна була призначити вибори міського голови. І потенційним кандидатом від УКРОПу розглядали саме Поліщука. Однак нардепи вибори так і не призначили.

Читайте також: Здобули децентралізацію?! Чому майже 200 громад чекають на вибори голів

Депутатка Орися Залевська пропустила понад 50% засідань постійної комісії, тому вважається кандидаткою на відкликання.

Депутати Сергій Балицький,   Олександр Волинець,  Сергій Шкода та 

Микита Рабан є фігурантами антикорупційних розслідувань.

Зокрема, ТОВ “Вишків-Брук”, що належить Балицькому, бере участь у тендерах на ремонт луцьких вулиць і виграє їх. Як повідомляють волинські ЗМІ, попри очевидний конфлікт інтересів, депутат підтримував рішення щодо ремонту вулиць, а також сам подавав пропозиції про додаткове фінансування тих ремонтів, які робить його фірма.

Депутат Олександр Волинець володіє кількома компаніями, зокрема ПП “Торговий дім “ВО-Електрик”, господарство “Стельмащук”, про які він не згадав у своїй декларації за 2015 рік. 

Сергій Шкода та Микита Рабан теж не повністю задекларували власне майно за 2015 рік. 

Депутати Сергій Балицький та Юрій Безпятко піарилися на коштах з депутатського фонду. Про це йдеться на сайті УКРОПу.

Крім того, благодійний фонд Ігоря Палиці “Тільки разом” гречкосіяв під час карантину та напередодні Великодня.

Журналісти Руху ЧЕСНО звернулися по коментар до очільника міської організації УКРОПу Ігоря Поліщука, аби розпитати його про плани партії на місцеві вибори та роботу в Луцькраді, але, на жаль, ані на телефонні дзвінки, ані на повідомлення він не відповідає.

Зважаючи на таку активність, особливо зараз, у часи пандемії, ймовірно, частина депутатів-укропівців знову балотуватиметься до міськради.

“Солідарність” у раді: номінально є, фактично немає

Від БПП “Солідарність” до Луцькради зайшли 8 депутатів. Один з обранців, Микола Яручик, заявив про свою позафракційність ще на початку роботи ради. Після смерті мера Миколи Романюка двоє депутатів від БПП стали позафракційними та підтримали УКРОП. А згодом з фракції вийшов ще один депутат. На сьогодні у фракції залишилося тільки четверо.

Уся фракція – кандидати на відкликання. Це типова ситуація, коли опозиційні депутати не відвідують засідань і не хочуть якісно виконувати представницьку функцію.

Андрій Покровськийодин з найзаможніших депутатів Луцькради, чотири роки поспіль не відвідував понад половину засідань постійної бюджетної комісії, членом якої він є.

Покровський є співзасновником Громадянського руху “Свідомі”, що нещодавно став партією. 

ГР “Свідомі” неодноразово роздавав подарунки, організовував свята, наприклад гречкосіяв на День Святого Миколая. 

На запитання про те, чому через прогули депутат не склав мандат, у коментарі Руху ЧЕСНО Покровський відповів:

“Депутата можуть відкликати виборці за народною ініціативою, якщо він пропустив більш ніж половину пленарних засідань ради або засідань постійної комісії протягом року. Жодних скарг від лучан щодо моєї депутатської роботи до мене не надходило”. 

Читайте також: Як відкликати депутатів? Чому парламент дав виборцям недолугий інструмент?

Зауважимо, що депутатів обирають, зокрема, для того, щоб вони під час голосувань у раді виконували представницьку функцію.

За словами Покровського, він працює у фракції “Солідарність” тому, що зайшов з партією до ради, однак на прийдешні місцеві вибори збирає команду під прапорами створеної ним партії “Громадянський рух “Свідомі”. 

Рішення про його участь чи участь Громадянського руху "Свідомі" у виборах буде прийматися після їх оголошення.

Як писав Рух ЧЕСНО, Покровського вважали одним з потенційних кандидатів на посаду мера на противагу Ігореві Поліщуку

Члени фракції “Солідарність” Наталія Бунда та Петро Нестерук 2019 року на сесіях не з’являлися взагалі. Відтак інтереси їхніх виборців не були представлені в раді. Депутати також прогуляли понад половину засідань постійних комісій.

Від 2017 року Наталія Бунда очолює Департамент розвитку Львівської міської ради. Вона є депутаткою Луцькради другу каденцію поспіль. 

“Я хотіла скласти мандат, тому що розуміла, що буде складно виконувати обов’язки депутата в іншому місті. Проте, окрім бажання депутата скласти мандат, є ще відповідна процедура. Не було згоди депутатів на це рішення. Наразі я не планую балотуватися на виборах. Мені подобається працювати у виконавчих органах міської ради, адже це безпосередня участь у розвитку міста”, – пояснила Бунда.

До речі, рішення про складання депутатських повноважень на голосування не ставили, а чому цього не зробили, Бунда не відповіла. 

Читайте також: Поневолені депутати: у Київраді двоє депутатів опинилися в заручниках

Петро Нестерук написав заяву щодо складання депутатських обов’язків у липні 2019 року. Тоді, перед виборами до Верховної Ради, він зазначив, що складає свої повноваження на користь колеги із “Солідарності” Юрія Моклиці, який балотувався до парламенту від Луцька, але не пройшов.

Невідкликання Нестерука депутати мотивували тим, що він повинен з’явитися сам і все пояснити на засіданні комісії.

Журналісти Руху ЧЕСНО зверталися до Нестерука по коментар, але він відмовився коментувати.

Депутат від “Солідарності” Артем Запотоцький також пропустив понад половину засідань постійної комісії та сесій. У коментарі Руху ЧЕСНО він пояснив, що це пов’язано зі станом його здоров’я. Під час Революції Гідності він дістав кульове поранення й тепер не може ходити. 

Із розмов з депутатами зрозуміло, що на місцевих виборах дехто з членів фракції має намір балотуватися від іншої політсили, а дехто взагалі не планує йти до ради. 

Опозиційна “Самопоміч” не знає, чи піде на вибори

До фракції “Самопоміч” на сьогодні входять четверо депутатів. Депутатка Алла Надточій нещодавно приєдналася до  “Громадянського руху “Свідомі”, але вирішила залишитись у фракції до кінця каденції.

Екссекретарка Луцькради Юлія Вусенко 2017 року пропустила майже половину пленарних сесійних засідань. Депутатка пояснює свої пропуски подіями, коли УКРОП з командою намагалися усунути її з посади. Понад два роки Вусенко судилася з міськрадою щодо поновлення її на посаді, але програла.

Читайте також: Громади-заручники й депутатський терор: розбиті дороги, гори сміття та мільйони на руках

Стосовно повторного балотування та планів партії на прийдешні вибори депутатка каже про кадрову кризу:

“Не знаю, чи буду балотуватися, бо сьогодні бачу складну ситуацію з кадровим наповненням партійних осередків. Як і всюди, там панує кадрова криза. “Самопоміч” однозначно буде йти, але не в усій країні, а там, де є сильні команди”.

“Свободівці” мають найкращі показники відвідуваності 

Фракція ВО “Свобода” в Луцькраді складається з 5 депутатів. Серед них немає кандидатів на відкликання та є лише один прогульник – Микола Романюк. У 2017 та 2018 роках він пропустив понад 25% засідань постійної комісії.

Під час зміни влади 2017 року “свободівці” не підтримали УКРОП щодо усунення з посади секретаря ради Юлії Вусенко. Й опинилися в опозиції. Це доволі рідкісна ситуація, коли опозиційні депутати майже зразково відвідують засідання сесій і комісій та виконують представницьку функцію.

Лідер фракції Микола Федік каже, що вони мають плани на наступні місцеві вибори: 

“Безумовно, ми будемо брати участь у виборчій кампанії до органів місцевого самоврядування у 2020 році. Депутати в міській раді показали гарні результати роботи, працювали і працюємо командно. Обстоюємо інтереси громади відповідно до програмових засад. Тому вважаю, що всі депутати поточної каденції достойні бути кандидатами до міської ради. Можливо, хтось із них буде кандидатом і до обласної ради. Який саме буде список і хто буде кандидатом, остаточно вирішуватиме конференція Луцької міської організації ВО “Свобода”.

За словами очільника фракції, щодо наступного складу ради сказати складно, і “Свобода” планує об’єднуватися з тими політсилами, які мають з ними базові точки дотику та обстоюють інтереси лучан.

Микола Федік є фігурантом антикорупційного розслідування. За даними Руху ЧЕСНО, у декларації за 2016 рік він не зазначив житло, де мешкає. Не задекларував своє помешкання ще один “свободівець” – Богдан Богонос

У фракції ВО “Свобода” теж відбулися зміни. У жовтні 2018 року депутат Богдан Вавринюк склав свої повноваження, а замість нього до ради прийшов Андрій Білан.

Депутат Микола Романюк роздавав подарунки дітям на День Святого Миколая, що є гречкосійством.

“Батьківщинівці” – прогульники дві каденції поспіль

На відміну від “Свободи”, у “Батьківщини” практично коаліція з УКРОПом.

У Луцькраді від ВО “Батьківщина” є четверо депутатів. Серед них – і нині виконувач обов’язків міського голови, секретар Луцькради Григорій Пустовіт. На цю посаду його запропонував укропівець Микита Рабан

За даними, які Рух ЧЕСНО отримав від міськради, у минулому скликанні Пустовіт був прогульником, як і його колега, керівник фракції Валерій Бондарук. Цієї каденції Бондарук належить до відкликанців з-поміж депутатів. 

Бондарук є фігурантом антикорупційного розслідування. За інформацією видання “Волинь 24”, він збудував у селі Світязь будинок для особистого відпочинку під виглядом реабілітаційного центру для дітей.

У коментарі Руху ЧЕСНО депутат сказав, що не ходив на засідання, бо займався обласною організацією партії та підготовкою до виборів.

“Кандидатів до ради обиратиме Луцька міська партійна організація. Щодо свого балотування я поки що не вирішив, чи взагалі буду балотуватися, чи ні та до якої ради. Мої пропуски пов’язані з виборчим процесом, підготовкою до президентської кампанії, парламентської. На мені обласний осередок партії та ще робота. Тому поки що не знаю, чи балотуватимуся, бо навіщо йти, аби йти. Треба працювати ефективно”.

Зауважимо, що депутат міг добровільно скласти мандат.

Бондарук зазначив, що два роки тому в Луцькраді була політична криза, а зараз, мовляв, із більшістю дружні взаємини.

“Народний контроль” ухвалить рішення щодо виборів після закінчення карантину

Від партії “Громадський рух “Народний контроль” у Луцькраді є троє депутатів. І всі троє – прогульники.

“Щодо відвідуваності комісій – то це були переважно незаплановані заздалегідь засідання перед самими пленарними засіданнями ради. Така практика почастішала після зміни влади в місті у 2017 році. Саме такі засідання я на знак протесту часто свідомо не відвідував”, – пояснив Павло Данильчук.

У раді попереднього скликання він теж належав до прогульників, однак, як зазначив депутат у коментарі журналістам Руху ЧЕСНО, тоді він брав участь у Революції Гідності.

За словами Данильчука, у Луцькраді їхня фракція не підтримувала ті рішення, коли йшлося про дерибан землі, комунального майна, нераціональне переформатування структурних підрозділів ради та збільшення кількості штатних працівників, чи окремі бюджетні питання.

Що стосується місцевих виборів, то рішення про участь у них планують ухвалити після завершення карантину.

Депутатка Анна Мовяк – кандидатка на відкликання за кількістю пропущених засідань постійної комісії із соцполітики Луцькради протягом 2019 року.

“Комісія, яка за фактом нічого не вирішує. Як у принципі й більшість комісій, тому що все вирішує більшість (УКРОП, – прим. ЧЕСНО). Шкода свого часу”, – зазначила Мовяк.

Позафракційні, яких відкликали й не відкликали

Під час політичних баталій у Луцькраді з весни 2017 року не минулося й без ініціатив щодо відкликання. П’ятьох позафракційних депутатів намагалися відкликати. Йдеться про колишніх БППшників Олександра Козлюка та Євгенія Ткачука, а також трьох ексрадикалів – Аркадія Соломатіна, Сергія Булу та Костянтина Петрочука, котрі, як уже згадувалося вище, підтримали УКРОП.

Окрім спроби відкликання радикалів, Олег Ляшко вигнав їх з партії.

Тоді ж у Луцьку з’явилася громадська ініціатива “Депутати на вихід”, яка збирала підписи за їх відкликання. Попри те, що за кожного з цих депутатів у місті зібрали понад три тисячі підписів, відкликати їх не вдалося. 10 з 18 членів територіальної виборчої комісії зволікали з перевіркою підписів і, зрештою, проголосували за припинення відкликання. Оскаржувати таке рішення комісії вирішили в суді. Справа дійшла до Верховного Суду, котрий ухвалив рішення на користь депутатів. У створенні такої ініціативи депутати звинувачували БПП і бізнес-групу “Континіум”, з якою тоді пов’язували партію.

Деякі позафракційні депутати вдаються до гречкосійства та є фігурантами антикорупційних розслідувань. 

Фігуранта антикорупційного розслідування Євгенія Ткачука підозрюють у хабарництві. Його затримали на дачі, коли він давав хабаря в розмірі 1100 доларів США посадовцю управління Держпраці на Волині за ненакладення штрафів за використання праці найманих працівників у фірмі депутата без оформлення з ними трудових відносин. Справу розглядають у суді. 

Депутати Сергій Була та Костянтин Петрочук теж є фігурантами антикорупційного розслідування. 2018-го вони підтримали рішення про передання на 10 років в оренду землі для будівництва фірмі “Житловий квартал”, до якої мають стосунок. Як зазначає інтернет-видання “Волинь.онлайн”, 1 березня 2018 року депутати Луцької міської ради погодили надання ТОВ “Житловий квартал” на умовах оренди земельної ділянки для будівництва та обслуговування нежитлових приміщень на вулиці Рівненській, 119 площею 1,9143 га.

Під час розгляду цього питання депутати побилися на нічному засіданні. Опозиційні депутати виступали проти виділення землі, і це переросло в бійку з представниками УКРОПу та депутатів, які підтримують їх.

Позафракційний депутат Микола Яручик постійно піариться на тому, що возить пісок у двори лучан.

Крім того, депутат піарився на розміщенні лавочок і тенісного стола.

Не забуває Яручик і про піар на День Святого Миколая. Торік він разом з депутатом від ВО “Свобода” роздавав подарунки учням деяких шкіл.

Яручик входить до переліку фігурантів антикорупційних розслідувань. Як повідомляють “Наші гроші”, 2015 року він не повністю задекларував свій бізнес.

Микола Яручик є депутатом Луцької міської ради вже вдруге. Під час минулої каденції він належав до фракції “Рідне місто” покійного Миколи Романюка. 

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО проаналізував, як борються з коронавірусом на Волині. Голова Хмельницької ОДА в інтерв’ю зазначив, що в області запускатимуть ринки з мінімальними епідеміологічними загрозами. А очільник Івано-Франківської ОДА розповів, що відсоток хворих, виявлених під час тестувань, зменшився в 6 разів.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]