Кандидати на пост мера Києва витратили на рекламу у Facebook понад 126 тисяч доларів

Фото: Кандидати на пост мера Києва витратили на рекламу у Facebook понад 126 тисяч доларів

Кандидати на посаду міського голови столиці під час кампанії витратили на рекламу у Facebook понад 126 тис. доларів (понад 3,5 млн гривень). Йдеться про витрати із персональних сторінок політиків у період від січня до 25 жовтня.

Найбільше з персональної сторінки витратила Ірина Верещук (“Слуга народу”) — майже 69 тис. доларів. Це фактично половина всіх витрат столичних кандидатів.

Віталій Кличко, який переміг у першому турі київських виборів, витратив трохи більше 26 тис. доларів — майже втричі менше, ніж Верещук.

Кандидат від ВО “Батьківщина” Олексій Кучеренко витратив на рекламу у Facebook 7,3 тис. доларів.

Деякі кандидати на пост мера не витрачали гроші на рекламу із персональних сторінок, натомість їх активно рекламували сторінки їхньої партії чи інші.

Сторінки, які просували кандидата у мери Києва Сергія Притулу, “Команда Притули” та “Притула UA”, витратили на дописи понад 40 тис. доларів. Усі ці гроші — протягом вересня — жовтня.

Кандидат Андрій Пальчевський не витрачав грошей із персональної сторінки. Натомість усі сторінки, які агітували за нього та партію “Перемога Пальчевського”, витратили на Facebook понад 143 тис. доларів. Серед них сторінки із назвами: “Перемога Пальчевського”, “Асоціація платників податків. Київ”, “Свободная Украина”, “Украина Онлайн”, “Полит Пост”, “Полит Пресс” тощо.

“Улюблена” тема сторінок, які піарили Пальчевського, — результати опитувань, де кандидат та його партія мало не перемагають лідера перегонів Кличка

До прикладу, один із постів просував інформацію, що “Перемога Пальчевського” набирає 14% на виборах до Київради. Натомість партія не набрала і 5%.

Кандидат Борислав Береза також не витрачав гроші на рекламу із персональної сторінки. Водночас сторінка “ЕкоПартія Берези”, яка активно просувала кандидата, вклала у Facebook понад 13 тис. доларів. 

Сергій Попов, кандидат від ОПЗЖ, витратив із персональної сторінки 5,5 тис. доларів. Ще 8,9 тис. вклали у рекламу зі сторінки “Кияни за Олександра Попова”. 

Нагадаємо, місцеві вибори в Україні відбулися 25 жовтня 2020 року. 15 листопада відбувся другий тур виборів у низці міст, і вже відомі переможці. Цими вихідними, 22 листопада, також відбудеться другий тур виборів мера у низці населених пунктів, за перебігом якого Рух ЧЕСНО слідкуватиме під час онлайн-марафону.

Чи задекларували політики витрати на соцмережі у своїх виборчих звітах, поки що з’ясувати неможливо. Попри те, що звіти були подані ще позаминулого тижня, а ТВК мали оприлюднити їх ще 3 листопада, більшість звітів досі не оприлюднені. А отже, співставити задекларовані та реальні витрати на соцмережі наразі не можемо. Навіть якщо котрась із ТВК і оприлюднила звіти, провести повноцінний аналіз неможливо, аж поки не будуть оприлюднені всі звіти, адже партії часто вели свої кампанії в регіоні та навіть у національному масштабі через один із центральних чи регіональних рахунків.

Рух ЧЕСНО опублікував матеріал про зафіксовані порушення на виборах — скільки платили за голос та як рахували.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]