70% столичних кандидатів у Київраду не повідомили ТВК про невідкриття рахунків (Оновлено)

Фото: 70% столичних кандидатів у Київраду не повідомили ТВК про невідкриття рахунків (Оновлено)

До Київської міськради балотувалося майже 2200 кандидатів у депутати від 24 політичних партій та 20 кандидатів на посаду київського міського голови. Кандидати від партій за бажанням могли відкривати власні передвиборчі фонди. Але кожен кандидат так чи інакше мав би подати до ТВК або фінзвіт, що передбачає Виборчий кодекс, або інформацію про те, що він не відкривав рахунок, що вимагає постанова ЦВК. (Додано)

Наразі про відкриття рахунків виборчих фондів Київську ТВК повідомили 128 кандидатів. На сайті Київради у розділі ТВК опубліковано проміжні звіти лише 107 кандидатів, які заявили про фонди. Кількість тих, хто не створював виборчий фонд і поінформував про це ТВК, наразі невідома. Останній день оприлюднення остаточних звітів — 3 листопада.

Понад 1400 кандидатів не подали жодної інформації.

Голова Київської територіальної виборчої комісії Валентина Королькова під час брифінгу 2 листопада звернула увагу на неподання партіями та кандидатами проміжних та остаточних фінансових звітів. Кінцевий термін подання — не пізніше шостого дня після виборів — збіг ще 1 листопада 2020 року.

За інформацією ТВК станом на 2 листопада з 24 партій вчасно не подали остаточні звіти партія “Команда Левченка “Народовладдя” та “Разом сила”, Радикальна партія Олега Ляшка не відкривала окремий рахунок. Разом з тим на сайті не опубліковано ні проміжного, ні остаточного звіту партії “Національного егоїзму”. 

З 20 кандидатів у мери подали фінансові звіти 9. Не відкривали рахунки 5 кандидатів, про що вони повідомили ТВК у встановленому порядку, а 6 кандидатів на посаду київського міського голови взагалі не подали ні остаточних звітів,ні повідомлення про невіддкриття рахунків

Як повідомила Рух ЧЕСНО Київська міська ТВК, серед тих, хто проігнорував вимоги статті 214 Виборчого кодексу, Борислав Береза, Юрій Левченко, Олена Філонова, Діана Гранцева, Віктор Петрук, Сергій Шахов

Додано: У свою чергу Левченко надав Руху ЧЕСНО фотокопію листа до ТВК, де він повідомив про невідкриття рахунку.

Примітно, що цей документ поданий 19 жовтня, коли кампанія ще тривала. Це дата, до якої треба було подати проміжні фінансові звіти. Остаточні звіти, як і повідомлення про те, що рахунки не відркивалися, подаються до 1 листопада.  Якщо повідомлення не було подане на момент заврешення кампанії, то ТВК могло протрактувати це як неподання повідомлення. Що стосується інших кандидатів - ситуація могла бути аналогічною. Вони могли не відкривати рахунківи та проінформувати ТВК про це на стадії інфомрування про проміжні звіти (Оновлено).

Голова ТВК Валентина Королькова наголосила, що варто звернути увагу на порушення строків подання фінзвітності.

“Також ми будемо ще вивчати, а які ж вимоги до тих, хто не здав, які до них санкції. Ми будемо відповідно аналізувати і направляти у відповідні органи запити, але на це піде певний час. Тому в мене прохання привернути увагу в суспільстві до цієї проблеми. Через те, що кандидати в депутати не виконують такі вимоги про подачу документів або ігнорують, то яким чином вони будуть виконувати усі інші свої повноваження”, — говорить пані Королькова.

Відповідно до Виборчого кодексу аналіз фінансових звітів здійснює територіальна виборча комісія. У разі виявлення в ході аналізу фінансових звітів ознак порушення вимог законодавства ТВК зобов’язана у п’ятиденний строк із дня виявлення письмово повідомити про це відповідні органи.

Відповідальними за неподання фінансових звітів є розпорядники виборчих фондів, а санкції за таке порушення передбачають накладення штрафу в розмірі від 5100 до 6800 гривень (212-21 КУпАП). Щоправда притягненню порушників перешкоджає рішення Конституційного суду яке позбавило НАЗК права складати адміністративні протоколи. Що стосується неподання повідомлень про невідкриття виборчого фонду то Виборочий кодекс не передбачає цієї процедури. Така вимога є лише в постанові ЦВК. Проте відповідальність за неподання таких повідомлень не передбачена. (Додано)

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО проаналізував проміжні звіти партій та кандидатів до Київради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]