Гостомельська рада: кожен четвертий депутат - прогульник

Фото: Гостомельська рада: кожен четвертий депутат - прогульник

Депутатка Тетяна Шальман пропустила 50% сесійних засідань. Окрім неї, ще 7 депутатів потрапили до лав прогульників. Зокрема депутат-син Мамчур прогулює засідання комісій, де головує його батько.

Найбільше прогульників у земельної комісії. Вона засідає найчастіше. АТОвці звинувачують депутатів в лобіюванні своїх інтересів.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").

 

Для того, аби застерегти депутатів, ЧЕСНО провів моніторинг відвідуваності першого півріччя 2016 року. Майже 35% місцевих обранців тоді потрапили у прогульники. Зараз цифра змінилася - прогульників в раді стало менше - 23%. тобто, можемо сказати, що промідний моніторинг дисциплінував раду, - говорить координатор регіональної мережі руху ЧЕСНО Ірина Федорів.

 

Як жили виборці півроку без депутата?

Тетяна Шальман майже півроку провела за кордоном зі своєю родиною, які мешкають в США - донькою та онуком. Але в другому півріччі депутатка почала надолужувати. З 70% прогулів, які були в Шальман за півроку, її показники покращилися до 50%.

Натисніть для збільшення

Виборці, як жили півроку без депутата, жаліються, що їм доводилося звертатися до інших депутатів, які не вирішували їхні проблеми.

 

Коли на окрузі Шальман над нашими приватними будинками хотіли збудувати десяти поверховий будинок, Шальман була в Америці. Ми хотіли бачити проект будівництва, нам його ніхто не показував. Тоді ми звернулися до іншої депутатки Наталії Черінської, яка на період відсутності Шальман нібито її заміняла. Ми її попросила, щоб вона дізналася, як можна будувати такий високий будинок в приватному секторі, хто надавав дозволи, який проект і т. д. Але Черінська по цьому будівництву так нам нічого й не відповіла, хоча минуло більше місяця. А на звіт принесла якийсь протокол громадських слухань 10-ти річної давності, де кілька мешканців нібито не проти будівництва, - розповідає мешканка округу депутатки гостомельчанка Тетяна Лещенко.

 

Фото: Громада Приірпіння

 

Але через місяць вже приїхала Шальман і на звіті від нас дізналася про те, що ми проти будівництва висотки на її окрузі й що відповіді на наші звернення від селищної ради не було. Також ми вручили Шальман доручення виборців, в якому доручили їй не допустити будівництва висотки. Але якби нам не вдалося зробити копію протоколу громадських слухань, де більшість мешканців проголосували проти будівництва, будинок вже б почали будувати, - додає Лещенко.

 

Депутатка Шальман коментує, що, на її думку, її суттєвої відсутності на окрузі ніхто не помітив, бо вона, за її словами, перш ніж поїхати, сказала всім, що замість неї буде писати акти Олена Вікторівна або Наталія Черінська. Шальман переконує, що працювала в телефонному режимі і вивчала питання.

За словами Шальман, Наталія Черінська надавала відповідь на звернення мешканців з її округу.

 

Коли я давала звіт, мешканці з вулиці Шевченка кажуть - “Наталія нічого не відповіла”. А мені Наталія сказала, що вона все зробила. Я подзвонила Наталії, хоча в неї в той день був так само звіт, але на півгодини пізніше. Вона приїхала і каже: “Як? Я ж приносила вам відповідь, я ж приносила вам те… Я вам навіть підняла протокол колишніх громадських обговорень”. Вони спочатку ні-ні-ні. А вона каже: “Почекайте, в мене й телефон записаний”. Вона набирає, стоїть Ковтун Оля і каже: “Да, ви мені приносили”. Відповідь на їхнє звернення. Вони попросили її усно, що треба підняти протокол громадських слухань щодо будівництва… вона знайшла їм архів у селищній раді, протокол обговорення, те, що у неї просили. І тоді вона сказала: “До мене питань немає?” - “Ні, немає”... І вона побігла на свій звіт на Баланівку, - розповідає про ситуацію, яка склалася, Тетяна Шальман.

 

Найбільше прогульників у земельній комісії

Гостомель - селище поблизу Києва. Земля тут доволі дорога. У ЗМІ неоднаразово піднімалися питання про те, що тутешні депутати дерибанять Біличанський ліс, незаконно зводиться так зване “канадське поселення”. При цьому АТОвці скаржаться на те, що вони не можуть отримати землі.

Земельна комісія, яка, з слів АТОвців, вирішує проблеми виключно на користь групи інтересів депутатів, засідає найчастіше. За рік відбулося 24 засідання. Тобто в середньому це десь двічі на місяць, що для селищної комісії є доволі часто.

Очолює земельну комісію Ольга Прилипко - донька селищного голови екс-регіонала Юрія Прилипка, на складах якого знайшли машини Януковича після його втечі. Зараз Прилипка судять за шахрайство але розгляд справи по суті затягують.

Після перемоги на виборах Прилипка голів в стратегічних комісіях - бюджетній та земельній - обрали за родинним на кумівським принципом. У земельній комісії сформована стабільна промерська більшість.

 

Натисніть для збільшення

Більше 45% сесійних засідань земельної комісії пропустив Сергій Жабченко. Піврічний моніторинг ЧЕСНО не вплинув на депутата, який працює начальником відділу в МВС України, і він погіршив свої показники у другому півріччі.

 

Був відсутній переважно зі службових причин. Окрім того, скликалися часті позачергові сесії, а перед позачерговими сесіями скликали терміново комісії. З сьогодні на сьогодні. У мене така робота, що я не можу так швидко відпроситися й приїхати. На скільки я пам’ятаю, позачергових сесій було десь 7 - 8 було. На них переважно розглядали  бюджетні питання, - пояснює свої пропуски Жабченко.

 

Депутати розповідають, що чергових засідань сесій, згідно річного плану, мало бути 12.

 

На початку року нам роздавали план роботи ради, де, згідно графіку, кожен четвертий четвер місяця мало бути планове засідання сесії. Відповідно, планових сесій мало бути 12. Але їх було 22. Отже, проста математика говорить, що майже половина сесій були позачергові, - розповідає депутат Юрій Марчук.


 

До слова, Жабченко, як і в першому півріччі, прогулював не лише сесії, а й комісії. Якщо б депутат пропустив ще хоча б пару засідань, то виборці могли б його відкликати. Депутата не було за рік 11 засідань популярної в раді земельної комісії.

Земельну комісію пропускала й кума доньки селищного голови Ольги Прилипко - Жанна Лінчук. Лікар за фахом, хоча й числиться заступником голови земельної комісії, пропустила 10 засідань. Їй, як і Жабченку, теж забракло кількох засідань, щоб стати кандидаткою на відкликання.

Лінчук переконує, що не дивлячись на її пропуски, кворум на комісії був:

 

Не могла сумістити з роботою, не було лікарів, багато хворих дітей. Нас 5 членів комісії, відповідно, якщо одного або двох нема, то 3 завжди є. Тобто, кворум був. Я попереджаю голову обов’язково.

 

Залишається питання, чому депутака Лінчук, яка не може так часто працювати в земельній комісії не перейде, до прикладу, в комісію з питань охорони здоров’я, яка за рік засідала 9 разів.

На питання, чому так часто засідала комісія. Лінчук сказала, що було багато питань:

 

Багато питань, погодження меж, виділення землі під ОСГ АТОвцям, проблеми були з людськими городами по вул. Солов’їній, ми часто збиралися, щоб виділити людям під ОСГ. Тепер вони зможуть цю землю приватизувати. Але під забудову ми не виділяємо, у зв’язку з тим, що зараз іде зонування, немає Генплану.

 

 

Як депутат-батько ставиться до прогулів депутата-сина?

До антирейтингу потрапив і Сергій Мамчур - син депутата цієї ж ради Олега Мамчура. Він прогулює як сесії так і комісії. Зауважимо, що головує на комісіях його рідний батько.

Він прогулював засідання сесій та бюджетної комісії, яку очолює його батько.

 

Пропускав з особистих причин. За станом здоров’я пропускав. Всіх попереджав, що мене не буде. На комісіях кворум був, - пояснює Сергій Мамчур.

 

Рух ЧЕСНО наголошує, що закон не передбачає жодних поважних причин для пропусків сесій або комісій.

Батько депутата, який очолює комісію, Олег Мамчур, пояснив, що доводилося скликати позапланові засідання комісії:

 

Зазвичай наша комісія засідає по понеділках. Але перед самою сесією з’являються нові питання й нам доводиться ще раз збиратися. Тим більше, часто були позачергові сесії й нам доводилося скликати позачергові комісії. Кворум завжди є, ми троє - я, Філіпчук та Черінська - на місці, а Сергій з Тетяною (Шальман - прим. ЧЕСНО) чергувалися.

 

Бюджетна комісія засідала за рік навіть менше, ніж земельна - 22 рази.

 

Чому прогулює заступник голови Ворзеля?

Екс-заступник селищного голови сусіднього Ворзеля Олег Паламарчук теж поповнив лави прогульників. Заступником мера у іншому населеному пункті він став рік тому. До того депутат працював начальником Гостомельського ЖЕКу. З посади начальника він звільнився у грудні 2015-го року за власним бажання.Після виборів увійшов до комісії з питань ЖКГ.

 

Я пропускав виключно з поважних причин, про що повідомляв комісію. Два рази я лежав в лікарні, один раз був в обладміністрації. Робота заступником тут ні до чого. Все встигаю. Тим більше, що з заступників я вже звільнився. До нового року я допрацював, а з нового року безробітний, - пояснює, чому пропускав засідання комісій Паламарчук.

 

Про причини звільнення з посади заступника селищного голови Ворзеля Паламарчук говорити відмовився.

На офіційному сайті Ворзельської ради Паламарчук досі числиться як член виконкому.

 

Паламарчук став прогульником при тому, що комісія з питань ЖКГ засідала в порівнянні з іншими комісіями доволі рідко - 8 разів.

 

Чому в Гостомель втратив контроль над освітою?

Освітня комісія засідала найменшу кількість разів. Всього відбулося 4 засідання.І ті депутати, які не встигають відвідувати засідання земельної комісії (24 на рік) або бюджетної комісії (22 на рік) могли б присвятити свій час розвитку освіти в селищі.

Заступник голови освітньої комісії Юрій Марчук пояснює, чому так рідко засідала їхня комісія:

 

Питань практично немає , тому так мало засідали. Школи, садочки, будинки культури з 2015 року знаходяться в оперативному керуванні ІМР. Відділу освіти і культури  у нас свого нема, все йде з Ірпеня. Наприклад, рішення про відміну безкоштовного харчування гостомельських школярів приймалося без нашої згоди депутатами Ірпінської ради. Так не має бути, щоб керівництво сусіднього населеного пункту вирішувало за нас питання в тому числі й освіти. Це, якби у нас не було ради, депутатського корпусу - тоді інше питання. А так - це абсурд.

 

До слова, освітніх закладів в Гостомелі не вистачає - відсутня достатня кількість садочків та шкіл. Діти в школах навчаються в дві зміни. Мер Ірпеня Володимир Карплюк разом з Юрієм Прилипком перед виборами обіцяли збудувати в Гостомелі садочок, але спромоглися повісити на паркан біля житлових будинків лише рекламний банер.

 

Не дивлячись на це, забудовники, пов’язані з родиною Прилипка, намагалися закрити одну зі шкіл Гостомеля для будівництва на її місці нового житлового комплексу.

Треба сказати, що однією з власників будівельної фірми “Гостомельськ липки”, яка заволоділа землею під школою, значилася депутатка Гостомельської ради та голова земельної комісії Ольга Прилипко.

 

Силами громадських активістів та прокуратури школу вдалося зберегти але будівництво нових навчальних закладів так і залишилося обіцянкою.

Нагадаємо, ЧЕСНО вже оприлюднив інформацію про прогульників Бучанської міської ради. Ірпінська та Ворзельська ради поки інформації про відвідуваність депутатів не надали. Що стосується Коцюбинської селищної ради, то там депутати не пропрацювали повний календарний рік. В селищі 17 липня 2016 року відбулися перевибори.

Фото на кавері: Гостомельська селищна рада

Рік роботи селищної ради - спецпроект Громадського руху ЧЕСНО з моніторингу роботи місцевих рад. Спецпроект - частина "Політичної пам'яті"  ЧЕСНО - онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України. 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]