100 га під забудову: долю селища під Києвом вирішив депутат з-під арешту

Фото: 100 га під забудову: долю селища під Києвом вирішив депутат з-під арешту

Депутат Чемерис прийшов голосувати за Генплан з-під домашнього арешту. Його голос був вирішальним. Правоохоронці йому інкримінують хабарництво. Депутат Мамчур пропустив 62% засідань бюджетної комісії, яку очолює його батько. Окрім нього в раді ще 8 депутатів-прогульників.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").

Єдиним кандидатом на відкликання за результатом відвідування засідань профільних комісій став член бюджетної комісії депутат Сергій Мамчур. Він пропустив 62% засідань комісії, де головує його батько. Окрім цього Мамчур пропустив рівно половину сесійних засідань.

 

Натисніть для збільшення

Сергій Мамчур на запитання журналістів про прогули відповідати відмовився, попросив, щоб йому зателефонували пізніше. Згодом на дзвінки вже не відповідав.

 

Ми його на окрузі не бачимо. Він фізично живе в Борисполі, в селищі не проживає. Так само він не з’являється в раді, на дзвінки не відповідає. Але зараз його відкликати немає сенсу, оскільки весною мають бути вибори до Гостомельської об’єднаної громади, розповідає Тетяна, мешканка вул. Свято-Покровської, від якої балотувався депутат.

 

Мешканці можуть відкликати депутата селища, ініціювавши збори у кількості 30 виборців й зібравши підписи упродовж 10 днів після того, як повідомлять про збори ТВК.

 

Натисніть для збільшення

Засідання бюджетної комісії пропускала й колега Мамчура депутатка Тетяна Шальман.

 

Як відомо, депутатка  Шальман за результатами аналізу відвідування за 2016-й рік пропустила 50% сесійних засідань. Тоді за півроку вона прогуляла 70% засідань сесій. Журналістам ЧЕСНО пояснила, що була на стажуванні в Америці але в соцмережі депутатка викладала фото та відео з дочкою та онуком, які проживають в США.

На час її відсутності на окрузі Шальман заміняла депутатка Наталія Черінська. Саме Черінську підозрюють у хабарництві, Шальман під час обшуку допомагала переховувати мічені купюри.

 

Чому депутати прогулюють засідання земельної комісії

Заступник в.о. начальника поліції Ірпеня депутат Сергій Жабченко пропустив 47% засідань земельної комісії, яку очолює Ольга Прилипко, дочка мера селища Юрія Прилипка, що переховував на своїх складах автопарк Януковича і якого судять за шахрайство.

Як відомо, після перемоги на виборах Прилипка, голів у стратегічних комісіях бюджетній та земельній обрали за родинним та кумівським принципом. У земельній комісії сформована стабільна промерська більшість.

Моніторинг відвідуваності депутатів Гостомельської ради за 2016 рік не вплинув на Жабченка й він продовжив пропускати засідання сесій та комісій. Окрім комісій, Жабченко пропускав і сесії.

Член земельної комісії Роман Гамарник не був на 26% засідань.

 

Засідань земельної комісій в минулому році було дуже багато. Чи не найбільше з усіх комісій засідала саме наша. Останнє засідання, наприклад, було виїзне я на ньому був, а вже на продовження комісії в раду піти не зміг. На комісії старався ходити майже на всі, якщо у мене виходило, пояснює Гамарник, який твердить, що за станом здоров’я пропустив 35% сесійних засідань.

 

Хворів, їздив лікуватися, про мою відсутність я попереджав апарат ради, каже депутат.


 

Підозрюваний у хабарництві Чемерис прогулює через домашній арешт

Депутат Сергій Чемерис пропустив 43% засідань регламентної комісії і 40% сесій. Прогули припали на друге півріччя 2017 року. У першому півріччі Чемерис не пропустив жодної сесії. Відомо, що депутат перебуває з вересня під домашнім арештом. Чемериса звинувачують у тому, що він як начальник відділу благоустрою вимагав хабар від підприємця за встановлення МАФу в Гостомелі.

Згідно з моніторингом декларацій депутатів Гостомельської ради Громадським рухом ЧЕСНО за 2016 рік, Чемерис живе за межею бідності.

Не зважаючи на цілодобовий домашній арешт, Чемерис прийшов на скандальну сесію ради, на якій депутати протягнули Генплан селища, проти якого виступає громада, та проголосував за забудову селища багатоповерхівками. Його голос був вирішальним.

 

На решту сесійних засідань до кінця року він не ходив.

 

Комісію з питань ЖКГ пропускав екс-начальник Гостомельського ЖЕКу

27% засідань комісії пропустив депутат екс-заступник Ворзельської селищної голови та екс-начальник Гостомельського ЖЕКу Олег Паламарчук.

 

Причина одна або хворів, або був у від’їзді по роботі. Може пропустив одне-два засідання, але в основному намагався ходити на всі засідання як сесій так і комісій, розповідає Паламарчук, який торік також потрапив до лав прогульників комісії.

 

Чому депутати пропускають сесії?

Депутат Вадим Дубас пропустив 35% засідань сесії.

 

По роботі не виходило, кілька разів я хворів. На чергові засідання я ходив більш-менш регулярно, а позачергові міг пропустити, пояснює свої пропуски Дубас.

 

 

Натисніть для збільшення

По 25% засідань пропустили депутати Олександр Товстоног та Сергій Скрябін.

 

Я був у робочому відрядженні 67 днів. Мене не було в селищі з листопада по січень. Я працюю в АНТК “Антонов” й перевозив вантажі в різні країни. Про це рада й секретар Олена Кислиця були офіційно повідомлені, пояснює свої пропуски Сергій Скрябін.

 

Депутати розглянули 11 запитів

У своїх запитах депутати переважно просили виділити матеріальну допомогу, встановити засоби примусового зниження швидкості, зупинку на вимогу, заасфальтувати дорогу, облаштувати пішохідний перехід та встановити зливостоки.

З такими питаннями вони могли звертатися з відповідними зверненнями до певних структурних підрозділів ради, а не вимагати голосування за ці питання на сесії.

 

Є суттєва різниця між депутатським зверненням та депутатським запитом. Звернення депутат може подавати сам. Щодо запитів, то тут вимогу депутата має підтримати своїм голосуванням рада. Під час моніторингу рад різних рівнів ми наголошували на тому, що значна кількість питань, які порушуються депутатами, а також адресати неприйнятні для депутатських запитів, наголошує учасниця Громадського руху ЧЕСНО Ірина Федорів.

 

Коли депутати на сесії вимагають голосувати за асфальтування дороги, облаштування зливостоків, переходу, це свідчить або про брак знань основ самоврядування або про те, що структурні підрозділи ради не працюють. Такі питання вирішують профільні комунальні господарства і передбачаються в відповідних бюджетних програмах. І тільки у випадку, коли профільне комунальне господарство не реагує на звернення не запит (!) депутата, обранцю громади доцільно винести питання на розгляд всієї ради шляхом запиту щодо бездіяльності у вирішенні його звернення. У інших випадках депутатський корпус, який голосує за запити, несе повну відповідальність за те, що заохочує використовувати інструмент запиту не за призначенням, додає Федорів.

 

Експерт Українського незалежного центру політичних досліджень і Реанімаційного пакету реформ Іван Лукеря також наголошує, що запит це важливий інструмент вирішення проблемних питань:

 

Запит є важливим інструментом. Адже це підтримане владою звернення депутата до будь-якого органу, що розташований на території міста, відповідно, якщо цей орган не зреагував та не вирішив ситуацію, або проігнорував запит депутата, то цей депутат може підняти питання на сесії міської ради, повідомити, що його не задовольнила відповідь чи реакція органу, і викликати керівника цього органу на пленарне засідання для публічної відповіді на цей запит.

 

 

Натисніть для збільшення

Секретар ради Олена Кислиця пояснює, чому депутати зверталися з цими питаннями через запити:

 

По всіх поданнях та зверненнях були прийняті позитивні рішення. Як таких запитів було 2 це запит Шальман про заборону відведення земельних ділянок в районі “Казанка” та Марчука про заборону дозволів на прийняття ДПТ до затвердження Генплану.  Але депутатам принципово, щоб їхнє питання було вирішене й тому вони оформлюють свої звернення та подання як запити. Вони вносяться до порядку денного й по них приймається рішення. По всім запитам, які розглядалися, були прийняті рішення.

 

Не думаю, що депутати не знають різницю між зверненням і запитом, оскільки багато хто вже є депутатом не одну каденцію. Просто так їм зручніше вирішувати питання на окрузі, розповідає Кислиця.

 

ЧЕСНО планує найближчим часом оприлюднити інформацію про відвідуваність депутатів Ворзельської селищної ради, яка надала дані. Ірпінська, Бучанська та Коцюбинська селищні ради поки даних на запит ЧЕСНО не надали.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]