Мерзенна десятка. Кого найбільше шукали в Реєстрі держZрадників?

Фото: Мерзенна десятка. Кого найбільше шукали в Реєстрі держZрадників?

За липень Рух ЧЕСНО зібрав інформацію про 78 нових фігурантів підозр чи вже визнаних зрадників у Реєстрі.

З-поміж понад 650 осіб, які потрапили в Реєстр Zрадників Руху ЧЕСНО, у липні найбільше шукали інформацію про трьох чинних і двох колишніх нардепів, ексдепутата місцевої ради, президента-втікача, ексзаступника секретаря РНБО, проросійського коментатора та гауляйтера з Херсонщини.

Дмитро Співак у липні вже на першому місці антрейтингу, хоча минулого місяця посідав четверту сходинку. Це ексдепутат Одеської міської ради, відомий поширенням проросійської пропаганди та фейків про “американські біолабораторії” та навмисне втягнення росії у війну. За свою політичну кар’єру встиг побути в кількох партіях: від “Україна — Вперед!” Наталії Королевської та БПП до Батьківщини та Слуги народу. Співак фігурант проекту “Дошка ганьби” про медійних пропагандистів від партнера Реєстру “Детектор Медіа” та “Бази псевдосоціологів та продавців рейтингів” від Texty.org

На друге місце по переглядам потрапив Михайло Чаплига. У кінці червня у ефірі ток-шоу Наталії Мосейчук він звинуватив українських військових у економічній кризі, і зазначив, що треба повторювати механізми російської пропаганди, яка на його думку працює, у таких пропорціях: "80% вільної, демократичної площадки, а 20% потрібного наративу". Раніше він виправдовував анексію Криму, поширював тези російської пропаганди про "військові лабораторії" та “зовнішнє управління” в Україні.

З другого місця на третє, у порівнянні з минулим місяцем, змістився нардеп Олексій Ковальов. Він після окупації Херсонщини залишився в місті, згодом визнав, що співпрацює з окупантами. 6 липня ДБР повідомило Ковальову про підозру у державній зраді. У ході розслідування встановлено, що на початку липня Ковальов обійняв посаду заступника голови у незаконно створеному окупаційною адміністрацією держави-агресора - "уряді Херсонської області". Крім цього ДБР обрали йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави та оголосили його в розшук. Крім цього для приводом згадати про  “держZрадника” стала новина про придбання українським бізнесменом Віталієм Кропачовим компанії "Корона санрайс", яка має цифрову ліцензію для трансляції 4 каналу, що досі належить нардепу-колаборанту Ковальову.

Четверте та п’яте місце поділили між собою нардеп Андрій Деркач та медійний колаборант з Херсонщини Кирило Стремоусов. Про Деркача згадали після викриття СБУ в кінці червня 2022 року агентурної мережі ГРУ рф, до якої входив нардеп. За даними слідства, він курував створення низки приватних охоронних підприємств у різних областях, щоб використати ці структури для швидкого захоплення України. 

Стремоусов весь липень займався поширенням пропаганди про “провал контрнаступу” та “цілісність Антонівського мосту”, та в кінці все ж був змушений визнати закриття транспортної артерії Херсону,  звинувативши у всьому “американських профі, а не українських нацистів”.

Шосте та сьоме місце липневого дайджесту посіли Євгеній Шевченко та Євгеній Мураєв відповідно. І якщо, Мураєв з початку повномасштабного наступу рф, випав з публічної площини, то Шевченко у липні вперше з’явився у ВРУ, ще й у несанкціонованому однострої ЗСУ. Нардепи від Європейської солідарності та ексколеги депутата зі Слуги народу змусили  Євгенія Шевченка залишити сесійну залу.

Восьме місце у антирейтингу зайняв, екснардеп ВРУ Володимир СівковичДержбюро розслідувань наприкінці липня повідомило йому про підозру у вчиненні злочинів, зокрема державної зради. За даними слідства, керівник 9-го ("українського") управління 5-ої служби ФСБ РФ Ігор Чумаков створив злочинну організацію, до складу якої ввійшов колишній заступник секретаря РНБО України Володимир Сівкович, співробітник СБУ Олег Кулініч (теж фігурант Реєстру) та інші поки невстановлені громадяни України і РФ. Ця банда повинна була збирати і передавати в Росію інформацію, що становить держтаємницю, а також підбурювати громадян України до держзради. 

“Zрадник”, що посів дев’яте місце, Євген Червоненко свого часу називав війну на Донбасі громадянською, а також стверджував, що не можуть бути мільйони людей терористами, заперечуючи окупацію Донбасу. В ефірах каналу “Наш” неодноразово перекидав відповідальність за розв'язання війни  на українську владу. Систематично пропагував відновлення співпраці з Росією. Російські ЗМІ регулярно цитували ефіри Червоненко, де він заявляв про “переворот” 2014 року, визнавав т.зв. “днр/лнр”.

Закриває список топ-10 антирейтингу зрадник Віктор Янукович.  За інформацією ГУР, росія планувала використати його для легітимізації процесів як члена тимчасового уряду. Янукович привертає увагу тим, що періодично звертається до Зеленського або українців з порадами капітулювати. Він посів восьме місце у пошукових запитах. 

За липень Рух ЧЕСНО зібрав інформацію про 78 нових фігурантів підозр чи вже визнаних зрадників у Реєстрі. 

Рух ЧЕСНО продовжує шукати колаборантів і закликає всіх долучатися до наповнення Реєстру. 

Надсилайте інформацію про тих, хто допомагає окупантам або підтримує ідеї рашизму, на пошту [email protected] або заповніть форму за посиланням https://bit.ly/Zradnyky. 

Відомості про особу, яка надсилає інформацію про потенційного зрадника, конфіденційні та ніде не будуть оприлюднені.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]