Законопроект 1895: Рік в комітетах

Неймовірно, але факт. Комітет з питань регламенту Верховної Ради України рекомендував до розгляду у сесійній залі законопроект 1895, який може знищити практику кнопкодавства в парламенті.

Рівно рік тому, 30 січня 2015 року було зареєстровано законопроект 1895.

Законопроект був розроблений з метою викорінити практику неперсонального голосування, яка процвітає у парламенті з часів набуття Україною незалежності. Зокрема, законопроект передбачає:

- позбавлення народного депутата права брати участь у пленарних засіданнях Верховної Ради та припинення - нарахування заробітної плати на період  такого позбавлення;
- заборону народному депутату займати посади у парламентських комітетах;
- позбавлення народного депутата права участі у парламентських делегаціях та права відрядження за рахунок коштів державного бюджету.

Вперше на голосування законопроект потрапив лише у червні 2015 року, та був прийнятий за основу. Але активісти, журналісти та депутати, які роками привертали увагу до ганебної практики кнопкодавства, почали святкувати перемогу завчасно. Бо з тих пір законопроект “застряг” у Комітеті з питань регламенту, і до вчьорашнього дня ніяк не міг потрапити у парламент для остаточного затвердження.

Активісти та автори законопроекту говорили про навмисне затягування процесу самим комітетом.

"Закон блокують, тому що керівництву парламенту та їх партнерам у Кабінеті міністрів та Адміністрації Президента вигідно мати систему кнопкодавів", - вважає співавтор закону Сергій Лещенко

Він вважає, що “коаліція сформована з депутатів, мотивованих корупцією, а не реформами”.

Схожої думки дотримується і Світлана Заліщук: "Це бажання залишити старі практики, коли і рішення в комітетах можна ухвалювати тихенько без надмірної уваги громадськості, і за фальсифікацію рішень ради, що є порушенням Конститутції, немає ніякого покарання".

На поточному сесійному тижні депутати Лещенко та Заліщук багато уваги приділив кнопкодавству “на гальорці”- слідкували за колегами на останніх рядах зали.

Лещенко та Заліщук ловлять кнопкодавів

У середу, 3 лютого, відбулося чергове засідання Комітету, і на порядку денному стояв багатостраждальний законопроект 1895.

У залі присутній Михайло Серебряков - експерт Реанімаційного пакету реформ, головний розробник законопроекту. Під час засідання він запропонував змінити одну з норм законопроекту, що передбачає накладення стягнення голосами 150 депутатів на норму, яка вказує, що стягнення накладається рішенням голови ВРУ.

"Якщо кнопкодави будуть голосувати за покарання кнопкодава, це буде абсурд! - каже Серебряков. - Але ще жодного разу не було такого, щоб кнопкодавив голова парламенту".

"Я спостерігаю за роботою парламенту з 2007 року і не всі голови ВРУ були, є і будуть такими принциповими і моральними, як Гройсман Володимир Борисович", - відповідає голова комітету Павло Пинзеник.

Голова Комітету з питань регламенту Павло Пинзеник

Все-таки члени комітету залишають норму про накладення санкцій 150-ма голосами, й, після невеликого обговорення, законопроект 1895 все-таки рекомендують до голосування у другому читанні. Тепер слово за парламентом.

Члени регламентного комітету рекомендуть закон 1895 до розгляду в парламенті

"Сподіваюся, прийтняття законопроекту допоможе провести позитивну селекцію народних депутатів у наступному скликанні. Коли голосувати за інших безкарно будее неможливо, є шанс що місце кнопкодавів займуть ті, хто працюватиме", - каже Серебряков.
    
Хоча активісти й радіють, депутат Павло Кишкар, член регламентного комітету і один із небагатьох депутатів, що позитивно реагують на громадські ініціативи, одночасно є і прибічником закону проти кнопкодавства, і великим скептиком.

"Нічого не зміниться, будуть і далі кнопкодавити", - говорить Кишкар. 

Депутат вважає, що його колегам потріба позитивна мотивація.

"Якби під новий рік давали 100 тисяч гривень тим депутатам, хто весь рік голосував особисто, тоді про кнопкодавство й мови б не йшло", - мріє парламентар.

Павло Кишкар читає Законопроект 1895

Юристка ЧЕСНО Галина Чижик пояснює, що регламент Верховної Ради України не встановлює чітких строків, впродовж яких профільний комітет має розглянути законопроект та винести щодо нього рішення. Це, на її думку, є значною проблемою.

"Виникають ситуації, коли хороші законопроекти "губляться" в тому чи іншому комітеті. Наприклад, законопроект 1895 ще з літа перебуває у регламентному комітеті, і лише зараз депутати спромоглися його розглянути", - говорить юристка.

Координатор ЧЕСНО Андрій Круглашов говорить, що статтю 84 Конституції України (“Кожен депутат Верховної Ради голосує особисто”) “задумали, як запобіжник проти фракційного рабства”.

"Безвідповідальні депутати добровільно віддають своє право на прийняття рішень, надане десятками тисяч виборців. Пора покласти цьому край", - переконаний Круглашов.

Громадянське суспільство, експерти та депутати - автори законопроекту обіцяють разом адвокувати накладення санкцій на кнопкодавів й забезпечити голосування за законопроект 1895 у другому читанні.

Ганна Грабарська, Громадський рух ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]