3/4 виборчого фонду “Партії Шарія” профінансували жителі Харківщини

Фото: 3/4 виборчого фонду “Партії Шарія” профінансували жителі Харківщини

11 осіб із Харкова, Дергачів і Мерефи профінансували виборчу кампанію «Партії Шарія» на 76%.

На рахунок виборчого фонду «Партії Шарії» надійшло трохи більше 4 мільйонів гривень. Партія на компанію, поки що, пожертвувала 55 тисяч. А 3,5 мільйони перерахували фізичні особи. За проміжним фінансовим звітом про накопичення коштів на поточному рахунку виборчого фонду 

Фізосіб охочих фінансувати «Партію Шарія» було 33. найбільші спонсори живуть в Харкові, а також у містечках із області Дергачах і Мерефі. 

Слобожани передали партії 76% коштів виборчого фонду. Серед цих донорів є:

- 9 і 18 номери у виборчому списку «Партії Шарія» Дмитро Бутенко і Денис Бірченко;

- пов'язані спільною адресою реєстрації підприємств бізнесмени Віталій Ворона і Меланія Тертишник;

- Галина Хлонь і директорка її підприємства Олена Грінченко.         

Пов’язаності між іншими донорами партії встановити не вдалося. Велика частина з них – підприємці. Найімовірніше донори Шарія непублічні, оскільки інформація про них є лише у держреєстрах.

На момент написання тексту публічно доступні номери телефонів донорів «Партії Шарія» не відповідають, або трубку піднімають бухгалтери, які не можуть коментувати про фінансування політсили.

На 10 липня, коли подали звіт, на виборчу кампанію витратили майже 2,1 мільйона. Всі гроші витратили в один день 26 червня.

Найбільше, 1,3 мільйони, витратили на рекламу в інтернеті. Всі гроші віддали ФОП Катерині Девяткіній із Харкова.

Судячи з Бібліотеки реклами Facebook на просування партії у соцмережі від червня офіційно витратили 32 тисячі доларів, або майже 828 тисяч у гривнях. 

На кульки, які стали атрибутом виборчої кампанії партії, в Шарія витратили 95 тисяч гривень. Найчастіше ці кульки використовують на агітаційних заходах інших партій, зокрема на акціях “Європейської Солідарності” та “Голосу”, таким чином “тролячи” своїх політичних конкурентів.


Фото: Укрінформ

Сам Шарій мав намір очолити виборчий список своєї іменної партії, однак ЦВК скасувала його реєстрація, оскільки той останні 5 років не проживав на території України.

Нагадаємо, в суботу, 13 липня, Центральна виборча комісія опублікувала проміжні фінансові звіти більшості партій, які беруть участь у виборах до ВРУ. Офіційно, найбільше на кампанію назбирали «Радикальна партія», «Слуга народу» і «Голос».

Центральна виборча комісія вперше за всю історію виборів в Україні оприлюднила на своєму сайті фото всіх кандидатів у народні депутати, які балотуються в мажоритарних округах.

21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата чи кандидатки, а й перевірити його/її на доброчесність.

Партії на цих виборах змагаються, також, і за отримання державного фінансування. Партії які отримають від 2% голосів виборців впродовж наступних 5 років отримуватимуть фінансову підтримку від держави. За розрахунками ЧЕСНО, у 2020 році на фінансування поточної діяльність партій буде виділено близько 600 мільйонів гривень. Партії які подолають 5% бар’єр окрім базового державного фінансування, отримають також повну компенсацію за ведення виборчої кампанії (офіційних витрат).

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]