День святого депутата: як тернопільські обранці піаряться на дітях (Оновлено)

Фото: День святого депутата: як тернопільські обранці піаряться на дітях (Оновлено)

Тернопільські депутати порушують Закон України “Про освіту”. Головко, Костюк та Овчарук дарували подарунки вихованцям навчальних закладів Тернопільщини. “Свободівка” Марія Баб’юк на дитячому святі звітувала про свою депутатську діяльність за рік. На відміну від звітування перед дорослими, малеча не ставить предметних запитань. Тому таким чином політики просто псують дітям святкову атмосферу.

Журналісти Руху ЧЕСНО переглянули в соціальних мережах сторінки депутатів і партій, які цьогоріч скористалися з нагоди попіаритись на дитячому святі. Як виявилося, місцеві обранці не тільки урочисто відвідують школи та дитсадки, а й роздають малечі подарунки – від себе, від своєї партії або благодійного фонду. Раніше Громадський рух ЧЕСНО писав про те, що найчастіше благодійними фондами зловживають мажоритарники.

Зокрема, з-поміж нардепів Тернопільщини на дітях не посоромився піаритися “свободівець” Михайло Головко. Він дарував вихованцям Збаразького дитячого садочка “Дзвіночок” солодощі з партійною символікою.

Фото зі сторінки Михайла Головка у Facebook

 

Фото зі сторінки Михайла Головка у Facebook

Зауважимо, що в такий спосіб Головко, можливо, готується до прийдешніх виборів, адже дитсадок розташований у межах виборчого округу №164, яким опікується депутат.

Читайте також: Боротьба за округ №164: Головко, "Радикальна партія" чи БПП?

Його колега, “свободівець” Ігор Костюк, який є депутатом Тернопільської міської ради, теж відзначився подарунками. Разом з волонтерами благодійного фонду “Фонд добрих людей” він привітав зі святами вихованців Гримайлівської санаторної загальноосвітньої школи-інтернату.

Фото зі сторінки Ігоря Костюка у Facebook

Пізніше він відповів ЧЕСНО, що вже 8 років займається благодійністю (коментар додано після публікації матеріалу):

Замаймаюся благодійністю приблизно з 2010 року. Рух автономних націоналістів мав проект «Крапелька щастя» і ми систематично відвідували дитячі будинки. Пізніше долучився до «Міжнародного фонду добрих людей». Наразі є його керівником. Місцями долучаємося до різних благодійних акцій. Я особисто брав участь у двох нещодавніх акціях. Перша — організація свята до Дня святого Миколая у дитячій кімнаті Happy Baby. Організатори попросили знайти солодкі подарунки, я привіз їх та передав діткам. В другій половині дня разм з другом Іваном Мурином, який володіє хорошим позашляховиком, поїхали в Гримайлівський будинок інтернат, де нас чекали діти-сироти та діти, які позбавлені батьківського піклування. Ми привезли іграшки з ТЦ «Орнава», з яким також співпрацюємо десь 5 років на різних умовах. Домовленість була такою: ТЦ «Орнава» надає іграшки, а «Фонд добрих людей» в моєму лиці мав їх доставити, передати і сказати пару теплих слів діткам. Це і було зроблено і частково проанонсовано у Facebook.

Голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук (“БПП”) для власного піару використовує офіційний сайт облради. Там розміщено новину з фотозвітом про відвідування посадовцем дитячих садочків Мельнице-Подільської громади та села Іване-Пусте.

Фото з офіційного сайту Тернопільської обласної ради

Очільник міської ради Сергій Надал (ВО “Свобода”) також помічений серед “доброчинців” Тернополя. На відкритті благодійного концерту до Дня святого Миколая він зазначив:

Цього року, окрім дітей соціально незахищених категорій населення, переселенців та учасників бойових дій, ми вперше запросили на казкове дійство дітей з навколишніх сіл, які приєдналися до Тернопільської міської територіальної громади та вже стали її частиною. Сподіваюся, напередодні Дня святого Миколая й новорічно-різдвяних свят усі вони отримають лише позитивні емоції та святковий настрій”.

Слід додати, що питання об’єднання територіальних громад є скандальним для Тернополя. Більшість прилеглих до обласного центру сіл відмовилися приєднуватися до Тернопільської ОТГ.

 

Фото з офіційного сайту Тернопільської міської ради

Проте не лише подарунками “тішать” тернопільські обранці дітей. Так, “свободівка” Марія Баб’юк перед кількома десятками дітлахів звітувала про свою депутатську роботу за рік. Захід вона провела в Галицькому коледжі ім. В. Чорновола, де працює директоркою. А розважали виборців та їхніх малюків студенти цього коледжу.

Юрист Центру демократії та верховенства права Максим Хаврат пояснює, що політики, які виступають з промовами у школах, порушують базовий закон “Про освіту”:

Відповідно до статті 31 Закону України “Про освіту”, політичні партії (об'єднання) не мають права втручатися в освітню діяльність закладів освіти. Також статтею 80 визначено, що об’єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають використанню не за освітнім призначенням”.

 

Фото зі сторінки Марії Баб’юк у Facebook

 

Фото зі сторінки Марії Баб’юк у Facebook

Читайте також: Як депутати Київради дітей миколаять

Також нагадуємо, що благодійництво депутатів може бути безпосередньо пов’язане з парламентськими виборами, які наближаються.

Діапазон голосів, необхідних для перемоги на мажоритарному окрузі в Україні, за даними 2014 року, становить від 1500 до 70 тисяч. Як свідчить практика, активна доброчинність нардепів, роздавання подарунків, облаштування дитячих майданчиків здатні підтримувати лояльність потрібної кількості виборців упродовж перебування обранця на посаді. А під час передвиборчих перегонів така діяльність дає їм вагомі переваги над конкурентами.

Громадський рух ЧЕСНО наголошує на необхідності невідкладного розгляду поправок до Виборчого кодексу та ухвалення його у другому читанні. Виборча реформа передбачає скасування нинішньої змішаної виборчої системи й запровадження пропорційної системи з відкритими регіональними списками. У майбутньому це сприятиме формуванню нової якості політики, зокрема зменшить непрямий і прямий підкуп виборців та використання адмінресурсу.

Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про подарунки українцям від народних депутатів. З такими світлинами можна ознайомитись у нашому "Альбомі для різної жесті" у Facebook. Якщо ви бачили або самі отримали дарунки від нардепів, надсилайте нам фото через особисті повідомлення на нашій сторінці у Facebook.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]