Верховний суд остаточно заборонив партію Наталії Вітренко

Фото: Верховний суд остаточно заборонив партію Наталії Вітренко

27 вересня Верховний суд задовольнив частково апеляційну скаргу Прогресивної соціалістичної партії України та вніс зміни в рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду про заборону цієї політичної сили.

Таким чином, ПСПУ вже четверта партія, заборонена Верховним судом.

Згідно з рішенням Верховного суду, рішення Восьмого апеляційного суду Львова має бути змінене в частині про невідповідність програми партії та її статутних цілей Конституції України та розпалюванні цією політсилою міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. В усьому іншому рішення першої інстанції залишається без змін.

Проросійський політичний проєкт “прогресивних соціалістів” незмінно очолює Наталія Вітренко, яка внесена Рухом ЧЕСНО в Реєстр держZрадників

Саме ж засідання 27 вересня було одним із найдовших у відповідних справах і тривало понад сім годин. 

Доказова база з боку СБУ складалася із трьох томів матеріалів. Серед них, зокрема, були відео з висловлюваннями лідерки ПСПУ Наталії Вітренко та членкині центрального комітету ПСПУ, ексдепутатки Миколаївської облради Лариси Шеслер. Як повідомляли місцеві ЗМІ, Шеслер СБУ звинувачувала у сепаратизмі.

У цих відео, поміж іншим, Вітренко та Шеслер називали Романа Шухевича та Степана Бандеру нацистами, ОУН-УПА — нацистськими утвореннями, а також вказували на проблему офіційного спілкування в Києві російською мовою, і навіть висловлюватися цією мовою.

Читати  також: Син за батька не відповідає. Катувати за батька можна — історія Юрія Шухевича

Партію Наталії Вітренко на засіданні представляв її соратник Володимир Марченко. Він заявляв, що наведені Службою безпеки твердження — це особисті думки лідерки Наталії Вітренко, які не є позицією партії. Проте надав “довідки”, за якими Шухевич, Бандера і ОУН-УПА, членами якої вони були, займалися “німецькою імперською діяльністю”. А СБУ, на переконання Марченка, рейдерським шляхом захопила центральний офіс ПСПУ у Києві й незаконно вилучила всю документацію політсили.

Це не перший раз, коли партія намагається боротися у судовому порядку. Партія держZрадниці Наталії Вітренко “Прогресивні соціалістична партія України” у 2019 році висувала її у президенти. Але виборці про це так і не дізналися. Кандидатки Вітренко не було в бюлетені.

Елементи доказової бази з боку Володимира Марченка з ПСПУ

Виявляється, тоді Мін’юст не вносив до реєстру необхідні зміни до статутних документів, хоча партія подавала їх починаючи з 2015 року. Апеляційний суд зазначив, що Мін’юст мав можливість внести зміни і партія могла б висувати свого кандидата у президенти.

Нагадаємо, що, крім ПСПУ, Верховний Суд уже заборонив ОПЗЖ, Партію Шарія та партію “Соціалісти”.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]