Суд заборонив діяльність Партії регіонів

Фото: Суд заборонив діяльність Партії регіонів

Восьмий апеляційний адміністративний суд задовольнив позов Міністерства юстиції та Служби безпеки України про заборону діяльності Партії регіонів 21 лютого. 

Про це Руху ЧЕСНО повідомив помічник судді Сергія Кузьмича. Громадська організація неодноразово наголошувала на тому, що ПР не заборонили як проросійську і низка депутатів у радах Донеччини, Луганщини та Криму залишаються досі з мандатами, бо після тимчасової окупації в 2014 році вибори на цих територіях не проводилися.

Лідерка Руху ЧЕСНО Віта Думанська заявляє, що партію мали б заборонити значно раніше і влада намагається створити враження, що йде боротьба з проросійськими силами в політичній системі:

“Що ми бачимо? У парламенті фігурант Реєстру зрадників Нестор Шуфрич досі очолює Комітет з питань свободи слова і його соратники з ОПЗЖ залишаються з повноваженнями. Те саме і у місцевих радах. Персональна відповідальність за це на нардепах зі “Слуги народу”: голові фракції Давиді Арахамії, спікері Руслану Стефанчуку, які мали б організувати роботу так, щоб до 24 лютого 2023 року громадяни побачили нові закони в дії. А реальність така: коли нардеп ОПЗЖ Ігор Абрамович добровільно складає мандат, Арахамія йому ще й дякує за роботу. Це не що інше, як відбілювання”.

Читати також: Річниця вторгнення. П’ята колона кремля діє на випередження

Повний текст рішення суду щодо заборони “Партії регіонів” буде оприлюднений на офіційних сайтах Міністерства юстиції України та Верховної Ради України. Партія зобов'язана передати майно, кошти та інші активи, а також активи обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень у власність держави.

Це рішення можна оскаржити протягом 20 днів у Верховному Суді. До цього жодній партії це зробити не вдалося. У 2022 році за ініціативи Міністерства юстиції суд заборонив 16 політичних партій: ОПЗЖ, "Опозиційний блок", Партію Шарія, партію "НАШІ", Комуністичну партію та інші.

Нагадаємо, на початку цього року понад 150 депутатів звернулися до голови парламенту Стефанчука, аби винести на розгляд Верховної Ради законопроєкти, які стосуються повноважень депутатів проросійських партій у парламенті та місцевих радах. У проєкті порядку денного на найближче засідання Верховної Ради, як повідомили Руху ЧЕСНО нардепи, немає законопроєктів, які покликані боротися з російським впливом на політичну систему країни. 

Водночас, лише 3% громадян України допускають, що депутати проросійських партій мають право допрацювати свою каденцію. Тоді як більшість українців вимагає не просто позбавити їх повноважень, а й притягнути до відповідальності та не дати балотуватися знову. Створити законні можливості для цього – відповідальність парламенту, де більшість зараз мають "Слуги народу". 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]