Виборча реформа: що хочуть "ЗміниТИ" громади Вінниччини

Фото: Виборча реформа: що хочуть "ЗміниТИ" громади Вінниччини

Результати публічних консультацій з громадами Вінниччини в рамках Всеукраїнського туру "ЗміниТИ".

Країна чекає змін. Це відчувалося на всіх зустрічах на Вінниччині, і навіть коли цього не казали прямо, це читалося між рядками. Люди зневірені, але розуміють, що залишити все, як є, неможливо, і швидко нічого не зміниться: працювати доведеться довго і всім разом.

Спільноти Вінниці, Жмеринки та Козятина цікавляться реформами, приймають шлях змін як життєво необхідний і чекають точки незворотності у процесі реформ, хоча окремі пропозиції оцінюють негативно.

 

Коли у Польщі проходили реформи шокової терапії, у нас був шок без терапії. Україна мала шанс, який не використала на початку 90-х років. Всі ходили на кожні наступні вибори і очікували змін. Так, була конституційна ніч і була прийнята нова Конституція, але далі ми продовжували наступати на ті ж самі граблі, - Валерій Коровій, голова Вінницької облдержадміністрації.

 

Чи працює та система, за якою ми обираємо депутатів до Верховної Ради сьогодні? Часто у розмовах з громадами Вінниччини звучало незадоволенням тим, що є: люди можуть не пов'язувати негативні результати роботи народних депутатів з виборчою системою напряму, але точно знають, що щось не спрацьовує. Найближче та найзрозуміліше для громад те, що мажоритарники, які «дориваються до влади, часто там нічого не роблять». Так само очевидними є недоліки партійних структур: обіцянки, які надто амбітні або далекі, щоб у них навіть вірити.

 

Яка виборча система потрібна на парламентських виборах?

Про те, якою має бути система, думки різні. Іноді переваги і недоліки окремих систем, на які вказували учасники консультацій, не були очевидними:

 

На парламентських виборах потрібна мажоритарна система. Мають прийти грамотні люди, які знають економіку. Якщо це партійне представництво, депутати не думають про людей, а тільки про партію, - Галина Ходюк, депутатка Жмеринської міськради.

 

Вперше у розмовах з регіональними стейкхолдерами ми почули ідею заборони балотуватись певну кількість разів:

 

Є ті депутати, які там 10-25 років і це спеціалісти своєї справи. Знають, як маніпулювати і що треба робити, щоб пройти до ВРУ. Зараз якщо будуть вибори, пройдуть ті самі. Потрібно обмежити термін роботи народного депутата. Якщо хтось був у ВРУ 10 років, цього досить — має пройти хтось інший. Якщо так залишиться, далі будуть їсти землю у Верховній раді. Потрібні нові кадри, а ті, хто постійно балотується, не дають новим пройти. Мажоритарні округи цьому теж не сприяють, - Федір Павлов, голова ГО "За здоровий спосіб життя", кандидат у нардепи у 2014, м. Козятин.

 

Корінь проблеми — переваги, які отримують громадяни після обрання депутатами: пільги, недоторканість і корупція. Якщо ці речі унеможливити, якість кадрового наповнення парламенту збільшиться:

 

Треба, щоб корупціонер боявся йти у парламент. Щоб в кінці, коли складає повноваження, була відповідальність за корупційні дії. Влада у всі віки притягувала, але за злочини має бути сувора відповідальність, - Олександр Врублевський, голова ГО "Орієнтир", м. Козятин.

 

Для того, щоб збалансувати партійне та персональне представництво, представник громадського сектору пропонував запровадити відкриті списки в рамках пропорційної виборчої системи та зменшити при цьому кількість депутатів:

 

В парламент можуть змагатися партії, але щоб і персоналії обирали. Списки мають бути відкриті: порядні, професійні та патріотичні. Мають йти професіонали, які пишуть закони, а не 450 бовдурів, які кулаками махають. Їх має бути 50, але грамотних, - Олександр Врублевський, голова ГО "Орієнтир", м. Козятин.

 

Чи не найбільше учасники консультацій наголошували на відповідальності:

 

Для парламенту потрібна пропорційна система з відкритими списками. Якщо людина балотується, закріплюється за округом, відповідає за те, як працює, коли стала депутатом. Необхідно встановити відповідальність за невиконання передвиборчих обіцянок. Якщо не виконав, забирати мандат і позбавляти всіх депутатських пільг. Тоді кандидати будуть думати, що вони обіцяють, - Валерій Савченко.

 

Яка виборча система потрібна на місцевих виборах?

 

Щодо місцевих виборів вінничани, як і більшість представників інших регіонів, також пропонували обирати місцеві ради різних рівнів за різними системами. Проблема недопредставництва окремих округів за результатами виборів-2015 також притаманна регіону.

 

Для таких міст, як Жмеринка, обов'язково потрібні мажоритарні округи. У нас теж була ситуація, коли деякі округи не представлені взагалі, а інші – представлені декількома депутатами. Ми на сесії ради прийняли рішення розподілити депутатів по округах, але це так не може працювати, - Ірина Попів, депутатка Жмеринської міськради.

 

Для такого міста як Жмеринка учасники виборчого процесу повинні бути мажоритарниками. Так люди зможуть обрати ту людину, яку вони знають, якій довіряють. Крім того, повинні зайти люди, які платять податки. Бо основна частина роботи депутата — це розподіл бюджетних коштів. Хто вкладає кошти — той повинен їх ділити, - Анатолій Кушнір, міський голова Жмеринки.

 

Аргументом за впровадження мажоритарки навіть для рад обласного рівня є брак партійної культури:

 

До області — теж можна розглядати мажоритарку. Туди потрапляли випадкові люди, які не представляли інтересів громади, яка їх делегувала — вони виконують вказівки партії, яка обіцяє популістичні речі перед виборами. В нас ще не вихована партійна культура, - Анатолій Кушнір, міський голова Жмеринки.

 

Я вважаю, що місцеві вибори повинні проходити за відкритими партійними списками. Якщо людина незалежна, то що хоче — то творить. А з відкритими списками буде більше відповідальності, оскільки за цього депутата відповідає партія. Але щоб будь-яка виборча система працювала, спочатку треба зняти Охендовського — першочерговим мусить бути зміна складу ЦВК, - Олег Молдаван, депутат Жмеринської міськради, "Самопоміч".

 

Передвиборчі обіцянки часто не підкріплені відповідними діями і немає механізму впливу на цю ситуацію

 

Зрозумілою громадам є і проблема, пов'язана з купівлею місць у списках:

 

Перше місце в списку — це те, що треба змінити. Бо зараз є люди, які попали випадково в раду, бо голосування відбувалось за першого номера в списку. А перше місце в списку — це те, за що люди платять гроші. Можлива також змішана система. На місцевому рівні люди знають депутатів. Також потрібен механізм відкликання депутатів — для всіх рівнів, - Людмила Маєвська, голова Громадської ради при міськвиконкомі Жмеринки.

 

 

Про проблему відповідальності на Вінниччині говорили найбільше. Так, на переконання і депутатів, і громадських діячів, з демократією є проблеми на всіх рівнях, бо передвиборчі обіцянки часто не підкріплені відповідними діями і немає механізму впливу на цю ситуацію:

 

Коли хтось проходить до райради, його неможливо відкликати. Він нічого не робить, лобіює бізнес-інтереси свої, а не те, що обіцяв. Депутата місцевого рівня треба обирати по мажоритарці. Рівень районів та областей — має бути змішана система, - Олександр Врублевський, голова ГО "Орієнтир", м. Козятин.

 

Якщо люди обираються по партійних списках, голова партії може впливати на те, як голосують депутати на місцях. У нас політики не йдуть з політики після корупційних скандалів. У нас депутати мають недоторканість, тому вони можуть порушувати закони. Поки не працює закон однаково для всіх, у нас будуть проблеми. Людина, яка рекомендує на важливі посади таких людей, як Насіров, має нести відповідальність, поки люди обирають таких людей, країна не розвивається, - Анатолій Коновал, депутат Жмеринської міськради.

 

Потрібен механізм відкликати депутата, якщо він робить протилежне від того, що він обіцяв, - Галина Ходюк, депутатка Жмеринської міськради.

 

Громада має контролювати своїх депутатів. Партія багато обіцяє, а ми не знаємо, що з цього виконується», - Анатолій Кулик, ГО "Західна генерація".

 

Учасники консультацій також пропонували відновити можливість самовисування для місцевих виборів:

 

Є багато людей, які не хочуть зв'язуватись з партіями, тому не йдуть на вибори. Ті, хто йшли у міську раду з партією, підзвітні лідеру партії — працює адмінресурс. Я був членом 5 партій. Варто дозволити безпартійним право бути обраним, - Ростислав Боровський, лікар, екс-депутат Вінницької облради.

 

Деякі громадяни вважають доцільним зробити діяльність місцевого депутата оплачуваною, аби більш контролювати його. Це сприятиме професіоналізації виборних органів. Ще один механізм — навчання депутатів до виборів, і це може забезпечити формування політичної еліти.

Щодо адміністрування виборчого процесу піднімалося питання взаємодії членів виборчих комісій:

 

Виборчий процес неправильно організований. Повинні голова, заступник і секретар нести відповідальність. Мене як незручного члена комісії постійно уникають, не інформують про засідання комісії. Якщо я подав скаргу про те, що мене безпідставно не запросили на засідання, це має якось регулюватись. Ряд членів комісії не повідомляли, - активіст, м. Козятин.

 

Як зменшити роль грошей на виборах?

Роль грошей на виборах відчувалась на Вінниччині особливо гостро. За словами учасників консультацій, людей вже нудить від виборів і політичних сил. Так, на виборах-2015 у Вінниці кандидатами висувалися багато громадських активістів, але через брак грошей у владу вони не пройшли.

Тривалість кампанії, за словами місцевих депутатів, була достатня. Але щоб урівняти доступ до політики для всіх учасників процесу, варто ввести кримінальну відповідальність за нецільове використання коштів. В той же час, реклама у передвиборчий період має бути збережена – просто неупереджено контролюватися. На виборах у 2015 році активісти спостерігали значні порушення: відсутність інформації про тираж та авторів на друкованих агітаційних матеріалах, наприклад, на які не реагували правоохоронні органи.

Щодо фінансування політичних партій думки розділились. Хтось переконаний, що державне фінансування — це правильно, інші — навпаки:

 

Ми зараз боремось з олігархатом на рівні країни. Якщо ми не будемо фінансувати партії, їх будуть фінансувати олігархи. Крім того, треба заборонити політичну рекламу на телебаченні та на бігбордах, - Олег Молдаван, депутат Жмеринської міськради, "Самопоміч".

 

Має бути фінансування партій 50/50: держава і членські внески. Ми зараз боремось з олігархатом, - активіст, м. Жмеринка.

 

Я проти державного фінансування — не хочу, щоб держава фінансувала партії, які я не підтримую. Партії фінансувати мусять тільки члени партій. Якщо я член партії і її підтримую, я готовий платити партії — тоді олігархи не будуть додавати гроші, бо члени партії будуть це контролювати. Ідея тоді буде, ідеологія, - Ростислав Боровський, лікар, екс-депутат облради.

 

Чим більше буде політичних партій, тим більше грошей будуть вливати у кампанії, і тому буде більше агітаційного матеріалу. Вимоги до реклами неможливо встановити. Обмежимо тираж – як відслідкувати? Можна обійти таку норму. Не можемо обмежити телеефір чи радіоефір. Варто покласти відповідальність за те, що є в агітаційному матеріалі, на партію. Зараз ніде не прописано, що має бути в агітаційному матеріалі, - Юлія Крилова, член виконкому Козятинської міськради.

 

З підкупом виборців на місцях стикаються часто. Причини такої ситуації — бідність людей та незалученість молоді у демократичні процеси:

 

Люди беруть гроші за голос, бо мають низький рівень доходів. Люди самодостатні не будуть брати кошти за голос. По 2 тисячі гривень ніхто за голос не дає — дають по 200, тільки коли не вистачає — по 400 і по 700. Майданчики будують тільки для молодих мам. Однозначно підвести риску, як зменшити вплив грошей, неможливо. Простого рішення немає, - Ростислав Боровський, лікар, екс-депутат Вінницької облради.

 

Серед пропозицій — запровадити жорсткі санкції за порушення законів та організовувати передвиборчі дебати: "люди би на таке ходили і дивилися":

 

Зараз усі будинки заліплені агітаційними матеріалами задовго після виборів. Того, хто ліпить на дверях і порушує закон, треба знімати з реєстрації. Зовнішню рекламу треба врегулювати. Має бути визначене місце, де рекламу можна розміщувати і контроль за тим, де розмішена реклама. На кожному стовпі не може бути лице кандидата, - активіст, м. Козятин.

 

Освіта виборців

Всі учасники консультацій погодились з тим, що важливою є політична історія партій, що вони робила до цього. На передвиборчу програму виборці не дуже звертають увагу, це популізм і пусті обіцянки.

 

Якщо людина готова брати 200-300 грн, щоб продати голос, виборча система на ситуацію не вплине. Зараз в країні низька культура виборця. Навіть у нашому місті багато розумних людей — це медики, вчителі, молодь, їдуть закордон. Життя змушує людей брати гроші на виборах. Особливо пенсіонерів, які перші йдуть на вибори. Потрібно вирішити питання співпраці з молоддю. Ми стараємось це робити. Як зробити так, щоб молода людина могла достукатись? Це нормально, коли різні покоління дискутують, - активіст, м. Козятин.

 

Активісти пропонують зосереджувати більше зусиль на роботі з молоддю:

 

Молодь — активний елемент, з яким треба працювати. Мають бути кваліфікаційні норми для того, щоб балотуватись. Як може людина, яка вчилась на двійки, балотуватись? Треба діяти прагматично і починати з освіти. Друге — відповідальність. Депутати на сесію не ходять — треба їх змушувати працювати, приймати рішення. Повинна бути відповідальність за роботу депутата, обговорювати це публічно для початку,  - Анатолій Сатановський, Спілка офіцерів України, член громадської ради, м. Козятин.

 

Молодь. Враховуючи прогрес, ввести треба голосування онлайн — через інтернет, в соціальних мережах. Тоді не потрібно буде роздавати кошти, бо неможливо проконтролювати участь. Це зменшить роль грошей, Ірина Попів, депутатка Жмеринської міськради.

 

Пролунала також пропозиція зробити участь у виборах громадським обов'язком:

 

На вибори молодь не ходить, тому підкуповують бабусь. Якщо зобов'язати всіх повнолітніх голосувати — громадський обов'язок, а не право, всіх підкупити буде неможливо — результат буде кращий, - Анатолій Коновал, депутат Жмеринської міської ради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]