Прямі переговори України з бойовиками на Донбасі неприпустимі (заява)

Фото: Прямі переговори України з бойовиками на Донбасі неприпустимі (заява)

13 березня у ЗМІ з'явилася інформація про можливі домовленості щодо створення "консультативної ради", в якій передбачено прямі переговори між маріонетковою владою окупованих Росією територій та Україною.

Пізніше ідею створення такої ради, як платформи для спілкування із "представниками територій окремих районів Донецької і Луганської областей України", підтвердив голова Офісу Президента Андрій Єрмак. Це серйозний крок у переговорному процесі, який потрібний Росії, але не нашій державі.

Ми хочемо нагадати владі, що на окупованих територіях немає жодних легітимних органів чи осіб, які можуть "представляти інтереси територій" чи людей, що вимушені жити під окупацією.

Це Росія окупувала український Крим і частину Донбасу.

Це Росія у XXI столітті розв'язала війну у Європі, відправивши на територію суверенної держави своїх військових, найманців, зброю і техніку.

Це Росія спрямовує ресурси на поширення відвертої брехні про те, що в Україні не війна, а "внутрішній конфлікт".

Будь-які спроби легітимізувати керованих Росією бойовиків як сторону у переговорному процесі ведуть до фактичного визнання цієї тези та зняття відповідальності із держави-агресора.

Україна може повторити шлях Молдови, яка вже зробила подібні кроки і допустила легалізацію окупаційної влади Придніпров’я у своїй правовій площині. Питання територіальної цілісності й відновлення суверенітету Молдови досі не вирішене. 

Громадянське суспільство не буде залишатися осторонь таких спроб, у тому числі на тлі загальнонаціональних карантинних заходів, що можуть стати перешкодою справедливим протестам.

Ми закликаємо владу і президента Володимира Зеленського припинити контакти із російськими найманцями і маріонетками на Донбасі і вести переговори з РФ як із державою-агресором за посередництва міжнародних партнерів України.

Заява є відкритою до підписання, вітаємо її поширення 

Рух ЧЕСНО

Центр протидії корупції

Transparency International Ukraine

ГО "Антикорупційний штаб" 

Фундація DEJURE

Центр громадського моніторингу та досліджень

Інститут Політичної Освіти

Станіслав Асєєв – журналіст, звільнений із полону бойовиків

Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції в Україні (ACREC)

Всеукраїнське об'єднання “Автомайдан”

ГО "ПОЛТАВСЬКА ПЛАТФОРМА"

Інститут законодавчих ідей

ГО "СМАРТ МЕДІА"

Харківський антикорупційний центр

StateWatch 

Віктор Трофименко, секретар РГК НАБУ, ветеран АТО

Bihus.Info


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]