Як виявляти і куди здавати колаборантів?

Фото: Як виявляти і куди здавати колаборантів?

Боротися за Україну почесно, а боротися за державність можна по-різному.

Сьогодні 14 жовтня. День захисників і захисниць. Хтось боронить країну в окопах, а хтось може працювати у підпіллі й нищити колаборантів та зрадників. І це теж особлива форма захисту нашої країни.

І, звісно, є ті, хто має інформацію про зрадників і може нею поділитися. Особливо ця інформація актуальна для прифронтових територій.

Після блискавичних успіхів ЗСУ на Харківщині Рух ЧЕСНО розпочав в цій області  інформаційну кампанію “Зрадників здавати сюди”. Це друга область після Чернігівщини, де наша організація закликає громадян ділитися інформацією про колаборантів. 

Що мають зробити ті, хто знає про факти такої ницої колаборації? Просто заповнити онлайн форму, за лінком на білборді або в цьому тексті. Це цілком анонімно і безпечно.

Щоб перевірити інформацію, ми співпрацюємо зокрема із спецслужбами. Зараз у нашому “Реєстрі дерзрадників” уже майже 900 осіб — це політики, медійники, “правоохоронці”, судді, так звані правники. Кожен з них свого часу зрадив присязі чи своєму громадянському обов’язку і перейшов на бік ворога у найскладніший для нашої країни час.

Чому таку інформацію важливо збирати? Описи зрадників — це не лише дані для нашого підпілля, ЗСУ і правоохоронної системи. У майбутньому це інформація буде важливим маркером для виборців. Ми розуміємо, що судова система разом із правоохоронною можуть діяти недостатньо ефективно, щось може забутися, загубитися. А значить, колаборанти і зрадники можуть уникнути справедливого покарання і надалі навіть балотуватися. Отже, Реєстр зрадників потрібен і для того, щоб зберегти політичну пам’ять. 

Вибори відбудуться після перемоги України над рашизмом. Тож громадяни мають бути проінформовані про те, хто з кандидатів є колаборантом або зрадником.

При цьому не просто так окремо в реєстрі вже виведена категорія “Мертві”. Наше підпілля і ЗСУ активно працюють над тим, щоб на тимчасово окупованих територіях, де недоступних для правоохоронної і судової систем, ці зрадники відповіли перед народом України і більше не шкодили нашому суверенітету. І це ще одна причина, чому українці мають знати імена тих, хто співпрацює чи співпрацював з ворогом.

Ми вдячні “Харкову на долонях” і “Мегаполісу” — двом організаціям, які попри бомбардування міста, перебої зі світлом, змогли відповідно надрукувати і розмістити ці борди. Пишаємося, що є такі свідомі і віддані своїй справі люди.

Але той, хто не має інформації про колаборантів, теж може суттєво допомогти. Долучайтеся до інформаційного спротиву. Поширюйте зразки “Інфоспротиву” на українську і іноземну аудиторію з відповідними посилами. Такі зразки ми зібрали в однойменній онлайн-виставці у Музеї агітації Руху ЧЕСНО. 

До речі, ці дії вже дають свій ефект! Один із таких зразків інфоспротиву — наша марка з підривом кримського мосту. Саме вона не давала спокою російським пропагандистам після епічних подій 8 жовтня. Також ця фотозона від Руху ЧЕСНО потрапила у провідні західні ЗМІ.

 

Марка-фотозона досі стоїть у столиці під КМДА, і всі охочі можуть собі зробити селфі та поширювати ці світлини, як і інші зразки інформаційного спротиву. 

Віримо у перемогу! Віримо у наших захисників і те, що зло, — і зовнішнє, як російська армія, і внутрішнє, як зрадники — обов’язково буде покаране. І ми теж зі свого боку зробимо для цього все можливе.

Віта Думанська
для "Главкома"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]