Гройсман узяв у народу 36 млн на рекламу

Фото: Гройсман узяв у народу 36 млн на рекламу

Реклама "уряду Гройсмана" 2019 року коштувала платникам податків 35,94 мільйона гривень. Навесні в уряді запустили гасло "Україна – це не просто місце на карті", яке просувають державним коштом. Паралельно зовнішню рекламу для прем'єра розміщує громадська організація. Перше – це використання адмінресурсу, друге – обхід прозорих правил фінансування діяльності політиків. У Facebook Гройсман рекламує себе сам, а також завдяки маловідомим медіа й лояльним спільнотам на кшталт "GoGro".

18 мільйонів газет

Відповідно до оголошення про тендер на сайті "Prozorro", 2019 року видатки на друк газети "Урядовий кур'єр" сягатимуть 19,5 мільйона гривень. Це на 5 мільйонів більше, ніж торік. Реклама "уряду Гройсмана" міститься у спецвипуску, що має назву "Урядові новини" та друкується за окремі гроші з державного бюджету.

"Видання спеціальних випусків "Урядові новини", які є тематичними додатками до газети, спрямовані на інформування громадськості про урядові реформи в Україні, зокрема про реформування систем охорони здоров'я, освіти, децентралізацію тощо… Законом України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" за бюджетною програмою "Фінансова підтримка газети "Урядовий кур'єр" (КПКВК 0411070) Редакції передбачені бюджетні призначення в сумі 13 461,1 тис. грн", – повідомили в Кабміні у відповідь на наш запит.

(Натисніть, щоб збільшити)

(Натисніть, щоб збільшити)

На початку року в уряді поінформували, що на друк спецвипусків з рекламою Гройсмана витратили 1,8 мільйона гривень. Ці додатки до "Урядового кур'єра" пристосовують до конкретних областей України.

Витяги з відповіді уряду на запит Руху ЧЕСНО

(Натисніть, щоб збільшити)

(Натисніть, щоб збільшити)

Додатки до газети розносять поштарки. 8 травня в уряді переслали наш запит про деталі їх розповсюдження до "Укрпошти", але там на нього так і не відповіли. Хоча із сайту "Prozorro" відомо, що 2018 року ДП "Редакція газети "Урядовий кур'єр" витратило на доставку спецвипусків з рекламою "уряду Гройсмана" до читачів 3,5 мільйона гривень. А від травня до грудня 2019-го за ці послуги заплатять ледь не вдвічі більше – 6,8 мільйона гривень.

За умовами договору між державними підприємствами "Укрпошта" та "Урядовий кур'єр", від квітня до кінця грудня цього року в Україні мають розповсюдити 18 мільйонів примірників спецвипусків. Ця цифра майже дорівнює кількості громадян, які голосують на виборах. Так, у другому турі виборів Президента на дільниці прийшли 18,4 мільйона виборців, а в першому – 18,8.

Три тисячі білбордів

2018 року на рекламних щитах з логотипом "уряду Гройсмана" коштом платників податків популяризували результати реформ: децентралізації, освітньої та медичної реформ. Навесні 2019-го логотип залишився, але з'явилося інше гасло: "Україна – це не просто місце на карті".

"Згідно із зазначеними договорами, здійснено демонстрування інформаційної продукції на 2 188 зовнішніх рекламних носіях. У 2019 році з цією ж метою та за результатами проведених тендерних процедур Департаментом укладено договір з ТОВ "РТМ-Україна" стосовно надання послуг зі створення, розповсюдження та демонстрування інформаційної продукції впродовж 1 квітня – 31 липня 2019 року. У період з 01.04.2019 до 30.04.2019 здійснено демонстрування інформаційної продукції на 742 зовнішніх рекламних носіях", – повідомили в Кабміні.

За умовами тендера, реклама, оплачена з державного бюджету, висітиме аж до початку парламентської кампанії. Її розміщення від квітня до кінця липня коштуватиме 13,4 мільйона гривень. Протягом цього часу рекламу уряду мають демонструвати на 3 тисячах рекламних площ в Україні.

Минулого року масштаби показу такої реклами були скромнішими, але тривалішими. А ще вдвічі дорожчими. За півроку розміщення реклами на 610 білбордах 2018-го віддали 7,7 мільйона бюджетних коштів. Тобто середньомісячна вартість однієї рекламної площі торік становила 2,1 тисячі гривень. 2019-го в уряді купували зовнішню рекламу в середньому за 1,1 тисячі гривень за білборд.

Купівля уваги 44-х медіа

Улітку 2018 року Рух ЧЕСНО писав про те, що головний редактор інтернет-видання "Обозреватель" Орест Сохар отримав понад 1,5 мільйона бюджетних коштів за розміщення матеріалів про уряд, котрі часто виходили без маркування "реклама".

Цього року в Кабміні були готові віддати за опублікування урядової реклами на шпальтах друкованих ЗМІ більш ніж 4 мільйони гривень. Тендер виграло ТОВ "Медіа Хаб", яке попросило 2,3 мільйона за просування уряду в 44-х медіа. Строк угоди – від 11 березня до 23 грудня 2019 року.

ГО та "GoGro"

Окрім витрачання на рекламу коштів платників податків, навесні 2019 року з'явились і приватні ініціативи з популяризації "уряду Гройсмана". Ідеться про громадську організацію "Громадський рух "Українська стратегія" та рекламні кампанії у Facebook від сторінки "GoGro".

Зазначену громадську організацію заснували нардеп від "БПП" Вадим Денисенко, міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко та маловідомий політик Євген Золотарьов. На жаль, жоден з них так і не прокоментував свою причетність до цієї ГО.

(Натисніть, щоб збільшити)  

Громадська організація має сайт, на якому публікують інформацію про прем'єр-міністра.

"Українська стратегія" також розміщує зовнішню рекламу з логотипом "Гройсман" і гаслом: "Лідерство – це відповідальність".

(Натисніть, щоб збільшити)

(Натисніть, щоб збільшити)

Ведення рекламної кампанії через громадську організацію є способом уникнення прозорого звітування про походження коштів на неї. Адже, якби для Володимира Гройсмана рекламу розміщували від імені партії, то мали б відзвітувати НАЗК про осіб, котрі фінансують цю діяльність.

Наприкінці 2018 року активізувалося просування прем'єр-міністра у Facebook. Прихильну до Гройсмана рекламу публікують:

- офіційна Facebook-сторінка прем'єра (у бібліотеці реклами Facebook є приклади таких дописів з листопада минулого року);

- сторінка партії "Вінницька європейська стратегія";

- сторінки маловідомих медіа (наприклад, 12 квітня вони синхронно розповідали про те,

що прем'єр узяв під свій контроль будівництво одного з житлових комплексів у столиці).

(Натисніть, щоб збільшити)

(Натисніть, щоб збільшити)

Наприкінці березня у Facebook з'явилася ще одна сторінка – "GoGro", що має на меті "підтримувати проєвропейський курс уряду Гройсмана".

(Натисніть, щоб збільшити)

Ця сторінка постійно веде кілька рекламних кампаній вартістю до 100 доларів.

Улітку 2018 року Рух ЧЕСНО писав про те, що уряд витратив на зовнішню рекламу 1,5 мільйона гривень. Як і газети, білборди популяризували не Кабмін, а "уряд Гройсмана".

Тоді ж провели тендери на відео- й зовнішню рекламу уряду на 12 мільйонів гривень.

Телеканали також нерідко безкоштовно надають ефір для різних виступів і привітань першим особам держави, таким як Володимир Гройсман та спікер Андрій Парубій.

Нагадаємо, що в березні 2019-го в уряді повідомили Рух ЧЕСНО, що вже надруковано 4,4 мільйона примірників спецвипуску "Урядового кур'єра" з рекламою "уряду Гройсмана".


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]