Кияни викликають поліцію, коли бачать "опитування" Зеленського

Фото: Кияни викликають поліцію, коли бачать "опитування" Зеленського

Станом на 9:00 Подільське управління поліції в Києві отримало більше 10 повідомлень про порушення виборчого процесу представниками "опитування", яке ініціював президент Володимир Зеленський. Про це сказав один із патрульних, який приїхав на аналогічний виклик журналіста Руху ЧЕСНО Сергія Огородника на Виноградар на виборчу дільницю №800680 у школі №93.

У дворі школи на території дільниці чоловік без жодного бейджика в білій накидці з написом "5 питань від президента" роздавав анкети для так званого опитування від Володимира Зеленського.

Опитувач не може пояснити, на підставі чого проводить свою акцію під час виборчого процесу на території дільниці. Також він не має ніяких документів, які б посвідчували його особу як представника соціологічної служби.

До прикладу, поряд працюють працівники соціологічної служби "Рейтинг" із бейджиками й мокрими печатками організації на них.

Оскільки поліціянти, які забезпечують порядок на дільницях, відмовилися реагувати на порушення, його зафіксував екіпаж патрульної поліції.

Патрульні встановили особу й попросили опитувальника покинути територію школи, де проводиться голосування, й прийняли заяву про порушення. 

Зауважимо, що відповідно до додатку 26 постанови ЦВК №117 від 25 червня 2020 року, дільницею є не лише приміщення для голосування, але й вулиці, на яких проживають виборці.

Проведення за партійний кошт "опитування", гаслом якого є однойменне партійне гасло "Слуги народу" "Буде так, як вирішиш ти", може розцінюватися як агітація і втручання у виборчий процес. 

Зауважимо, що на аналогічний виклик об 11:00 у Солом’янському районі на дільницю №800943 поліція не приїхала. 

Журналіст Дмитро Хилюк на дільниці №320371 в с. Козаровичі зафіксував опитувальника в приміщенні школи, де розташована дыльниця.

Зі слів журналіста виходить, що поліція не знає про те, що виборча дільниця - це не лише приміщення для голосування. 

Дехто з виборців забирає собі анкети "опитування". 

Дехто відповідає на питання і вкидає анкету в урну. 

Зауважимо, що на анкеті немає ніяких вихідних даних, серійного чи порядкового номера. 

Аналогічно в Херсоні виборці викликають поліцію, коли бачать опитування, про що повідомляє Рух ЧЕСНО в онлайн марафоні.

 

Громадський Рух ЧЕСНО детально моніторить, як подібне “опитування” відбувається в низці міст. Ті, хто його проводять зізнаються, що їм платять 1 000 гри. А у Хмельницькому чоловік, який проводив опитування на камеру дозволив покидати по кілька опитувальників одній людині. Мовляв, це збільшить його покзаники, бо платять не так багато і напружуватися він не хоче. 

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО веде онлайн марафон у день виборів. За посиланням виборці та ЗМІ можуть ознайомитися з перебігом виборчого процесу та порушеннями, які виявляють наші спостерігачі.

З тим, хто балотується на посаду мера в містах обласного значення, можна ознайомитися за посиланням у ЧЕСНОбюлетені. Також про те, які партії беруть участь у виборах та як вони займаються партбудівництвом можна прочитати на сайті Руху ЧЕСНО.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]