Купрій кинув УКРОП і йде в президенти під прикриттям журналіста

Фото: Купрій кинув УКРОП і йде в президенти під прикриттям журналіста

Позафракційний нардеп-мажоритарник із Дніпропетровщини Віталій Купрій 16 липня оголосив про вихід із партії УКРОП. За бюджетний кошт він проводить, по суті, передвиборчий тур.

На телеканалі ZIK нардеп має власну програму й позиціонує себе як антикорупціонер. Борди з рекламою програми з’явилися в місті. Сторінка Купрія разом зі сторінками Порошенка та Тимошенко в соцмережі увійшла в топ-5 за рівнем приросту аудиторії за місяць до 23 липня цього року. Громадський рух ЧЕСНО з’ясовував, хто фінансує президентські амбіції Купрія.

 

Я не в УКРОПі, самостійний, іду в Президенти… В команді нові люди. Я створюю власну політичну силу", — пояснив ЧЕСНО Купрій.

 

Що це за нові люди і кого він може назвати як потенційного кандидата на голову Міноборони, Міністерства закордонних справ чи Нацбанку, Купрій не каже.

В УКРОПі Купрій був одним із п’яти учасників праймеріз.

 

Хочу формувати свою команду, формувати власну стратегію. Заводити фракцію в парламент… Партія є, поки що невідома, але робимо ребрендинг", — прокоментував політик.

 

Хоча, в той час коли Купрій коментував ЧЕСНО про свої плани, на Facebook він заявляв що пошуки “назаплямованої партії” не закінчилися.

Про яку партію йдеться, Купрій так і не повідомив, заявивши, що в неї ще офіційно не вступив. Брак партії дозволяє не звітувати про витрати на ведення кампанії за президентське крісло чи місце в парламенті.

Купрій не називає донорів, які фінансують його головні "лайфхаки": проведення турів україною і білборди з рекламою його телепрограми "Громадська прокуратура" на ZIK.

 

Лайфхак 1. Бюджет фінансує всеукраїнський тур Купрія

Купрій є мажоритарником із Дніпропетровської області, але влаштовує зустрічі з громадянами по всій Україні. Органи місцевого самоврядування повинні сприяти зустрічам нардепів із виборцями і надавати приміщення (ЗУ "Про статус народного депутата України").

Навіть більше, за законом витрати, пов'язані з організацією та проведенням зустрічей народного депутата з виборцями та звітів народних депутатів, покриваються за рахунок бюджетних призначень на забезпечення діяльності Верховної Ради України.

При розумному використанні цих прав депутата можна суттєво здешевити агітаційну кампанію, що і робить Віталій Купрій:

 

Під час турів мені надаються безкоштовні приміщення як нардепу. Тільки у Вінниці відмовили, що є злочином".

 

 

Разом з тим, є ще окремий пункт — рекламування приїзду нардепа. Цей етап Купрій вирішив таким чином:

 

Донори — невеликі підприємці, які беруть на себе рекламу туру. Оплата праці помічників, проживання, паливо — кошти платників податків".

 

За інформацією Купрія, він уже відвідав таким чином 104 населені пункти з населенням понад 20 тисяч осіб і восени планує відвідати ще Одеську, Волинську, Львівську і Закарпатську області, а також міста власного мажоритарного округу на Дніпропетровщині.

Згідно з декларацією за минулий рік, Купрій отримав від апарату ВРУ на пов'язану з виконанням депутатських повноважень діяльність майже 253 тис грн.

 

Ну мені здається, що тих коштів буде замало, тому що він також має забезпечувати роботу офісу свого депутатського в Верховній Раді. І якщо є якісь депутатські приймальні, також за ті кошти, які йому надають на депутатські повноваження, він забезпечує роботу. Тобто, купує канцелярію, заправляє принтери, багато чого іншого. І я не впевнений, що тих коштів вистачить на поїздки по всіх регіонах”, - каже Юрист Громадського руху ЧЕСНО Максим Хаврат.

 

Лайфхак 2. Стати викривачем корупції на телебаченні і в Facebook

Віталій Купрій у березні 2018 року почав вести на телеканалі ZIK 25-хвилинну програму "Громадська прокуратура". Борди з рекламою Купрія та його програми влітку можна помітити в столиці.

Білборд Віталія Купрія з рекламою "Громадської прокуратури" (фото Ігоря Фещенка)

 

 

У нас є департамент розслідувань, як ви знаєте. І Купрій давно займається розслідуванням української економіки, вугілля, газ і так далі. Він запропонував частину розслідувань своїх для ефіру до кінця сезону. І ми порадилися, побачили його матеріали, його синопсис і вирішили спробувати. У нього непогані рейтинги, і поки шо він веде програму, а далі на наступний сезон буде видно", — каже генеральна продюсерка телеканалу ZIK Наталія Влащенко.

 

Купрій стверджує, що нічого не платить і не отримує за зайняття ефірного часу на ZIK. Єдине, що, за його словами, коштувало грошей, — це розміщення білбордів з рекламою програми, але за них звітувати нема кому, тому що це не робилося від імені партії.

 

Борди мені розмістили підприємці, ЗІК робив макет", — повідомляє Купрій.

 

Співведучими програми є помічник нардепа Купрія Сергій Кобрін і Світлана Яковлева. Найчастішим гостем був адвокат і колишній працівник прокуратури Юрій Татьков. Він відвідав програму 4 рази за 18 випусків, які вийшли станом на 23 липня 2018 року.

Антикорупційний діяч Володимир Бойко і нардеп із "Батьківщини" Ігор Луценко були на програмі двічі. Стільки ж разів на "Громадську прокуратуру" приходив нардеп партії "Воля" Юрій Дерев’янко, який теж хоче йти в Президенти.

Журналіст "Детектор-медіа" Отар Довженко, який раніше досліджував подібний до Купрія випадок політика-ведучого Дмитра Добродомова, наголошує, що подібні програми нарощують рейтинг політиків:

 

Припускаю, що в абсолютно всіх випадках, коли політики ведуть телепрограми, мета цього — надування власного іміджу та популярності. Я нічого не знаю про умови, і я підозрюю, що якщо політики за це платять, то ми цього ніколи не дізнаємося".

 

Не до всіх політиків ZIK такий поблажливий. Минулого року на цьому каналі була програма “Інша Україна”, яку започаткував Міхеіл Саакашвілі. Тоді на ZIK казали, що розміщували програму, яку створювали сторонні виробники, за гроші.

Зауважимо, що телепрограму веде і лідер партії «За життя» нардеп Вадим Рабінович.

Щоправда, Купрій не перший в українській політиці, хто уникає надавати інформацію про розміщення бордів. Нардепу Віктору Чумаку борди розміщує його громадська організація «Хвиля», яка теж не повинна відкрито звітувати про витрати на борди, як це роблять партії.

 

Лайфхак 3. Піаритися, але не називати спонсорів

Ще Віталій Купрій як платформу для просування використовує особисту і публічну Facebook-сторінку, де регулярно постить викриття діяльності політиків, які перебувають при владі, включно з першими особами держави.

У липні робота з Facebook і реклама дозволила Купрієвій публічній сторінці набрати 1 млн підписників. Не в останню чергу росту аудиторії на Facebook сприяли рекламні кампанії нардепа. 11 липня публічна сторінка Купрія у Facebook мала 8 рекламованих постів. Тоді у Купрія було лише 975 тисяч підписників, а вже за 10 днів — більше 1 млн.

Приклади рекламованих постів Купрія у Facebook

Про такий приріст уподобань політик каже, що це природньо, адже Facebook — його інструмент спілкування з людьми. Водночас Купрій повідомив, що за рекламу платять підприємці:

 

Я регулярно рекламуюся вже декілька років, як став нардепом. Суми різні — це залежить від того, хто фінансує. Наприклад, підприємець звернувся до мене по допомогу в оприлюднені фактів тиску на його бізнес. Якщо він хоче, щоб мій пост побачило багато людей, то він і фінансує. Просто його картка чіпляється до сторінки і все".

 

 

ТОП-5 найдинамічніших сторінок за місяць в українському Facebook на 24 липня (за даними SocialBakers

За даними трьох фахівців, з якими консультувалися ЧЕСНО, реклама, яка принесе 25 тисяч лайків за 10 днів, може коштувати від 3 тисяч доларів.

 

Лайфхак 4. Не боятися міняти партії і створити власну

Віталій Купрій тримається в політиці більше 10 років. За цей час, згідно з офіційною біографією з сайту Купрія, він поміняв не менше чотирьох політичних проектів.

 

Брав участь у проведенні виборчих кампаній у центральному апараті партії “Наша Україна” в Києві. Пізніше, розчарувавшись діями Президента Ющенка, у 2006 році вирішив повернутися до рідного Кам’янського, де розпочав активно займатися правозахисною діяльністю…", — йдеться в офіційній біографії політика.

 

У 2008 році Купрій вирішив поборотися за крісло мера міста Кам’янського на Дніпропетровщині, але програв і очолив "Альтернативний виконком". За два роки став депутатом міськради й викривав місцевих чиновників від "Партії регіонів".

За офіційною біографією, на нього за час депутатства в місцевій раді було два замахи, через що політик був змушений емігрувати.

У 2012 році балотувався в нардепи як безпартійний мажоритарник, але програв.

У 2013 році Купрій з’являється в Києві вже як активіст Євромайдану, пов’язаний із ВО "Свобода", і керівник юридичної служби Майдану.

Після того політик обирається до ВРУ і приєднуєтсья до фракції БПП. У березні 2015 покидає БПП. З того часу фігурує на партійній пресі й агітації УКРОПу.

Реклама гарячої лінії для захисту прав людини з використанням обличчя Віталія Купрія (фото Ігоря Фещенка)

У часи перебування в УКРОПі Купрій досить часто експлуатував партійну символіку. Наприклад, у березні 2017 року по Україні були білборди з обличчям Купрія і в кольорах, які нагадують УКРОПівські, з рекламою гарячої лінії Віталія Купрія для захисту прав людини.

Зараз Купрій починає власний політичний проект. Він добре знає, які видатки на кампанію можна не декларувати, і використовує це, щоб не називати імена донорів.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]