#ЧЕСНОdigest: 120 нардепів отримали 3,29 млн грн компенсації за житло

Фото: #ЧЕСНОdigest: 120 нардепів отримали 3,29 млн грн компенсації за житло

Від початку роботи Верховної Ради 9-го скликання 120 народних депутатів одержали компенсацію за житло в розмірі близько 3,29 млн грн. Про це інформує Портал відкритих даних ВРУ.

Згідно зі статтею 35 закону "Про статус народного депутата України", депутати ВРУ отримують компенсацію на винайм помешкання або оплату готельного номера за умови, якщо вони не забезпечені житлом у столиці та мають реєстрацію місця проживання на відстані понад 30 кілометрів від меж міста Київ.

Хоча на Порталі відкритих даних зазначено, що це сума за жовтень, на сайті транзакцій грошових коштів є детальніша інформація про виплати, зокрема про те, якого періоду вони стосуються. Деякі депутати одержували відшкодування за два місяці, решта – за один. 

Наприклад, 18 нардепів отримали по 41 600 грн, що, найпевніше, свідчить про надання компенсації на житло за два місяці (20 800 грн за кожен). 

Нардеп від "Слуги народу" Олександр Кабанов подав щорічну декларацію за 2018 рік як кандидат у депутати ВРУ. Серед об’єктів нерухомості Кабанов і його дружина задекларували проживання у квартирі в Києві площею 75 кв.м 2015 року. Власником зазначено Бориса Нахмановича Шефіра, брата сценариста "Кварталу-95" та помічника Володимира Зеленського

Також на кінець 2018 року у власності Кабанова був недобуд – квартира в Гостомелі (входить до 30-кілометрової зони). Утім, у коментарі Руху ЧЕСНО нардеп повідомив, що його помешкання ще будується, а у квартирі Шефіра він більше не проживає. Компенсацію використовує для оренди житла в Києві. 

Перший заступник голови ВРУ Руслан Стефанчук подавав щорічну декларацію за 2018 рік як заступник директора державної організації "Національний офіс інтелектуальної власності". За даними його декларації, Стефанчуки проживали у квартирі площею 101,8 кв.м 2012 року, що належить Тетяні Ситарук. Дружина Стефанчука мала до одруження прізвище Ситарук, про що свідчать дані із соцмереж. Також, за інформацією журналістів, Тетяна Ситарук є матір'ю дружини першого заступника спікера парламенту. 

У коментарі Руху ЧЕСНО Руслан Стефанчук підтвердив, що досі мешкає в цій квартирі: 

– У цьому році я сплачую орендну плату за це житло. За неї орендодавець сплачуватиме податки в порядку, що передбачений законодавством…

На запитання про те, чи платить Стефанчук за оренду помешкання матері дружини, він відповів, що платить "орендодавцю за договором – власнику квартири".

– Право обрати квартиру для проживання, як і місце проживання, – це моє право як орендаря.

Також на момент обрання народним депутатом у Києві мешкав позафракційний нардеп-кнопкодав Олександр Ковальов, за якого проголосували 220 виборців. Утім, декларацію як кандидат на посаду він не подавав, тому не можна достеменно сказати, чи володіє він майном.

Рух ЧЕСНО спробував узяти в Ковальова коментар у кулуарах Верховної Ради, але нардеп зазначив, що він нічого не брав, і натомість попросив показати посвідчення журналіста й навіть статут. Наводимо скорочену розмову з депутатом Ковальовим: 

– Чи отримували Ви компенсацію за житло?

 

– Вы кто, я извиняюсь? 

 

– Рух ЧЕСНО.

 

– Покажите, кто Вы… Будьте добры, принесите устав, я посмотрю, насколько вы соответствуете уставу.

 

– Ми акредитовані журналісти й маємо право запитувати Вас. 

 

– Покажите, где вас аккредитовали, на основании чего? 

 

– Ми ж зайшли у Верховну Раду – отже, у нас є акредитація.

 

– Я подам запит и узнаю, как Вас пустили. 

Нагадаємо, що НАЗК рекомендувало подавати декларації новообраним народним депутатам лише з квітня 2020 року. Це унеможливлює перевірку наявності житла в нардепів у межах 30-кілометрової зони від столиці. Ми відштовхувалися від аналізу декларацій тих депутатів, які зазначили, що на момент обрання до ВРУ мешкали в Києві. 

Закликаємо журналістів-розслідувачів перевірити інформацію про володіння народними депутатами нерухомістю. 

Рух ЧЕСНО досліджував компенсування оренди житла депутатам Верховної Ради 8-го скликання. За даними нашої аналітики, НАБУ розслідує відшкодування нардепам вартості проживання у столиці. 

Це сталося після опублікування новини "Понад 170 нардепів отримали за місяць 3,5 млн компенсації за житло" в серпні 2018 року на сайті "Української правди" з посиланням на оригінальне дослідження Руху ЧЕСНО "#ЧЕСНОdigest: Які нардепи компенсують і не комплексують". 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]