Як фінансувалися партійні осередки на Тернопільщині

Фото: Як фінансувалися партійні осередки на Тернопільщині

Регіональні осередки партій розпочали підготовку до місцевих виборів 2020 року. Разом з тим місцеві партійні підрозділи тісно пов’язані з головними офісами, а також перебувають під впливом політичної ситуації в країні загалом. Фінансування окремих осередків фактично припинилося, водночас з’явилися нові політичні сили, котрі ведуть активну діяльність у регіонах.

Рух ЧЕСНО проаналізував фінансові звіти політичних партій (2018-2019 рр.), представлених у Тернопільській міській та обласній радах, а також тих політсил, котрі ведуть діяльність на Тернопільщині.

БПП/ЄС: нова назва, ті самі донори
(Тернопільська міськрада – 5 депутатів, Тернопільська облрада – 17 депутатів)

Найбільші фінансові надходження на партійні рахунки мала Європейська солідарність(раніше – “Блок Петра Порошенка “Солідарність”). Така ситуація є характерною й для інших регіонів, про які вже писав Рух ЧЕСНО, зокрема для Львівщини, Франківщини, Київщини тощо. Протягом 2018-2019 років регіональний осередок БПП/ЄС одержав 4,2 млн грн. З них левова частка, а саме 3,5 млн грн, – це державне фінансування, ще 700 тис. грн надійшли як приватні донорські внески з центрального офісу.

Водночас розмір внесків від фізичних осіб на Тернопільщині є найменшим з-поміж партій – лише близько 19 тис. грн. Донорами БПП/ЄС стали 47 людей. З них 39 перерахували партії однакові суми – по 240 грн, ще двоє зробили аналогічні пожертви двічі. Згідно зі звітами, частина внескодавців отримувала заробітну плату від партії. Зазначимо, що раніше керівник секретаріату місцевої організації ЄС/БПП Володимир Дзудзило розповідав, яким чином фінансується партосередок:

“Осередки фінансуються з держбюджету. Також є внески членів партії як членські внески. Фіксована сума внеску – не менш ніж 20 грн на місяць. Є члени партії, які сплачують членські внески наприкінці року за весь період, є ті, які на пів року наперед проплачують, а є ті, хто платить щомісяця”.

Понад 240 грн політсилі переказали тільки 3 людини, які з нею теж пов’язані. Усі вони вже входили до переліку найбільших донорів БПП на Тернопільщині 2017 року. Максимальну пожертву зробив неодноразовий донор партії Петро Богой – 4560 грн. Він є помічником депутата міської ради та голови Тернопільської міської організації ЄС Віктора Шумади. Дві наступні за розміром суми – 2,5 тис. і 1,2 тис. грн – внесли співробітники регіонального партосередку Тетяна Стасюк та Анатолій Гринів відповідно. 2019-го єдиною доноркою була Стасюк, решта коштів надійшла з центрального офісу партії. Фактично осередок отримував лише державні гроші та пожертви від власних працівників.

Читайте також: “Європейська солідарність”: шлях від влади до опозиції

УГП: активна партія без представників у радах
(Тернопільська міськрада – 0 депутатів, Тернопільська облрада – 0 депутатів)

На другому місці за обсягом надходжень була Українська галицька партія. Створена 2014 року, вона не має своїх представників у радах Тернополя. Однак місцевий осередок політсили є активним, у місті неодноразово з’являлася зовнішня політична реклама УГП та її агітаційні намети.

 

Активність сторінки тернопільської парторганізації в соціальній мережі Facebook свідчить про підготовку до участі в прийдешніх місцевих виборах. Зокрема, на рекламу цієї сторінки в соцмережі впродовж червня 2019-го – липня 2020 року було витрачено майже 3 тис. доларів.

Із понад 1,3 млн грн майже 1,2 млн осередок одержав від Української галицької партії. Тобто левова частка коштів на рахунок парторганізації надійшла з приватних внесків від центрального офісу. Як і на Франківщині та Львівщині, чималий внесок зробило ПП “Західний Буг” – для тернопільського осередку він становив 61 тис. грн. 

Решта пожертв на користь політсили є значно меншими. Так, 4600 грн внесла Ірина Яремчук, заступниця голови політради партії. Від 130 до 3000 грн перерахувало керівництво обласної організації УГП, а саме: Анна Войтович, Ігор Велиган, Іван Кізюк, Олег Вітвіцький, Іванна Крупа, Віта Салко та Василь Мороз. Інші партійці також робили невеликі внески в межах 1-2 тис. грн.

Для партії характерними є синхронні надходження дрібних пожертв у розмірі 30, 45, 50, 60 грн тощо.

Раніше Рух ЧЕСНО писав про застосування фандрейзингу українськими партіями. УГП  отримала 3,5 із 6 балів і потрапила до трійки політсил, сайти яких є найбільш пристосованими до фандрейзингу.

“Батьківщина”: незмінне фінансування партійцями та працівниками осередків
(Тернопільська міськрада – 4 депутати, Тернопільська облрада – 10 депутатів)

Хоча місцеві осередки не отримували державних коштів з центрального офісу, на їхні рахунки надійшло понад 900 тис. грн. Це найбільш значна сума, що була внесена фізичними та юридичними особами з-поміж усіх партій. Як і в попередні роки, ключовими донорами “Батьківщини” стали партійці та працівники її парторганізацій, однак їхні внески істотно зросли.

Найбільший внесок у розмірі 120 тис. грн зробив очільник обласного осередку партії, нардеп ВРУ 5-го, 6-го, 7-го скликань та чинний депутат Тернопільської облради Василь Деревляний. Наступну за сумою пожертву (приблизно 90 тис. грн) здійснив Микола Сліпченко, бізнесмен-стоматолог і керівник місцевого осередку політсили. Його дружина Тетяна Сліпченко пожертвувала ще близько 9 тис. грн. До трійки найбільших донорів увійшов і начальник відділу інформаційно-технічного забезпечення Тернопільської облради Андріан Зендран, який переказав на рахунок осередку понад 70 тис. грн. Ще 45 тис. грн перерахувала його дружина Ольга Зендран, котра є працівницею обласної організації партії “Батьківщина” та чия заробітна плата за 2018-2019 роки становила приблизно 80 тис. грн. 

До першої десятки донорів потрапили Василь Облещук, керівник служби безпеки Тернопільського обласного виборчого штабу ВО “Батьківщина”, а в минулому – полковник міліції; Василь Валіон, водій облради й помічник депутата Деревляного; Людмила Кантоніста, засновниця обласного осередку ГО “Жінки Батьківщини”; Михайло Пінь, голова фракції ВО “Батьківщина” в обласній раді; Микола Дурай, засновник ГО “Справедлива Батьківщина” та помічник нардепів Деревляного, Володимира Бойка, Дмитра Шлемка. Вони внесли на рахунки місцевих осередків партії від 52 до 65 тис. грн. 

Серед інших внескодавців знаходимо одну юридичну особу – ТОВ “Терсервіс”, яке переказало партії 25 тис. грн. Ця компанія має чимало видів економічної діяльності та неодноразово вигравала тендери на надання послуг кільком державним установам області.

Крім того, “Батьківщина” на Тернопільщині одержала спонсорські внески від центрального офісу партії (комп’ютерна техніка) та від комунальної установи “Монастириське районне територіальне медичне об’єднання” (користування приміщенням) на суму, еквівалентну 18 тис. грн кожен. 

Читайте також: “Батьківщина”: з яким багажем партія Тимошенко готується до виборів.

Фінансування осередків УКРОПу зросло
(Тернопільська міськрада – 0 депутатів, Тернопільська облрада – 3 депутати)

Протягом 2018-2019 років на рахунки місцевих осередків партії надійшло 445 тис. грн, з яких 443 тис. – від фізичних осіб. Внески надходили рівномірно впродовж цих років. Ключовим донором політсили став голова Тернопільської обласної організації УКРОПу, очільник однойменної фракції в облраді Андрій Цибульський, котрий переказав майже 72 тис. грн. Ще 40 тис. грн вніс укропівець Сергій Шоломейчук, який безуспішно балотувався до міської ради на місцевих виборах 2015 року, а згідно з даними реєстрів, є засновником і бенефіціаром ТОВ “ПІО Глобал”.

 Зображення з офіційної сторінки партії в соцмережі Facebook

До ТОП-10 внескодавців увійшли місцеві підприємці, а саме: Юлія Вербіцька, яка здійснює рекламну та інформаційну діяльність; Андрій Гнатюк, керівник низки організацій; Костянтин Чубатий, котрий теж невдало балотувався від УКРОПу до Тернопільської міськради, а наразі його діяльність пов’язана з харчовою галуззю. Вони перерахували партії від 24 до 28 тис. грн. 

Донорами політсили стали й місцеві обранці від УКРОПу. Так, 20 тис. грн пожертвував депутат Гусятинської райради Володимир Будзінський. Депутати Тернопільської обласної ради Інна Вовчок та Андрій Ратушняк переказали осередку партії 3,9 тис. та 5 тис. грн відповідно.

Близько 12 тис. грн надійшло від ПП “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”, тобто з центрального офісу.

Навесні 2020 року у Верховній Раді утворився новий політичний проєкт “За майбутнє”, до якого увійшли члени УКРОПу. Відповідні зміни розпочались і в регіонах. Так, у Тернополі оголосили про створення осередку партії “За майбутнє”, до якого увійшли представники різних політсил, зокрема УКРОПу, “Народного контролю” та “Самопомочі”. У місті вже з’явилася зовнішня політреклама партії, а на місцевих виборах балотуватимуться висуванці “За майбутнє”.

“Громадянська позиція” та її незмінний донор
(Тернопільська міськрада – 4 депутати, Тернопільська облрада – 4 депутати)

Осередки “Громадянської позиції” чи не єдині з-поміж регіональних партійних організацій мали за ключових донорів юридичних осіб. На Тернопільщині найбільшими внескодавцями стали компанії, пов’язані з Петром Ландяком, очільником однойменної фракції в міській раді. Із загальних 370 тис. грн 275 тис. пожертвували ТОВ “Універсам Текстерно”, ТОВ “Продлюкс плюс”, ТОВ “Торговий дім “Універсальний” та ПП “Гарантія-фарм”. В останньому підприємстві бенефіціарною власницею є дружина Ландяка Любов, у решті фірм кінцевим бенефіціаром є він сам. Від себе політик зробив спонсорський внесок у вигляді надання в оренду приміщення на майже 4 тис. грн. 

Серед інших значних внесків знаходимо пожертви в розмірі 45 тис. грн від ФОПа Івана Чегуса та 30 тис. грн від ексдепутата міськради, бізнесмена-забудовника Василя Лила.

Від депутатів міської ради Любомира Балука, Андрія Газилишина й Андрія Ткаченка надійшли дрібні перекази, які за сумами збігаються з так званими членськими внесками. Водночас лише один із чотирьох представників партії в облраді – Олег Шуляр – зробив пожертву на 600 грн. 

Як і в інших політсил, тут теж спостерігаються щомісячні синхронні пожертви.

ВО “Свобода”: активні осередки й мінімальні внески
(Тернопільська міськрада – 13 депутатів, Тернопільська облрада – 13 депутатів)

ВО “Свобода” є однією з партій, найкраще представлених у місцевих радах Тернополя. Зрештою, це чи не найактивніша політсила в місті, вихідцем з якої є міський очільник Сергій Надал. Однак рахунки її партійних осередків упродовж 2018-2019 років наповнювалися негусто. У звітах обласної організації партії зазначено лише 5 внесків на загальну суму 42 тис. грн, а міський осередок узагалі не мав надходжень. Водночас видатки облосередку у 2018-2019 роках склали 64 тис.

Найбільшу пожертву в розмірі 13 тис. грн зробила Неоніла Вознюк, колишня керівниця Кременецького міського осередку “Самопомочі”, що наразі ліквідований. У коментарі Руху ЧЕСНО донорка підтвердила факт здійснення внеску. Практично таку саму суму переказала Оксана Мормуль, котра балотувалася від ВО “Свобода” до Тернопільської міськради та була помічницею депутата-свободівця міської ради Ігоря Костіва. Ще 5 тис. грн вніс Роман Кучевер, помічник депутата міськради Івана Зіня. Раніше ця особа вже фінансувала політичну силу, а точніше, кандидата в президенти від неї Руслана Кошулинського. Найдрібніша сума надійшла від відданого донора осередку та працівника його прес-служби Андрія Грицая

Депутати Тернопільської міської та обласної рад від ВО “Свобода” грошей партійним організаціям не давали. Також жодних коштів не надійшло від центрального офісу партії. 

Згідно з інформацією на офіційному сайті партії, її осередок у Тернополі є активним. Зауважимо, що зараз на вулицях міста багато зовнішньої реклами “Свободи”, а сама політсила готується до місцевих виборів. Видатки на розміщену рекламу мають бути відображені вже у звітах за ІІ - ІІІ квартали 2020 року.

Читайте також: Хроніки “Свободи”

“Самопоміч”
(Тернопільська міськрада – 7 депутатів, Тернопільська облрада – 5 депутатів)

Попри присутність представників “Самопомочі” в радах міста й області та наявність мережі осередків на Тернопільщині, активність партії в місті знизилася. Її місцева офіційна сторінка в соцмережі Facebook не оновлюється від лютого 2020 року, також припинив роботу регіональний сайт. У фінансових звітах не краща ситуація: єдиний внесок, який знаходимо у звіті обласного осередку, є спонсорським. Його зробив голова Тернопільської обласної організації партії “Об’єднання “Самопоміч”, екснардеп Тарас Пастух у вигляді користування приміщенням на 1642 грн.

2018 року Пастух пояснював цю ситуацію тим, що працівники регіональних осередків оформлені на роботу в центральному офісі й усі внески також здійснюються на його рахунок. Рух ЧЕСНО проаналізував звіти центрального офісу “Самопомочі” за 2018-2019 роки та з’ясував, що з Тернопільщини було перераховано близько 260 тис. грн. Найбільші платежі в розмірі від 44 до 60 тис. грн надійшли від партійця Тараса Навольського, уже згаданого Тараса Пастуха та його помічниці Ірини Коваль

Читайте також: “Самопоміч” і вибори: чи вдасться партії повернутися на політичну орбіту?

“Народний контроль”
(Тернопільська міськрада – 4 депутати, Тернопільська облрада – 5 депутатів)

На відміну від попередніх років, усі звіти партосередку “Народного контролю” в Тернополі є порожніми. Регіональний розділ партійного сайту не оновлюється вже понад рік, від грудня 2018-го, а місцеві обранці від партії переходять до нових політичних проєктів. Зокрема, голова фракції “Народний контроль” в облраді Володимир Болєщук очолив Тернопільську організацію партії “За майбутнє”.

Радикальна партія Олега Ляшка
(Тернопільська міськрада – 3 депутати, Тернопільська облрада – 5 депутатів)

РПЛ не має регіональних осередків, тож їхня фінансова звітність відсутня, а всі кошти надходять на рахунок центрального офісу партії. З Тернополя та області на центральний рахунок надійшло майже 800 тис. грн. Найбільші внески (по 100 тис. грн) зробили колишній член Соціалістичної партії України Ярослав Кирик і член РПЛ Андрій Махніцький. Фактично всі гроші витрачали на заробітну плату та різні інформаційні послуги (виготовлення й розміщення статей та відеоматеріалів).

Читайте також: Радикальний злет і радикальне падіння партії Ляшка

“Сила людей”
(Тернопільська міськрада – 0 депутатів, Тернопільська облрада – 0 депутатів)

Сила людей” є однією з партій, котрі не представлені у виборних органах міста. Однак перед місцевими виборами 2020 року її діяльність у місті активізувалася, на вулицях Тернополя з’явилася реклама політсили.

На Тернопільщині є лише 3 осередки партії “Сила людей”, серед яких – тернопільський міський. Звіти міської парторганізації за 2018, 2019 та І квартал 2020 року є порожніми. Імовірно, партійні внески та витрати на зовнішню рекламу ми побачимо вже у звіті за ІІ - ІІІ квартал поточного року.

Нові та ще не представлені в місцевих радах “Голос” і “Слуга народу”

Парламентські вибори 2019 року привели до влади в Україні кілька нових політичних партій, серед яких – “Голос” і “Слуга народу”. Вони обидві були досить активними в регіоні під час виборчої кампанії. Станом на кінець 2019-го провладна партія так і не зареєструвала жодної партійної організації на Тернопільщині. Вона також не мала внесків чи витрат, пов’язаних з регіоном.

А от у “Голосу” з’явився осередок у IV кварталі 2019 року, проте його фінансовий звіт є порожнім. Натомість знаходимо декілька платежів з області у звіті центрального офісу: 25 тис. грн переказала Наталія Куземко, а ще 15 тис. грн вніс Андрій Лучка, котрий згодом отримував від партії кошти за оренду приміщення.

Читайте також: “Слуга народу”: від 4 квадратних метрів до 44% підтримки та Левел-ап “Голосу”: як партія розбудовується та готується до місцевих виборів

Нагадаємо, раніше Рух ЧЕСНО вже писав про локальну партію Тернопільщини “Добрий самарянин” та її фінансування.

Рух ЧЕСНО вже проаналізував фінансування партій на Франківщині, Полтавщині, Харківщині та Дніпропетровщині.

Цей матеріал підготовано за підтримки Фонду з прав людини Посольства Королівства Нідерландів в Україні.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]