У Кам’янець-Подільській громаді більшість обіцянок партій мають декларативний характер

Фото: У Кам’янець-Подільській громаді більшість обіцянок партій мають декларативний характер

Бюджет Кам’янець-Подільської громади у 2021 році складає 833 млн гривень. Більша частина цих коштів піде на забезпечення освітніх послуг. Це означає, що у громади бюджет проїдання.

З-поміж програм усіх партій, які пройшли до ради, лише “Свобода” має чіткі обіцянки, які стосуються безпосередньо громади. Вона ідентична з програмою міського голови, “свободівця” Михайла Посітка. Решта п’ять партій, котрі представлені у міській раді, йшли до неї з програмами обласних осередків. Ці програми здебільшого є декларативними, деякі їхні пункти не стосуються роботи місцевого самоврядування.

Рух ЧЕСНО дослідив, які передвиборчі обіцянки давали партії, котрі отримали депутатські мандати у Кам’янець-Подільській громаді.

Кам’янець-Подільська територіальна громада була утворена восени 2020 року. До її складу увійшли 13 населених пунктів. Депутатський корпус міської ради громади складається з 38 депутатів. Фракція “Свободи” найбільша у раді і складається з 11 депутатів. У раді немає сталої більшості. Фракціями партій “Європейська солідарність”, “За майбутнє”, “За конкретні справи” та “Рідне місто” створено депутатську групу “Ми кам’янчани”, яка налічує 19 осіб та опозиційна до міського голови. Секретаря міської ради досі не обрано.

У передвиборчій програмі “Свободи” йдеться про капітальний ремонт проспекту Грушевського, побудову п’яти дитячих садочків, притулку для тварин, купівлю десяти екологічних комунальних автобусів. Крім того, у програмі йдеться про залучення інвестиційних та грантових коштів у громаду. 

У бюджет цього року закладено 612 тис. гривень на будівництво притулку для тварин у Кам’янці-Подільському. Також у бюджет міста закладено 659,3 тис. гривень на будівництво нового дитячого майданчика по вулиці Князя Володимира. Пункт програми “оновлення та оптимізація матеріально-технічної бази” знайшов відображення у бюджеті у вигляді витрат на придбання інсулінових помп (1,1 млн гривень), обладнання у відділення екстреної медичної допомоги (1,5 млн гривень), пересувного рентгенографа у КНП “Перинатальний центр” (1,3 млн гривень). На купівлю легкового автомобіля на потреби охорони здоров’я у бюджеті громади закладено 400 тис. гривень.

У програмі “Слуги народу”, яка має друге місце за кількістю мандатів у Кам’янець-Подільській раді, більшість обіцянок стосуються обласного та державного бюджетів. Наприклад, відкриття десяти центрів підтримки підприємців “Дія. Бізнес” у містах області та оптимізація усіх держреєстрів. Також у передвиборчій програмі йдеться про побудову Льодового палацу та Палацу спорту у Хмельницькому, добудову енергоблоків на Хмельницькій АЕС. 

Програма “Європейської солідарності” має декларативний характер та містить норми, котрі не стосуються місцевого самоврядування, наприклад: “Справедливе нарахування пенсій має стати основним завданням справжньої пенсійної реформи”. Серед обіцянок партії — розвиток туризму через спеціальну програму “Європейської солідарності Хмельниччини”. Проте цієї програми знайти не вдалося.

Партія “За конкретні справи” теж використовує програму обласного осередку партії. Більшість обіцянок можна застосувати до будь-якого населеного пункту України. Зокрема, партія пропонує впроваджувати нові відносини між громадянином та державою. Є обіцянки, котрі стосуються повноважень Верховної Ради — наприклад, заміна податку на прибуток податком на виведений капітал.

Програма партії “За майбутнє” скоріше стосується повноважень депутатів Верховної Ради України, ніж місцевого самоврядування. Серед обіцяного — рух до НАТО, розширення повноважень громад, парламентська реформа та двопалатний парламент. 

Партія “Рідне місто” йшла до міської ради з обласною програмою. Головною ідеєю цього документу є залучення професіоналів до роботи місцевого самоврядування.

Освіта

У більшості громад головним джерелом видатків стала освітня сфера. Кам’янець-Подільська громада не стала винятком і витратить на сферу освіти 63% свого бюджету — 523,82 млн гривень. З них 86% піде на забезпечення дошкільної та середньої освіти. Найбільше капітальних видатків в освітній сфері передбачено на засоби корекції психофізичного розвитку — 1,5 млн гривень. Жодних коштів не закладено на будівництво п’яти дитячих садочків, що є передвиборчою обіцянкою “Свободи” та міського голови.

Медицина

На охорону здоров’я буде виділено 41,28 млн гривень. Пункт програми “Свободи” та Михайла Посітка “оновлення та оптимізація матеріально-технічної бази” знайшов відображення у бюджеті у вигляді витрат на придбання інсулінових помп (1,1 млн гривень), обладнання у відділення екстреної медичної допомоги (1,5 млн гривень), пересувного рентгенографа у КНП “Перинатальний центр” (1,3 млн гривень). На купівлю легкового автомобіля на потреби охорони здоров’я у бюджеті громади закладено 400 тис. гривень.

Гуманітарна політика

На гуманітарну сферу у 2021 році у громаді заплановано витратити 81,07 млн гривень. Найбільшою статтею витрат у цій сфері стане “Надання освіти мистецькими школами”. На нього заплановано майже 27 млн гривень. Серед передвиборчих обіцянок партії “За конкретні справи” — підтримання інфраструктури здорового способу життя. Зокрема у бюджеті громади виділено 510,5 тис. гривень на утримання клубів для підлітків за місцем проживання.

Житлово-комунальне господарство

Витрати бюджету Кам’янець-Подільської громади на ЖКГ складуть 74,28 млн гривень. З них на організацію благоустрою населених пунктів громади буде витрачено 55,24 млн. На ремонт доріг та дорожню інфраструктуру планується витратити 6,7 млн. Що ж стосується передвиборчих обіцянок “Свободи”, у бюджет цього року закладено 612 тис. гривень на будівництво притулку для тварин у Кам’янці-Подільському та 659,3 тис. гривень на будівництво нового дитячого майданчика по вулиці Князя Володимира.

Економіка

Витрати, розпорядником яких є департамент економіки та розвитку інфраструктури міста, складають 16,74 млн гривень. З них більшість коштів, а саме 10 млн гривень, піде на забезпечення виробництва, транспортування та постачання теплової енергії.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]