Партії, що не потрапили до облрад, залишили 31 мільйон гривень застави

Фото: Партії, що не потрапили до облрад, залишили 31 мільйон гривень застави

Рух ЧЕСНО підрахував, скільки коштів залишилося у державному бюджеті від партій, які не змогли виграти вибори. Сума склала понад 31 млн гривень.

Найбільше бюджет України отримав від застав партій, які не потрапили у Київську (4,24 млн гривень), Харківську (2,68 млн) і Львівську облради (2,53 млн).

Нагадаємо, згідно з Виборчим кодексом кожна партія зобов’язана внести грошову заставу, сума якої залежить від кількості виборців, які живуть у громаді. Ця сума повертається лише тим партіям, які долають п’ятивідсотковий бар’єр і потрапляють до складу місцевої ради.

“Ці кошти можна було б витратити на організацію другого туру виборів у малих громадах. Зокрема на те, щоб оплатити частково роботу членів ТВК і ДВК або профінансувати проведення другого туру в малих громадах, де розрив складав кілька відсотків голосів”, — зазначає учасниця Руху ЧЕСНО Ірина Федорів.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО порахував, що у 15 громадах відрив між кандидатами на посаду голови складав менше 100 голосів. А також дослідив, де і чому не спрацювали норми Виборчого кодексу.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]