Партія VS Підприємство: як на Тернопільщині діє партія "Добрий самарянин”?

Фото: Партія VS Підприємство: як на Тернопільщині діє партія "Добрий самарянин”?

Регіональна партія “Добрий самарянин” з`явилася на Тернопільщині  напередодні місцевих виборів у 2015 році. До Тернопільської обласної та міської рад їй пройти не вдалося, а от у Збаразькій райраді партія перемогла на виборах. Взяла 10 мандатів (з 37), як і БПП. 

Засновник партії  Володимир Кравець став головою однієї з найбільших ОТГ в області – Вишнівецької. Пробував свої сили Кравець разом із своєю командою і на виборах до парламенту, та незважаючи на “засівання” округу та адмінресурс”, програли представникам “Слуги народу”. Сам Кравець посів 5 місце, набравши майже 9 % у 164 окрузі. Але йшов не як представник партії, а як самовисуванець. 

Що це за партія і чи буде йти на місцеві вибори, розбирався Рух ЧЕСНО.

Нова партія – старі методи: як “самаряни” засівають

За даними Єдиного реєстру фізичних і юридичних осіб-підприємців, партія створена в 2014 році. Як повідомляють тернопільські ЗМІ, у 2015 році було зареєстровано регіональну обласну організацію “Добрий самарянин”, яку очолила  Юлія Кравець, дочка Володимира Кравця. Збаразький районний осередок очолив депутат Збаразької районної ради Микола Катеринюк. Однойменне агропромислове підприємство створено в 2000 році в селі Бутин Збаразького району Тернопільської області, де проживає Кравець із сім`єю. З 2016 року змінювалися керівники підприємства. Замість Володимира Кравця керівником став Віталій Горба, з 2017 року – Микола Катеринюк, і згодом Лідія Кравець. Віталій Горба – теж член партії “Добрий самарянин” та юрисконсульт в агропромисловому підприємстві.

І незважаючи на те, що у 2015 році представники партії не змогли стати депутатами Тернопільської обласної та міської рад, у 2016 році засновнику партії Кравцеві вдалося очолити одну з найбільших об`єднаних територіальних громад на Тернопільщині – Вишнівецьку ОТГ. У більшості сіл громади земля перебуває в оренді агропромислового підприємства “Добрий самарянин”. 

Микола Катеринюк став депутатом районної ради. А Віталій Горба балотувався до парламенту в 2019 році у сусідньому з Кравцем 165 окрузі. Горба кандидувався теж як самовисуванець і набрав лише дещо більше 2% голосів. Посів 8 місце.

Володимир Кравець у політиці з 2010 року.  Зокрема, в минулій каденці він був позафракційним депутатом Збаразької районної ради та за інформацією ЦВК, обирався від “Партії регіонів”, як і Микола Катеринюк.

На сторінці у Facebook Вишнівецької громади і партії  є чимало інформації про успіхи громади та про діяльність самого Кравця. Під час своєї передвиборчої кампанії кандидат “засівав” округ та організовував заходи, використовуючи адміністративний ресурс. Таким чином політик є гречкосієм.


Фото:  Фейсбук

Зокрема, йдеться про організоване свято в смт Вишнівець. Напередодні Дня молоді було розміщено афішу, що захід відділу культури відбувається за підтримки селищного голови.

А під час самого заходу були банери з його зображенням.


Фото: ОПОРА

Цікаво, що  реконструкцію деяких об`єктів на території Вишнівецької громади, як наприклад, старого стадіону, профінансувало агропромислове підприємство.  

 Там грає ФК “Вишнівець”, діяльність  якої також фінансує Кравець.

Стадіон належить Вишнівецькій громаді, а ПАП “Добрий самарянин” сплачує за нього оренду. 

Що у звітах партії?

Політична партія “Добрий самарянин” щорічно подає майже порожні звіти. Як йдеться на сайті НАЗК, у третьому кварталі 2019 року на рахунку партії було  всього 335 грн, в 1-2 кварталі 2019 – 1185 грн, в 2018 році  – 2935 грн. Нічого не вказано про те, звідки кошти. 

В одному із висновків НАЗК за  2017 рік також йдеться про те, що “Добрий самарянин” подає неповну інформацію про свою діяльність. 

Журналісти ЧЕСНО зателефонували за номером, вказаним у звітах, аби дізнатися про джерела надходження коштів.

“Я уповноважена особа на подання звіту. Але наразі  у декретній відпустці і нічого не знаю про партію. Шукайте номер телефону партійців”, – зазначила Інна Стецюк, яка і підписувала звіти, що опубліковані на сайті НАЗК.

Що ж до коштів у виборчих фондах, то у звіті  кандидата Горби вказано, що на друк матеріалів, ЗМІ він витратив 35 тисяч 522 грн. А на його рахунок надійшло 25 тисяч гривень від Олени Буслович. Передвиборчі кампанії Кравця і ще одного самарянина Юзьвака (йшов від Тернополя до парламенту) фінансував ПАП “Добрий самарянин”. Йдеться про такі суми як 126 тисяч для Кравця і лише 17 тисяч – для Юзьвака.

Журналісти ЧЕСНО зателефонували Кравцеві, аби розпитати його про те, за чий рахунок партія веде свою діяльність.

“Партія живе за рахунок членських внесків, за рахунок внесків фізичних осіб. І це не відображено у звітах, бо в ці роки партія майже не вела свою діяльність. А якщо ви проаналізуєте звіти кандидатів, то побачите, що там все є. Коли будемо йти на місцеві вибори, тоді вже партія буде звітувати. Рішення щодо місцевих виборів будемо обговорювати на з`їзді”, – зазначив Кравець

Що ж до його передвиборчої кампанії та “засівання” округу, то він зазначив, що ніякого порушення законодавства не було.

“Якщо б ви побували у нас, то побачили б, що я ніде не закликаю підтримувати мене. Все, що ми робимо, це для підтримки життєдіяльності громади”, – додав чоловік. 

Керівник Збаразького районного осередку Микола Катеринюк в коментарі журналістам зазначив, що вони планують збільшувати кількість осередків партії.

“Ми будемо розширювати мережу партійних осередків. І після Нового року будемо реєструвати інші районні осередки.  Все робимо для того, щоб йти в місцеві ради, в ОТГ, в Тернопільську обласну і міську ради. Щодо всеукраїнського рівня, то в планах є реєстрація партії в інших областях. В нас є люди в інших містах”, – розповів про плани Катеринюк.

Інформаційний та культурний ресурс 

Маючи власне агропромислове підприємство, за рахунок якого Кравець з командою впізнаваний у Збаразькому районі, за даними декларації селищного голови, його дружина має газету “Сила слова”, яка була зареєстрована в 2016 році, будинок культури в Бутині у спільній власності Кравців з 2004 року.

Крім того, у власності подружжя кафе “Нептун” у Тернополі і ТОВ “Маркет ЛТД” у Вишнівці. За даними декларації, дружина також працює у Вишнівецькій селищній раді.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО аналізує діяльність регіональних партій напередодні місцевих виборів.  Як уже повідомляли раніше, у Полтаві партія “Рідне місто” перетворюється з всеукраїнської у місцеву. Тим часом на Дніпропетровщині активізує свою діяльність створена на початку 2019 року партія “Бджола”. 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]