5 речей, які варто змінити у новому праламенті

Сергій Андрушко пише про 5 першочергових кроків, потрібні аби новий парламент не повторив помилки та не копіював недоліки попереднього скликання.

1. Збільшити ККД депутата.

У жовтні в залі Парламенту народні депутати працювали усього 3 дні, так само і у вересні, а в серпні взагалі 2 дні. Кількість робочого часу і коефіцієнт корисної дії народного депутата – мінімальний.

Раніше такий режим роботи був вигідний дуже зайнятим депутатам – бізнесменам. Нормальна ж робота Верховної Ради України – це 2 тижні у залі Парламенту, 1 тиждень – в комітетах і 1 тиждень – спілкування з виборцями. Якщо і це не ефективно, можна винайти нову формулу ефективності українського парламенту.

2. Раз і назавжди припинити практику кнопкодавства.

Ввести дієве покарання за голосування не своїми кратками. Новий парламент зобов'язаний припинити ганебну практику попередників, коли один депутат голосував за інших. Як відомо, в Конституції є чітка вимога для депутатів – голосувати особисто.

3. Оголошувати порядок денний заздалегідь.

Останні півроку порядок денний оголошувався лише за 1 годину до початку засідання Парламенту. Значна частина депутатів не знала, за що будуть голосувати. Зазвичай, в курсі були лише очільники фракцій та голови комітетів, чиї питання мали розглядати. Це абсурдна практика.

Законопроекти, заяви, резолюції, які будуть розглядатися в залі, повинні висіти заздалегідь на сайті Верховної Ради. Мета – щоб будь-який громадянин України, в тому числі і самі народні депутати, були ознайомлені з текстами: за що голосують і який це матиме вплив на населення.

4. Засідання комітетів проводити відкрито.

Комітети повинні припинити практику закритих засідань. Настав час змінити правила, коли голова комітету вирішує, дозволяти журналістам зйомки засідань чи ні. Якщо представники ЗМІ заважають, є ідея – вести онлайн трансляції роботи комітетів. Така практика запроваджена, наприклад, в Британському парламенті.

5. Розгляд законопроектів спочатку у комітетах зробити обов'язковим

Усі "диктаторські" закони 16 січня були проголосовані без розгляду у комітетах, а їхній зміст не лише для громадськість, а й деяких депутатів був неочікуваним. Останні пів роки ціла низка законів ухвалювалася без розгляду в комітетах.

Комуністи та члени партії регіонів саботували важливі закони, а деякі депутати з провладної більшості цим і виправдовували неефективну роботу комітетів. Тепер маємо новий склад парламенту, мандат довіри якому надав український народ, а ці чи інші виправдання вже не спрацюють.

Сергій Андрушко для руху "Чесно"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]