Кандидати та партії у Львові готуються до агітації у день тиші

Фото: Кандидати та партії у Львові готуються до агітації у день тиші

У ніч на 24 жовтня в Україні настане день тиші перед місцевими виборами 25 жовтня. У цей день заборонена будь-яка агітація, а це, зокрема, означає, що вся зовнішня політична реклама має бути прибрана з вулиць.

Проте Рух ЧЕСНО вже виявив у Львові та регіонах нові білборди з рекламою без вихідних даних, яка не містить ні імен чи прізвищ кандидатів, ні назв партій, але натякає на них гаслами (чи їх фрагментами) та стилем виконання і, швидше за все, буде використовуватись у день тиші та в день голосування. Така прихована агітація теж є порушенням виборчого законодавства, але довести причетність певної політсили до її розміщення може бути нелегко. Порушення ж полягає не лише в тому, що подібна реклама має ознаки агітації в день тиші, а й у тому, що вона, найімовірніше, оплачується поза виборчими фондами.

Нові зразки реклами, розміщені у Львові, за гаслами та стилем нагадують попередні — рекламу кандидата на посаду мера Львова від “Європейської солідарності” Олега Синютки, а також партій “Варта”, “Свобода”, “Громадянська позиція” та Українська галицька партія, які висувають кандидатів до Львівської міської ради. Також у місті є соціальна реклама від Львівської міської ради, що інформує про різні досягнення міської влади.

Львів, 23 жовтня 2020 року

Як ми бачимо, цього ж місяця у Львові розміщувалась офіційна реклама від кандидата та партії з ідентичними символами, кольорами та шрифтами, часто і на тих самих інформаційних площинах. 

Львів, жовтень 2020 року

У “Європейській солідарності” нам повідомили, що, можливо, дадуть контакти особи, відповідальної за розміщення реклами у Львові, але через особисту трагедію у родині не гарантують можливості отримання коментаря. На момент виходу матеріалу ці контакти Руху ЧЕСНО надані не були. 

Також напередодні дня тиші у місті було розміщено рекламу без вихідних даних, яка за стилем та гаслом схожа на рекламу партії “Варта”. 

Львів, 23 жовтня 2020 року

Те, що цей борд є рекламою саме цієї політичної сили, підтверджує сторінка партії у соціальній мережі, де розміщений піар-ролик з аналогічною картинкою. Також вона часто розміщена на тих самих інформаційних площинах.

Голова партії та кандидат від “Варти” на посаду мера Львова Ігор Зінкевич у коментарі Руху ЧЕСНО повідомив: 

“Не знаю, чиє це. Мої клянуться, що це не вони. Політтехнологіями, і в тому числі рекламою, я не займався. Діяти — це наш слоган. Ми з-за того ще реально сварились з однією громадською організацією, бо вона каже, що ми в неї вкрали слово “діяти”. Це брєд. Я просто сиджу вдома, мені заборонили кудись виходити, поки я аналізи усі не здам. Чекаю. Я в офісі не буваю”. 

№ 7 у списку партії “Варта” до Львівської міськради Артем Хмиз у коментарі Руху ЧЕСНО уточнив: 

“У нас в ролику використовувався не зовсім такий слоган. Це перше. Друге — в нас є договір з нашими підрядниками усіма, і з візуальною рекламою, там, де ми розміщаєм рекламу, до 23 числа. В нас після того, відповідно, вони мають його переклеїти, чи забрати зображення, чи заклеїти. Це питання до наших партнерів, підрядників. Це наші борди, в нас була зміна сюжетів”. 

Також у місті можна помітити борди, схожі на рекламу інших партій.

У “Громадянської позиції” були схожі борди — в тій самій кольоровій гамі, частково з тим самим гаслом. Також нова реклама часто розміщена на тих самих інформаційних площинах.

Львів, 23 жовтня 2020 року

Львів, вересень 2020 року

Рух ЧЕСНО звертався по коментар до партії та голови координаційної ради партії Володимира Гірняка, але на час виходу публікації відповіді не отримав.

У “Свободи” та партійного кандидата у мери Львова Руслана Кошулинського були схожі борди — за кольоровою гамою та символами.

Львів, 23 жовтня 2020 року

Львів, жовтень 2020 року

Рух ЧЕСНО звертався по коментар до партії та голови Львівської міської організації Любомира Мельничука, але на час виходу публікації відповіді не отримав.

В Української галицької партії були схожі борди — та сама кольорова гама, повторюється частина гасел. Також вона часто розміщена на тих самих інформаційних площинах.

Львів, 23 жовтня 2020 року

Львів, жовтень 2020 року

Голова політради партії Ірина Моряк у коментарі Руху ЧЕСНО лаконічно відзначила: 

“Ми працюємо тільки в межах чинного законодавства”

На додаткові запитання Рух ЧЕСНО відповідь не отримав. 

Рух ЧЕСНО також звертався по коментар до партії та голови Львівської міської організації партії Ірини Бек, але на час виходу публікації відповіді не отримав.

Також у Львові розміщена соціальна реклама під брендом Львівської міської ради, яка за гаслами чи кольоровою гамою не має спільного з попередньою політичною рекламою чинного міського голови Андрія Садового та партії “Самопоміч”. Разом з тим, ці борди інформують про здобутки міста, які можуть бути сприйняті виборцями як здобутки мера та його команди. Крім того, нова соціальна реклама часто розміщена на інформаційних площинах, де раніше були борди Андрія Садового та партії “Самопоміч”. 

Львів, 23 жовтня 2020 року

Нагадаємо, 25 жовтня 2020 року відбудуться місцеві вибори в Україні. ГО “Рух ЧЕСНО” збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата чи кандидатки, а й перевірити його/її на доброчесність. Детальнішу інформацію про кандидатів в мери Львова та депутати Львівської міської ради можна знайти у бюлетені ЧЕСНО. Також Рух ЧЕСНО аналізував передвиборчі активності кандидатів у Львові

Цей матеріал підготовано за підтримки Фонду з прав людини Посольства Королівства Нідерландів в Україні.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]