Голова ВРУ депутатам: роботи на “удальонці” не буде

Фото: Голова ВРУ депутатам: роботи на “удальонці” не буде

Онлайн-голосування у вигляді мобільного додатку чи будь-якої іншої системи для народних депутатів України поки не буде. Віддалену роботу нардепів із дому чи будь-якого іншого місця громадяни не зрозуміють. Про це заявив на брифінгу у понеділок, 12 квітня, голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Так спікер парламенту прокоментував інформацію у ЗМІ про нібито плани Міністерства цифрової трансформації розробити додаток, який би дозволив забезпечити онлайн-голосування у стінах Верховної Ради.

“Онлайн-голосування у Верховній Раді зараз ні на якому етапі. Адже, згідно з Регламентом ВРУ, чітко прописано, де і як повинно відбуватись голосування народними депутатами. Я сьогодні говорив про додаток — це ініціатива Міністерства цифрової трансформації, ну, ви розумієте... Міністерству краще сконцентрувати увагу на додатку “Дія”, який записує на вакцинацію, а для народних депутатів — якось ми попрацюємо. Як тільки змінимо законодавство, обов’язково звернемось або до профільного міністерства, або в якісь інші установи, які зможуть це зробити”, — зазначив Разумков. 

Спікер заявив, що не є прихильником онлайн-режиму роботи парламенту, адже закони повинні прийматися в сесійній залі, щоб згодом ні в кого не виникало зауважень та запитань.

“Я проголосував”, “я не проголосував”, “а в мене не було інтернету” або “хтось мене примусив натиснути ту чи іншу кнопку” — я впевнений, що саме так буде. Коли вся держава працює, сьогодні люди не знають, як доїхати до роботи, в тому ж Києві, і коли народні депутати будуть сидіти у себе вдома і працювати “на удальонці”, то я думаю, що нас люди не зрозуміють. Краще розробляти додаток, який допоможе людям заробляти більше, жити краще. І ми до цього також долучимося”, — сказав Разумков.

Крім того, за словами Разумкова, якщо найближчим часом Україна буде повністю забезпечена вакцинами, за інформацією з уряду, то питання онлайн-голосування відійде на другий план.

“Якщо всі вакциновані, то які питання до роботи у стінах ВРУ. Народні депутати мають демонструвати приклад — це традиції, історія, повага до інституцій і повага до людей, які тебе відправили працювати. Якщо би хтось із депутатів розповідав, що ви мене оберіть, а я буду сидіти вдома — добре, якщо в цій державі і голосувати через телефон, то шансів обратися в нього було б менше”, — додав Разумков.

Читайте також: Голосування через “скайп”: як парламенту пропонують працювати на карантині

Нагадаємо, в листопаді минулого року замість народного депутата від “Слуги народу”, мажоритарника з Херсонщини Володимира Іванова, шість разів проголосувала інша людина — невідома жінка. Це сталося на засіданні Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування 18 листопада, котре відбувалося в режимі відеоконференції.

Два із цих шести голосувань стосувалися президентського законопроєкту про всеукраїнський референдум. Голова комітету Андрій Клочко підміни нібито не помітив. Голосування сторонньої особи замість народного депутата на засіданні комітету є прямим порушенням закону “Про комітети Верховної Ради України”, а ідентичне цьому кнопкодавство у сесійній залі парламенту — порушенням Конституції України, яке віднедавна ще й підпадає під дію Кримінального кодексу.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]