“Партію Шарія” на 435 тисяч профінансувала ГО “Партія Шарія”

Фото: “Партію Шарія” на 435 тисяч профінансувала ГО “Партія Шарія”

Три громадські організації у цьому році профінансували “Партію Шарія” на понад мільйон гривень. Всі ГО засновані працівниками та партійцями. Такі дані зазначені у звіт партії за 1 квартал. За останні кілька місяців партія суттєво активізувалася, має майже 50 офісів та 20 працівників на мінімальних зарплатах.

Найбільшим донором “Партії Шарія” у 1 кварталі стала ГО “Партія Шарія”. Загалом однойменна ГО перерахувала на центральний рахунок партії 430 тисяч гривень. Створеною у вересні 2019 року ГО керує Іван Мамчур, шостий номер у списку партії до Парламенту. Сам Мамчур позиціонує себе як CEO партії, однак офіційно зарплатні там не отримує, а навпаки фінансує партію через свою ГО.

Іван Мамчур (на зображенні праворуч)

Більше того, Мамчур є одним з найбільших донорів (після громадських організацій), адже оплатив для партії рекламу в соцмережах на 124 тисячі гривень про що “Партія Шарія” прозвітувала в якості спонсорського внеску.

Ще 306 тисяч гривень на центральний рахунок партії перерахувала ГО “Право на правду”. Таку ж назву має і зареєстроване на партію друковане видання (партійна газета). Судячи зі всього, ГО створили саме для роботи в інтересах партії, адже зареєстрована наприкінці січня 2020 року, а вже на початку лютого ГО почала фінансувати “Партію Шарія”. Співзасновником і керівником ГО є одесит Олег Миколайович Нагаткін. У реєстрах Нагаткін вказаний як керівник понад 30 підприємств, більшість з яких припинили свою діяльність. Серед активних підприємств які очолює Нагаткін - ПАТ “Одесатеплокомуненерго”. Він також є керівником одеського осередку “Партії Шарія”. Олексій Олегович Нагаткін (найімовірніше син Олега Нагаткіна) отримує у партії зарплату - сукупно 4600 гривень у лютому-березні цього року.

Уточнено: Одеський осередок "Партії Шарія" очолює Олексій Нагаткін, а не його батько Олег.

Окрім грошових внесків, ГО “Право на владу” надає партії ще й спонсорські внески. загалом на 124 тисячі гривень у 1 кварталі 2020 року. Для одеського осередку партії ГО орендує офіс в Одесі, а також 7 офісів у райцентрах області. Також, ГО орендує для партії автомобіль Opel Vivaro.

Ще майже 270 тисяч гривень на центральний рахунок партії перерахувала ГО “Шукачі рішень” зареєстрована в Дніпрі. Як і у попередньому випадку ГО Шукачі рішень була зареєстрована вже в цьому році (лютий) і невдовзі після реєстрації почала фінансувати партію (у березні). Керівником ГО є Коваленко Станіслав Юрійович. Його повний тезка, також з Дніпра, фактично в ті ж дні коли ГО перераховувала партії гроші у пошуках роботи розмістив на сайті Work.ua власне резюме.

 

 

Використання громадських організацій для фінансування партій не є чимось новим. Формально, у тому що ГО фінансує партію немає жодного порушення. Закон забороняє фінансувати партії благодійним і релігійним організаціям, однак ця заборона не поширюється на ГО, які також є неприбутковими організаціями. Деякі партії цим активно користуються, адже це дозволяє не показувати реального донора чи донорів. Раніше Рух ЧЕСНО вже писав, що громадські організації в попередні роки профінансували партії на понад 25 мільйонів гривень. Ще більші суми ГО втрачали на ведення рекламних кампаній на користь кандидатів і партій і ці витрати у фінзвітність не потрапили. Найпопулярнішими серед ГО є “Самопоміч”, “Опозиційний блок” та патія “Слуга народу”. Як і у випадку із “Партією Шарія” ці ГО створювали або працівники, або члени партій чи навіть члени політрад партій, що свідчить про умисне використання ГО в інтересах партій. Про це свідчить і те, що ці ГО дуже часто носять ті ж назви, що й партії.

Майже всі отримані від ГО кошти “Партія Шарія” витратила на оренду приміщень (604 тисячі гривень та на виплату зарплат і на податки (сукупно 315 тисяч гривень). У Лютому кількість працівників партії  зросла до 20 осіб (у 4 кварталі 2019 року було лише 2 працівників). Зарплати у партії, принаймні офіційно, нижчі середнього - до 6 тисяч гривень на місяць.

Цікаво, що у багатьох областях офіси партії взагалі немає, тоді як у окремих регіонах вони є навіть у райцентрах. Найбільше офісів партія має у Харківській (12), Одеській (8), Донецькій (5) областях.

Разом з тим, звіт партії, ймовірно не відображає всіх витрат, зокрема і на офіси. Наприклад, у січні 2020 року партійний сайт повідомляв про підпал офісу “Партії Шарія” у Херсоні. При цьому, згідно із офіційною фінзвітністю, офісу у Херсоні партія не має.

 

Джерело: сайт “Партії Шарія”

 

Також партія у своїй рекламі у Facebook звітувала, що втратила 9 мільйонів гривень на апарати штучної вентиляції легень, однак у фінансовій звітності партії таких витрат немає.

 

Рекламний допис зі сторінки “Партії Шарія” у Facebook

 

Своєрідну інформаційну підтримку партії надає і видання sharij.net/ яке системно інформує аудиторія про діяльність та висловлювання як самого Анатолія Шарія, так і Партії Шарія (наприклад, про ту ж закупівлю апаратів штучної вентиляції легень). Для популяризації партії сам Анатолій Шарій навіть дещо змінив свої блоги на YouTube де на початку та наприкінці випуску вставляє партійну символіку. Очевидно, що витрати на функціонування видання та каналу у звіті не фігурують.

Рух ЧЕСНО 17 червня звернувся до “Партії Шарія” з проханням прокоментувати викладені у статті факти. До моменту виходу цього матеріалу відповіді від представників партії не надходило. Якщо вона надійде, то Рух ЧЕСНО додасть її до матеріалу.

 

Читати більше:

 

Неприбуткові ГО профінансували партії на 25,6 мільйона гривень. Неофіційно – значно більше

Партії і кампанії фінансує один з 1500 українців: аналітика

Як народилася “Слуга народу” та де взяла понад 200 мільйонів на вибори

“Батьківщину” на 3 млн профінансували компанії з ознаками фіктивності

"Європейська Солідарність" втратила майже всіх донорів на Харківщині

Піар чи допомога: спроба політиків побороти коронавірус “гречкою”


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]